Få glädje av din bh längre genom att tvätta rätt

30 Sep 2021 16:23
Annica Svensson

Vet du varför du inte bör använda sköljmedel eller torktumla din bh? Här är tio tips som förlänger livstiden på din bh.


Vad som påverkar livslängden är vilken kvalité bh:n hade från början, hur ofta du använder den samt hur du tar hand om den. Använder du din bh varje dag utan att den får 1-2 dagars vila mellan gångerna kommer den slitas ut snabbare. En bh tillverkad av material i sämre kvalité kommer också slitas ut snabbare. Det lönar sig i längden, både ekonomiskt och miljömässigt, att investera i en handfull bra kvalitets bh:ar.


”Alla bh:ar är olika, följ därför alltid tillverkarens tvättråd.”

Följ alltid tvättråden från tillverkaren. När vi på Miss Mary väljer material tvättar vi alltid materialen för att se hur det beter sig efter tvätt. Vi tvättar sedan det färdigsydda plagget för att se hur de olika materialen reagerar när de har sytts ihop. Vissa material kan krympa mer än andra. Vi gör alltid ordentliga tester innan vi släpper ett plagg till produktion. Vår testpanel med kvinnor använder sedan bh:arna under längre tid och tvättar dem hemma som vanligt.


Handtvätt eller maskintvätt?


Att undvika maskintvätt är speciellt viktigt för bh och body som har bygel. Har du riktig otur kan bygeln krypa ut ur plagget och fastna i maskinen och förstöra den.


När du tvättar för hand låt plagget ligga i blöt i några timmar först tillsammans med milt tvättmedel, då lossnar smuts, oljor och fett mm. Har du tid låt det ligga och dra över natten, det gör inget att vattnet blir kallt. Gnugga sen på bh:n med fokus på kupor och de delar som ligger närmast huden eller som är smutsiga. Låt dra igen och skölj sedan av plaggen. Undvik att använda sköljmedel.


”Vita plagg bör tvättas tillsammans med andra vita plagg.”

Separera färger


Separera färgerna och tvätta inte vitt tillsammans med mörka plagg. Även om det inte står att plagget behöver tvättas separat mår alla vita plagg bättre, det vill säga de förblir vita av att inte mixas med exempelvis röda eller svarta plagg.


Använt milt tvättmedel


Oavsett om du handtvättar eller tvättar i maskin var noggrann med vilket tvättmedel du använder. Använd ett milt tvättmedel som inte innehåller blekmedel. Detta gäller även när du tvättar dina vita underkläder. Vita plagg är färgade vita.


Undvik sköljmedel


I sköljmedel finns polymer, mikroskopiska plastartiklar, som lägger sig på tygets yta och gör att det upplevs mjukare. Anledningen till den mjuka känslan är att polymer binder fukt och hindrar plagget från att helt torka (även om du upplever att plagget är torrt). Elastiska plagg, som innehåller elastan (lycra och spandex är andra benämningar/varunamn för elastan) vilket alla bh:ar gör, mår inte bra av att inte kunna torka ordentligt eftersom fibern blir svagare i vått tillstånd. Du förkortar alltså livslängden avsevärt på din bh om du använder sköljmedel. Vill du att din bh ska kännas mjukare, använd den. Fibrerna kommer mjukas efter en stund av rörelse på kroppen.

En bh-rygg som innehåller elastan, spandex eller lycra förstörs av torktumling och sköljmedel.


Använd alltid tvättpåse


Oavsett om du tvättar bh, trosor, bodys eller tunna strumpbyxor mår de bäst av att tvättas i tvättpåse. Det är många som slarvar med detta men tvättpåsen hjälper mer än man tror. Den skyddar dina plagg från att trassla in sig i andra tyngre plagg och töjas. Påsen skyddar också ömtåliga material som spets och brodyr från att fastna i eventuella kardborreband eller dragkedjor på övriga plagg i maskinen. Det blir mindre risk att plaggen vrängs ut och in under tvätten och att axelband trasslar in sig.


Torktumla aldrig.


Torktumling innebär en alltför tidig död för din bh. Framför allt är det elastanet som förstörs, vilket gör att bh:n kommer tappa sin elasticitet och form. Även färger blir mattare av torktumlaren.


Torka den i en handduk


Innan du hänger upp din bh rulla in den i en handduk och krama om den så sugs det mesta av fukten bort.

Sträck bygelbandet som bygeln ligger i efter tvätt. Det hindrar bygeln från att krypa ur.


Sträck bygelbanden


När du tvättat bh:n sträck på bygelbandet (kanalen som bygeln är insydd i). Detta hindrar bygeln från att krypa ut ur bygelbandet.


Släta ut vadderingar mm


Har din bh vaddering i kupan eller på axelbanden, sträck och släta ut vadderingen. Detta gör att den torkar slätt och förblir fin.


Häng upp den rätt


Häng upp bh:n på en tvättlina mellan kuporna. På så vis behåller din bh sin fina form och axelbanden töjs inte. Bodys kan du hänga så att midjan ligger över linan. Står det plantorkning på tvättrådsetiketten följ det rådet.

You may also like