Därför är jacquard perfekt för underkläder

5 Jun 2020 12:19 pm
Annica Svensson

Jacquard tillför elegans till alla plagg och går aldrig ur tiden. Det är lika hett nu som det var för hundratals år sedan när bara de allra rikaste hade råd med det. Här tittar vi närmare på vad det är som gör detta lyxiga och ikoniska material så unikt och varför det alltid lönar sig att satsa på jacquard i garderoben.


Jacquard har funnits i hundratals år men för 200 år sedan revolutionerade det hela textilindustrin. Man hittar jacquard på allt från dyra möbeltyger och bordsdukar till antika tapetgobelänger på slott och herrgårdar, från eleganta klänningar och kappor till stickade plagg och finaste underkläderna. Men exakt vad är jacquard egentligen och hur kommer det sig att det kan finna så många olika typer av användningsområden? Vi reder ut begreppen.

Jacquard kan ha många utseenden och mönsterbilder. Här syns enfärgad jacquard i ett tufft djurmönster som tillför denna bh en fräsch och lite sportig look. Mer information om denna bh hittar du här.


VAD ÄR JACQUARD?
Ett jacquardtyg är alltid mönstrat. Det som skiljer jacquard från andra mönstrade tyger är hur man fått fram mönstret. Ett jacquardmönster trycks inte utan mönstret ingår i själva väven. Jacquard är helt enkelt en teknik och kan tillverkas av nästan vilket garn som helst, som exempelvis bomull, siden, polyester och akryl.


Vi frågade Anne Nero, mönsterkonstruktör och underklädesdesigner på Miss Mary of Sweden om vad som gör jacquard så speciellt. Anne har 30 års erfarenhet av att tillverka damunderkläder och har arbetat på flera av Skandinaviens ledande varumärken. På Miss Mary har hon varit i 8 år och står bakom flera av våra storsäljare.

”Jacquard är elegant och vackert och lyfter varje plagg”
Anne Nero, designer och mönsterkonstruktör


”Jacquard är elegant och vackert och lyfter varje plagg” säger Anne. ” När man gör underkläder kombinerar man oftast minst två material i ett plagg, på en bh använder man fler. Vill man ha ett mönstrat tyg finns det många tekniker att få fram ett mönster på, det kan tryckas, stansas eller pressas fram men få saker ger sådan elegans som när det vävs eller stickas fram som på jacquard.”


VÄVT MÖNSTER JÄMFÖRT MED TRYCKT
En av de största fördelarna med jacquard är att tack vare att mönstret vävs in i själva tyget, kan det inte försvinna eller blekna. Motivet på tryckta tyger bleknar ofta efter många tvättar och flitigt användande. Har man tryckt färg på färdig metervara har färgen ofta tendens att ”spricka” när man sträcker ut tyget om det är elastiskt. Dessutom är mönstret ofta bara tryckt på ena sidan. När man tillverkar jacquard använder man redan färgat garn vilket gör att det blir färg- och mönsterbeständigt.


” Mönstret på ditt jacquardplagg försvinner aldrig”


Jacquard kan vävas med olika färgade trådar så att de bildar ett mönster eller så kan det göras med en enda färg och då bilda ett mönster som blir ”upphöjt”. Exempel på detta syns i bilden nedan. Just det här tyget är en stickad jacquard som vi använder för vår Hold me body.

I praktiken kan jacquard ha nästan vilket motiv som helst. Det kan vara allt från ett enkelt geometriskt upprepande mönster, typ ränder eller rutor men det kan också bilda ett extremt komplicerat motiv som i den antika damastväven från 1400-talet som syns på bilden nedan. Variationerna är oändliga och här är det bara fantasin (och prislappen) som sätter gränser.


”Endast de allra rikaste i samhället hade råd att köpa jacquard”

Jacquard kan vävas i extremt komplext mönster som i den här italiensk damastväven från 1400-talet. Bild från boken K.F. Koehler's Antiquarium av Alexander Spelz.

HUR EN VÄVARE FRÅN LYON REVOLUTIONERADE EN HEL INDUSTRI

Förr i tiden var damast, brokad och andra jacquardvävar extremt komplicerade att väva. För att kunna åstadkomma denna typ av komplexa mönster behövde vävaren ta hjälp av flera medhjälpare som lyfte enskilda varptrådar för hand efter en i förväg noga uträknad plan.


I Kina användes enorma vävstolar i två plan där medhjälparna satt på övre planet och lyfte och drog i varptrådarna för att bilda mönstret. Förståeligt nog blev dessa tyger enormt dyrbara. Endast de allra rikaste i samhället hade råd att köpa dem.


”En före detta vävare från Lyon förändrade textilindustrin för all framtid”


I början av 1800-talet förändrades dock allt! Vävaren Joseph-Marie Jacquard (1752–1834) från franska staden Lyon, känd för sina sidenväverier, uppfann en helt ny typ av vävstol, den som numera kallas jacquardvävstolen. Hans uppfinning gjorde att man kunde väva extremt komplicerade mönster betydligt enklare och mycket snabbare än tidigare och det behövdes inga medhjälpare som lyfte varptrådar.


Jacquardvävstolen använde sig av hålkort, liknande de som användes som stämpelkort. Tack vare tekniken med hålkorten kunde vävstolen ”programmeras” i förväg till att väva ett visst mönster. Detta var en av de först exemplen på kodning, långt före den första datorn. Jacquards uppfinning fick snabbt ett enormt genomslag i textilindustrin. Bara 20 år senare fanns det omkring 10 000 jacquardvävstolar bara på väverierna i Lyon.


I videon nedan från Victoria & Alberts Museum kan du se hur jacquardvävstolen fungerar med hålkorten.

JACQUARD FÖR UNDERKLÄDER
Den ursprungliga vävtekniken med hålkort gick även framgångsrikt att översätta till stickningsmaskiner. Stickad jacquard finns i idag i många olika kvalitéer och används från klänningar och cardigans till bh och trosor. Även med dagens datoriserade teknik är jacquard dock tidskrävande att tillverka. Exempelvis tar jacquardstickad spets längre tid att sticka än om man jämför med vanlig spetsstickning. Detta gör att jacquard främst används för lite exklusivare plagg och varumärken.

”Stickad jacquard formar sig efter kroppen och är perfekt för underkläder”

”Jacquardspets blir jättefint på kupan på en bh eller body eller som detaljer på en trosa. Den kan se ut på många olika sätt. Jacquard är väldigt slitstarkt överlag. Det är hög kvalité som verkligen märks och lönar sig för det är otroligt hållbart i längden” säger Anne.


I och med att trosor, bh:ar och bodies är de plagg i vår garderob som man kanske tvättar oftast utsätts de för mycket slitage. Men mycket tack vare att jacquardmönstret inte försvinner eller bleknar kommer ditt plagg se nytt ut mycket längre.

Miss Marys Jacquard & Lace bh där vi använt oss av djurmönstrad jacquardstickning i kombination med blomstermönstrad spets. Jacquardspetsen känns igen av att avigsidan och rätsidan ser likadan ut, på den ”vanliga” spetsen blir baksidan något annorlunda.


Underkläder i jacquard ger en exklusiv känsla som inte undgår någon. Materialet upplevs lyxigt både att bära och titta på. Den unika mönsterkvalitén och känslan gör att jacquard verkligen sticker ut och aldrig går ur tiden. Det är lika aktuellt nu som det var för 200 år sedan fast nu är det tillgängligt för alla, inte bara de välbärgade. Du kommer ha glädje av ditt jacquardplagg under många år. Det lönar sig att satsa på kvalité och med jacquard kan det aldrig slå fel.

449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
549.00 kr
Med bygel
549.00 kr
Med bygel
549.00 kr
Med bygel
449.00 kr
Bygelfri
319.00 kr
449.00 kr
Bygelfri
319.00 kr
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Bygelfri
449.00 kr
Med bygel
449.00 kr
Med bygel
449.00 kr
Med bygel