Från A till Ö – Allt du behöver veta om bhar

Vad betyder guipurebrodyr och vad är egentligen ett sidostöd? Det finns så många olika facktermer och uttryck som används när man beskriver bh. Med hjälp av vår ordlista från A till Ö får du en snabb överblick över de vanligaste (och några ovanliga) begreppen som står i de flesta bh-beskrivningarna man ser på nätet eller i tidningar idag.


Aktivitets-bh
Aktivitets-bh ger mycket bra stöd och är perfekta för vardagssysslor och lättare aktiviteter. De är ofta gjorda i funktionsmaterial som andas och transporterar bort fukt från huden för ökad komfort och långvarig fräschhet.


Amnings-bh
Amnings-bh används under amningstiden och har kupor som går att öppna så att man kan amma utan att behöva ta av sig hela bh:n.


Balconette
En balconette-bh har kupor med rakare skärning upptill. Den ger fint lyft som bygger underifrån. Modellen har fått namnet för att bysten vilar som i en balkonghylla. En balconette-bh passar nästan alla typer av bröst.


Bandmått
Bandmåttet är måttet du mäter med måttband runt din överkropp precis under bysten. Det är den som avgör vilken bh-storlek du har.


Bh-förlängare
Bh förlängare knäpper man fast i bh:ns hak-och-hysk stängning i ryggen så att den bildar en förlängning av ryggen och ökar bh:ns omkrets.


Bomull
Bomull är ett naturmaterial som är mjukt och lent, slitstarkt och lättskött. Det andas, drar inte åt sig dofter och passar utmärkt för känslig hud och är ett omtyckt val bland underkläder.


Bralette
En mjuk bh-modell som går ner en bit längs livet. Finns i versioner man stänger eller modeller man drar över huvudet.


Brottarrygg
En brottarrygg, även kallad racer back, är en T-formad rygg som är sluten och saknar knäppning. Den kan förekomma på exempelvis en framknäppt bh eller en som dras över huvudet. På en modell med brottarrygg kan axelbanden inte glida ner och modellen passar utmärkt när du inte vill att axelbanden ska sticka fram under exempelvis ett linne.


Bustier
Se Lång bh.


Bygel-bh
En bh med bygel ger bra support och lyft samtidigt som den hjälper till att forma bysten. Bygeln omsluter bröstet och ser till att bh:n sitter tätt mot kroppen mitt fram vilket ger ensnygg separation av bysten och håller dem på plats.


Bygelfri bh
Ett samlingsnamn för alla bh-modeller som saknar bygel i kupan. Finns i många olika utföranden. Kallas ibland mjuk-bh.


Bygelband
En bh med ett mjukt band istället för bygel. Bygelbandet är följsamt som hos en bygelfri bh, men den erbjuder också lite extra stabilitet jämfört med om den hade varit helt bygelfri.


Centrering
Centrering syftar på att brösten centreras, dvs samlas ihop mot mitten, så att när man tittar rakt framifrån så ser bysten mindre bred ut. Detta kan göras med hjälp av exempelvis bh med sidostöd eller av en push-up bh.


Charmeuse
Ett satinvävt stumt tyg med halvglansig utsida och matt insida. Känns behagligt att bära mot huden. Traditionellt gjord av silke men det är nu vanligare med polyesterfiber. Populärt att använda i kupor och framstycke på en bh.


Contour bh
Contour bh har helvadderade, formpressade kupor som definierar bystens form i bh:n. Skillnaden mellan en contour kupa och en t-shirt bh är att contour-kupan alltid är helvadderad, medan en t-shirt bh kan vara ofodrad och ovadderad och därför inte definierar bystformen på samma sätt. Contour-kupa gör också att dina bröst ser symmetriska ut.


Demikupa
En kupa som är lägre skuren än en helkupa och som inte täcker hela bröstets yta. Den täcker upp till cirka trefjärdelar av bröstet.


Elastisk kupa
En bh med elastisk kupa innebär att kupan är gjord i stretchmaterial som kommer anpassa sig efter bysten. Det finns olika töjbarhet, en del töjer sig i båda riktningarna medan andra i bara en. Fördelen med elastisk kupa är att den ger komfort men också att den är mer tillåtande gällande storlek, vilket är bra om man är mellan två storlekar eller har olika stora bröst.


Elastan
Elastan är en polymerfiber som används som en liten andel i tyger när man behöver elasticitet som är bestående och som inte töjs ut genom att tappa formen. Detta gör att det är populärt att ha en liten andel elastan i tyger som är menade att sitta tajt på kroppen men ända vara bekväma, exempelvis en bh-rygg. I USA är elastan känt som spandex, men i Europa används namnet elastan. Lycra och Dorlastan är registrerat varumärke för elastanfiber.


Filébrodyr
Brodyr som är broderad på en tyllbotten.


Fjäder
En fjäder som ibland sitter i sidsömmen på en bh för att ge extra stöd.


Fylld kupa
Se vadderad kupa.


Fyllig byst
När man har en fyllig byst syftar detta på att kupstorleken är stor i proportion till omkretsen. Oftast menar man D-kupa och uppåt.


Fodrad kupa
En bh med fodrad kupa innebär att hela eller delar av kupan har dubbla lager tyg. Ibland görs detta för att förstärka en kupa i elastiskt eller tunt tyg så att den ger bättre stöd, men det kan också vara för att undvika genomskinlighet på exempelvis en spets-bh.


Fodrad underkupa
En bh med fodrad underkupa innebär att nedersta delen avkupan har dubbla lager tyg. Detta görs för att förstärka kupan och ge ett bättre stöd till din byst.


Formpressad bh
I en formpressad bh har tyget i kupan formats till en rund form via värmebehandling, och är därför helt sömlös och perfekt att bära under tunna eller tajta plagg. Det finns formpressade kupor med eller utan vaddering och med eller utan foder.


Framknäppt bh
Bh som försluts framtill mellan kuporna istället för i ryggen. Framknäppning är speciellt smidigt när man vill ta av och på sig sin bh utan att göra vridrörelser eller har svårt att nå till knäppningen i ryggen.


Framreglerbara axelband
Bh med axelband som kan regleras framtill, istället för i ryggen. Detta är smidigt då man lätt kan justera axelbanden själv när man har på sig bh:n.


Guipure-brodyr
Guipure är en brodyr där man broderar på en botten som sedan helt eller delvis skärs bort. En teknik som är populärt i exklusiva bh och underkläder.


Helfodrad kupa
En bh med helfodrad kupa innebär att hela kupan har dubbla lager tyg. Ibland görs detta för att förstärka en kupa i elastiskt eller tunt tyg, men det kan också vara för att undvika genomskinlighet på exempelvis en spets-bh.


Halvkupa
Se demikupa.


Helkupa
Helkupor fångar in hela bysten och är högt skurna i dekolletaget. Perfekt vid stor byst eller när man behöver extra stöd. Den högt skurna kupkanten gör också att övergången mellan hud och kupa blir mer slät.


Helvaddering
Helvadderad kupa gör kupan mer stadig och hjälper till att forma din byst. Finns som formpressade modeller eller kupor med sömmar samt med eller utan bygel. Vanligast är en lätt vaddering på några millimeter som tillför stadga men inte ökar volymen.


Keep Fresh
Keep Fresh är ett speciellt utvecklat tygmaterial som transporterar bort fukt från kroppen och inte känns blött.


Komfortaxelband
Komfortaxelband är breda axelband, oftast vadderade, som är skonsamma mot axlarna. Perfekt för stor eller tung byst, men passar förstås också lika utmärkt till den lilla bysten.


Komfort-bh
En bh där komfort står i fokus. Den har ofta breda och vadderade axelband som avlastar.


Kupstorlek
Kupstorlek anger storleken på själva bröstet i förhållande till din ryggbredd. Kupstorlek anges med bokstav, exempelvis B-kupa. Minsta storleken är AA-kupa.


Leotardrygg
En leotardrygg kallas en u-formad ryggskärning där axelbanden fortsätter hela vägen ner längs u-ringningen ända till bh:ns knäppning. Leotardrygg, ibland kallad balettrygg, ger ett elegant och nätt intryck.


Lounge-bh
Lounge-bh, ibland även kallad relax-bh, är bygelfria bekväma bh som är perfekta för avslappnande dagar. De är utvecklade för att ge komfort snarare än stöd.


Lycra
Lycra är ett registrerat varumärke för elastanfiber. Lycra kan töjas upp till 6 gånger sin längd och återgå till sin ursprungliga längd utan att tappa sin elasticitet.


Lyft
Lyft är en projektion och ska inte förväxlas med stöd. Alla bh ger stöd i olika grad genom att hålla fast bysten men en bh som ger lyft ger också ett upplyft till bysten och är perfekt när man har en slapp byst eller en byst som sitter långt ner.


Lyftstöd
Lyftstöd är en extra panel eller slinga som ligger längs nedre delen av kupan. Är oftast en lätt vaddering. Detta fungerar som en extra stödfunktion och hjälper till att ge bysten ett extra lyft.


Lång bh / Longline bh
En lång bh, även kallad longline bh eller bustier, ger extra stöd eftersom bh:n går längre ner längs livet och fördelar vikten. Det extra långa livet har en slätande effekt på ryggen och övergången till huden blir mindre synlig vilket gör den utmärkt att använda under tajtare kläder. Vissa modeller har fjädrar i sidan vilket ger mycket bra stöd.


Maximizer
En maximizer är en bh med mycket tjock och kraftig vaddering i kupan och som ofta har tjockare kuddar i nedre och ytterdelen av kupan. Detta skapar ett intryck av att bysten ökat en eller flera storlekar.


Mesh
Ett elastiskt nätmaterial som är vanligt att använda i exempelvis sport bh. Det är vanligt att ryggen på en bh kan vara tillverkad av mesh.


Microfiber
En ultrafin syntetfiber som är finare än 1 denier. Underkläder tillverkat av microfiber är lätta och ger en mycket mjuk känsla. Vanligtvis tillverkad i polyester eller polyamid.


Minimizer
En minimizer-bh ger intryck av att bysten har minskat en kupstorlek. Den har en grundare och bredare kupa som fördelar bysten i lite plattare form. Passar för dig som tycker att din byst är för stor i omfång eller för dig med bred bröstbas.


Mjuk-bh
En mjuk bh passar för kvinnor som föredrar en bh utan bygel. Oftast används ordet mjuk-bh för att beskriva en bygelfri bh men det används ibland för att beskriva lounge-bh.


Multiway bh
En multiway-bh har axelband som kan varieras på flera olika sätt. Exempelvis kan de vara helt avtagningsbara eller så går de att koppla i kors eller fästas ihop i ryggen med hjälp av en liten krok.


No-slip axelband
På bh med no-slip axelband är axelbanden placerade extra tätt ihop i ryggen för att de inte ska riskera att glida ner, även vid smala eller sluttande axlar.


Plunge-bh
En plunge-bh är en bh som är djupt urringad mellan kuporna.


Polyamid
Ett syntetmaterial som är populärt och omtyckt att använda i underkläder. Polyamidfibern är lättskött, känns mjuk och behaglig mot huden och har bra resistens mot fukt och hudolja.


Polyester
Det vanligaste syntetmaterialet som används i underkläder. Polyester är mångsidigt och kan användas för ett stort antal olika utföranden som satin, charmeuse, chiffong etc. Polyester är värme- och färgbeständigt, torkar snabbt, och krymper mindre än exempelvis bomullsfibern. Polyester är vanligt att använda i funktionstyger. Det är stor skillnad i kvalité bland olika polyestertyger.


Powernet
Ett nätmaterial som är vanligt att fodra underkläder med för att ge förstärkning.


Projektion
Projektion syftar till hur brösten ”riktas” i bh:n, de vanligaste är att brösten lyfts uppåt, att de centreras mot mitten eller att de separeras/säras.


Protes-bh
Protes-bh har en ficka på insidan av kupan med plats för att stoppa in en bröstprotes. Kupan är extra högt skuren framtill för att täcka eventuella ärr och proteser.


Push-up bh
En push-up bh är en djupt urringad bh som lyfter upp brösten mot varandra och ger intrycket av en större byst tack vare att kupan har kuddar i ytter- och underdelen. Det finns olika kraftiga push-upeffekter.


Rak rygg
På en bh med en rak ryggskärning är ryggen lika bred i mitten som vid sidorna.


Relax-bh
Relax-bh är bygelfria,bekväma bh som är perfekta för avslappnande dagar. De är utvecklade för att ge komfort snarare än stöd.


Rund rygg
Se u-formad rygg.


Satin
Ett tätt vävt tyg med glansig framsida och matt baksida. Kan vara tillverkat av flera olika material, vanligt är polyester eller siden.


Separation
När man säger att en bh separerar bysten syftar detta till att den särarpå brösten. Det görs oftast genom att bh:n sitter tätt mot kroppen mellan brösten, exempelvis vanligt bland bygel-bh, då byglarna ligger mot bröstbenet.


Silikonband
Silikonband längs överkupan används för att förstärka kanten på kupan. Detta används exempelvis när man har elastiskt tunt material i kupan. Silikonbandet förhindrar materialet från att förlora form. Siliconbandet gör också att materialet ligger tätt längs huden och inte flyttar sig.


Sidostöd
Bh med sidostöd i kupan erbjuder din byst extra stöd och hjälpertill att centrera och lyfta fram den mot mitten. Sidostöd passar alla typer av bröst och storlekar men är framförallt perfekt för dig med större bröst eller brösten långt isär då sidostödet förhindrar att bysten ”flyter ut” mot armhålan. Sidostöd med vaddering ger extra stöd.


Slätande sidvinge
Sidvinge är en extra panel eller vinge som sitter i bh:ns sida längs armhålan. Det gör att övergången från bh:n till huden vid armhålan blir jämnare och slätare.


Sov-bh
Sov-bh eller relax-bh är designade med komfort som första prioritet och är ofta gjord i elastiska andningsbara material. Syftet är att de ska vara så bekväma att man kan sova i dem.


Spacer-bh
Spacer är ett lättviktigt luftigt material i tre lager. Det mellersta lagret har luftfickor som tillåter att luft cirkulerar. De yttersta lagren transporterar fukt och värme bort från kroppen vilket gör att materialet lämpar sig bra när man vill ha en svalkande känsla.


Sport-bh
Sport-bh lämpar sig till aktiviteter då bysten stadigt hålls på plats. En sport-bh har bounce-control, det vill säga ser till att brösten inte rör sig upp och ner i samband med att du rör dig.


Stretchaxelband
På en bh med stretchaxelband är axelbanden elastiska vilket underlättar vid armrörelser och ger komfort än helt stumma band.


Stum kupa
En bh med stum kupa innebär att materialet i kupan inte är elastiskt och därmed kommer det inte heller att töja sig. Det finns kupor med helstumma tyger eller där det stumma materialet är lätt töjbart i en riktning för att kunna anpassa sig lite. En stum kupa ger bra stöd till din byst och är speciellt bra om du behöver extra lyft.


Stum underkupa
En bh med stum underkupa innebär att nedre delen av kupan är tillverkad i stumt material medan övre delen är elastisk. Detta är en bra kombination då underkupan ger stöd till din byst medan den övre delen av kupan anpassar sig till bysten och har lite mer flexibilitet när det gäller storlek.


Stöd
Sammanfattande ord om hur stadigt bh:n håller fast bysten och vilken support den ger till bysten. Ju kraftigare stöd en bh har desto mindre rör sig bysten upp och ner när du är i rörelse. Det finns olika tillvägagångssätt för att en bh ska ge bysten bra stöd och vissa bh är speciellt designade för att ge stöd till en fyllig och tung byst.


T-rygg
En bh med t-rygg har en smal brottarrygg, ibland även kallad racerback. Denna modell är vanlig i framknäppta modeller eller i en bh som dras över huvudet.


T-shirt bh
En t-shirt bh har en slät formpressad kupa utan sömmar och passar därför utmärkt under tunna och tajta plagg. Finns med eller utan bygel.


Trefjärdedelskupa
En kupa som är lägre skuren än en helkupa och som inte täcker hela bröstets yta. Den täcker upp till cirka trefjärdelar av bröstet. Även kallad demikupa.


Tredelad kupskärning
På en bh med tredelad kupskärning består varje kupa av tre olika mönsterdelar. Sömmarnas former påverkar siluetten på kupan och stödet. En tredelad kupa ger i regel rundare form än en tvådelad kupa.


Tulpanskärning
En bh med tulpanskärning har en kupa sydd i tre delar och där konturen av sömmarna bildar formen av en tulpan. Tulpanskärningen ger bysten en fin rund form och ett vackert dekolletage. Kan finnas både med eller utan bygel.


Tung byst
En byst som väger mycket och som är i behov av stöd och hjälp att lyftas uppåt.


Tvådelad kupskärning
På en bh som har tvådelad kupskärning består varje kupa av två olika mönsterdelar. Hur sömmen är formad påverkar siluetten på kupan. Finns i många olika varianter och skärningar.


Täckning
Täckning, ibland kallat coverage, syftar på hur mycket av bröstet som täcks av bh:ns kupa. En helkupa ger hög täckning.


U-formad rygg
På en bh med u-formad rygg är ryggen urringad mellan axelbandsfästena i ryggen. U-formen gör att bh:ns rygg ser nättare ut även om ryggens yttersidor är breda och stadiga.


Uniboob
Med uniboob eller uni-breast menar man att brösten bildar en enda enhet och ser ut som en enda massa, en så kallad limpa, på grund av bh:ns passform. Det är den yttersta motsatsen till separering.


Underkupa
Underkupa syftar på den nedersta delen av en kupa med horisontell söm.


Upphöjd front
Upphöjd front innebär att bh:ns nederkant framtill mellan bysten är skuren så att den lämnar mer plats för magen. Det gör också att bh:n ser nättare ut.


Överkupa
Överkupa, även kallad topp-kupa, syftar till den översta delen av en kupa med sömmar.