Varför är det så viktigt med bh-ryggen?

18 Dec 2020 16:47
Annica Svensson

Mycket fokus läggs på om man bär en för liten eller för stor kupa men hur bh sitter runt överkroppen och i ryggen är minst lika viktigt. Här är varför ryggen spelar roll och vad du behöver titta extra på när du provar en bh nästa gång.


Visste du att det största stödet från bh:n får du faktiskt från bandet som sitter runt din överkropp? Axelbandens syfte är främst att hålla kupan mot kroppen, inte lyfta upp bysten. Omkring 60% av bh:ns stöd kommer från bandet, 20% från kupan och resterande 20% från axelbanden.


”Bandet runt kroppen påverkar hur mycket stöd din byst kommer få av bh:n”

Bandet behöver sitta ganska hårt runt om och är därför alltid tillverkad i elastiskt material med en liten andel elastan. Materialet mellan kuporna är däremot stumt för att hålla kuporna på plats. I och med att bh:ns vingar (rygg och sida) är elastiska kommer bandet töja sig. Det kommer ta cirka två veckor för en nyinköpt bh att anpassa sig efter kroppen så se därför till att bh:n inte sitter för löst när du provar den första gången.


”Kan du dra ut bh bandet från ryggen 5 cm är den lagom i storlek”

Hur hårt ska bh bandet sitta?


Man brukar säga att, kan du dra ut bh bandet från ryggen 5 cm är den lagom i storlek. Bandet ska inte sitta så hårt att det blir obekvämt eller skär in. Detta är förstås en avvägning för kvinnor med tyngre byst, bandet måste kunna ge stöd och har man större byst behöver det sitta lite hårdare än för någon med mindre byst. Det är därför man också gör kupan i stabilare material och konstruktion samt gärna gör axelbanden bredare om bh:n riktar sig till en större storlek. Alla bh:ns delar samarbetar med att avlasta varandra.

Ju bredare bh bandet är desto bättre stöd får bysten. På bilden syns FLORAL SUN.


Stämmer det att ju bredare rygg desto bättre stöd?
Ju bredare rygg och sida desto bättre stöd, detta gäller för alla typer av bh, både med och utan bygel. Bygeln exempelvis, sprider stödet vidare till rygg, sida och kupor. Ju bredare rygg desto större yta kan stödet fördelas över.


”Bygeln fördelar stödet till resten av bh:ns delar”

Hur bygeln sprider stödet till bh:ns övriga delar, inkluderat vingarna (sidan och ryggen).


Stängningen spelar roll
Knäppningen baktill på en bh är nästan alltid justerbar i sidled, standard är tre steg. När bh:n är ny bör du alltid använda det yttersta läget och sedan varefter att bh:n töjer sig hoppa in ett steg. Köper du en bh som från början sitter lagom hårt i innersta läget har du ingen möjlighet att justera passformen i efterhand.

När bh:n är ny ska den sitta så att det är lagom att man knäpper i yttersta läget.


Vissa modeller är framknäppta och för de kvinnor som har svårt med vridrörelser eller värk i kroppen är denna typ av bh smidig att ta av och på. Nackdelen är dock att man inte kan använda en justerbar stängning på framknäppta modeller eftersom detta skulle orsaka att avståndet mellan kuporna ändras.

Exempel på en rakt skuren ryggskärning utan stängning. På bilden visas COTTON LACE med framknäppning. Denna modell har en bred och stabil rygg.


Antal hak och hysk i höjdled


Man brukar börja med två eller tre stycken hak och hysk i höjdled på mindre kupstorlekar och sedan successivt gå uppåt, detta varierar förstås från modell till modell. Vissa modeller med extra breda ryggar börjar redan på fyra i höjd i minsta storleken.

STAY FRESH har 4 hak och hysk i höjdled även i den minsta storleken. På denna bh går axelbanden ner hela vägen till hak och hysk i så kallad leotardskärning.


Ryggskärningen
På bh:ar med breda sidor och helkupa brukar man göra en u-skärning på bakstycket mellan axelbanden för att den ska se nättare ut men den ger fortfarande lika bra stöd. U-skärning är den vanligaste ryggskärningen på marknaden idag men det finns också bh:ar som är rakt skurna i ryggen eller har en brottarrygg, så kallad T-skärning.

COTTON DOTS bh utan bygel har en klassisk u-skärning i ryggen.


”Bandet ger mer stöd än kupan och axelbanden tillsammans!”

AMSTERDAM bygel bh har en rak-skärning i ryggen med tre hak och hysk i minsta storleken.


Bh bandet ska sitta i rak linje


Om du står i profil framför spegeln och ser hur bh:n sitter ska nederkanten sitta i samma höjd runt om, det vill säga ryggen ska inte dras uppåt. Gör den det har du troligtvis för stor bandstorlek och har förkortat axelbanden för hårt.


”Bh:n ska sitta i en rak linje om du tittar på dig själv i profil”

För optimalt stöd och passform ska bh:n sitta rakt i ryggen och inte dras uppåt.


Men det finns tillfällen då viss uppdragning av bandet i ryggen är svårt att undvika och det är på modeller som har axelbanden tätt placerade i ryggen. När man förkortar dessa har axelbanden en tendens att dra ryggmitten uppåt eftersom de sitter så nära varandra. Men generellt gäller tumregeln att om bh:n dras upp i ryggen så behöver du hoppa in ett steg på knäppningen.

FLAMES bygel bh med leotard rygg med u-skärning och extra tätt placerade axelband som inte glider ner.

JOY är en nättare bh med normalt avstånd mellan axelbanden, u-ringning och material i stadig mesh.


Hur du använder bh förlängare


Är bandet för trångt runt kroppen men bh:n sitter bra i övrigt kan du använda en bh förlängare som du fäster i knäppningen. Det är perfekt om man gått upp i vikt men tycker om en viss bh och vill fortsätta kunna använda den. Eller kanske har du precis köpt en ny bh och vet att den kommer sitta bra efter att den anpassat sig efter kroppen. Tänk bara på att om du använder en bh förlängare kommer axelbanden hamna längre ifrån varandra. Så brukar du ha problem med att axelbanden halkar ner fast de är åtdragna är bh förlängare inte en optimal lösning.


Omkretsen kan variera i samma storlek


Kanske har du märkt att längden på hela bh:n, det vill säga när du lägger ut den uppknäppt och den är raklång på en plan yta, varierar mellan olika bh modeller trots att de är i samma storlek! Detta beror på materialet, olika material töjer sig olika mycket när de sitter på kroppen. Vissa material är mer elastiska än andra. I vår utförliga materialguide beskriver vi för och nackdelar med de olika textilfiber som används för underkläder.


”Om bh:n har bygel eller inte påverkar omkretsen på bh:n”


En annan faktor som spelar in är om bh:n har bygel eller inte. På en bygel bh kan inte framsidan töja sig särskilt mycket på grund av att bygeln är stum, därför gör man vingarna längre än på en bygelfri bh i samma storlek.


Det är hur bh:n sitter på kroppen som avgör storleken, inte när plagget är oanvänt.


Hur hittar du rätt bh storlek?


Det vanligaste felet man gör när man ska hitta sin bh storlek är att man mäter för löst runt om, då får man en för stor bandstorlek och för liten kupa. Är du osäker på vilken storlek som är rätt för dig kan du mäta efter vår storlekstabell eller kontakta vår kundtjänst på mejl, telefon eller social media så hjälper de dig mer än gärna. De är experter på att hitta storlekar till kvinnor som de inte träffar i verkligheten. Läs mer om hur våra kundrådgivare arbetar i vår intervju med Ida som är chef för Miss Marys kundtjänst.

You may also like