Varför är omkretsen olika stor på bh:ar i samma storlek?

16 Aug 2019 10:13
Annica Svensson

Det här med omkrets storleken på en bh kan ställa till med en del huvudbry. Har du också märkt att två bh som har samma storlek ibland kan ha olika långa ryggar? Här är allt du inte visste om ryggen och omkretsen på din bh.


Ibland får vi frågan om varför ryggen på två bh:ar är olika långa. Det kan skilja sig flera centimeter mellan plaggen. Det betyder inte att en av dem är felmärkt med en annan storleksetikett. Omkretsen (längden) på själva bh:n är inte det samma som storleken. Om du vill mäta vilken bh storlek du har måste du därför mäta på din egen kropp. Mät alltså inte på din favorit bh även om du tycker den sitter helt perfekt. Är du 85 cm runt kroppen under bysten är du storlek 85. Om du en däremot mäter längden på en bh i storlek 85 kommer den vara kortare. Varför? Det beror på flera saker.


”Att ryggarna är olika långa på dina bh:ar är faktiskt helt normalt”

1. Materialet


Bh:ar kan tillverkas av många olika typer av material, alla med sina unika egenskaper. Vissa material är mer följsamma, andra är mer stabila. En bh måste kännas och se lika bra ut i alla storlekar. Den ska sitta tajt och ge stöd men ändå kännas bekväm och följa med i kroppens rörelser.


Alla bh-ryggar har någon form av elasticitet. Utan det hade plagget suttit hårt som en korsett och det hade känts svårt att andas. För att ryggen inte ska tappa spänst använder vi material med elastan i. Elastan är en textilfiber som gör att det elastiska materialet inte tappar formen. Föreställ dig ett tuggummi som du drar ut, och hur det sedan inte återgår till sin ordinarie storlek. En hårsnodd däremot återgår till sin ordinarie storlek. Elastanet i ett material gör att ett elastiskt tyg fungerar mer som ett gummiband än ett tuggummi.


2. Resår


Vilken typ av resår som används påverkar också. Ju bredare och kraftigare resår vi använder desto kraftigare motstånd. En bh som har bredare resår görs därför längre än en bh med tunnare resår eftersom den senare kommer sträcka ut sig mer.


3. Bygeln


En bh med bygel görs också längre i ryggen än en bygelfri bh. Det beror på att byglarna är stumma och ”håller ihop” framsidan på bh:n. På en bh med bygel är det bara ryggen som kan tänjas ut, aldrig framsidan.


Skillnaden sitter i passformen


Passformen måste kännas perfekt redan när man provar bh:n första gången. Känslan man får under de där korta sekunderna framför spegeln är avgörande för om man kommer vilja köpa plagget eller inte. Men en bh ska ju inte bara sitta bra i provhytten. Den måste förbli perfekt även efter att man använt och tvättat den många gånger.

”En bh måste sitta lika bra i alla storlekar”


På Miss Mary testar och anpassar våra direktriser mönstret till bh:n åtskilliga gånger under arbetet med ny bh modell. Alla avprovningar gör vi alltid på riktiga kroppar och inte på dockor. Det är ju bara på en person som man kan se lyftet och stödet och samtidigt få feedback på hur bh:n känns. Vi gör mönster, syr upp, avprovar, justerar och förbättrar tills det sitter som gjutet. Vår designavdelning har tillsammans över 120 års erfarenhet av bh tillverkning och det kommer väl till pass! Med så lång erfarenhet i bagaget har de hunnit arbeta med nästan alla typer av bh modeller och material som finns. Med fingertoppskänsla vet de exakt var och hur de ska minska eller öka på en mönsterdel för att den ska sitta så där alldeles perfekt som våra kunder kräver av en Miss Mary bh.


Kvalitetskontroll


När vi sytt upp ett prov vi är nöjda med hänger våra direktriser upp bh:n längs en måttsticka och fäster en tyngd längst ner på plagget. Se exempel på bilden nedan. Med tyngdens hjälp töjs materialet ut på samma sätt som den skulle göra om den sitter runt en kropp. På så vis kan vi kontrollera den korrekta storleken på plagget.

”Vi utför vikttester på alla storlekar”


På Miss Mary utförs mättester med hjälp av tyngder för att kontrollera att ryggen har rätt storlek. Detta är en bh i storlek 75C. Till vänster visas att bh:n i ”avslappnat” tillstånd mäter 70 cm på mittersta hak- & hysk. På kroppen kommer den dock bli 75 cm som tyngdtestet visar till höger.


Att tänka på när du köper en bh


Vad behöver du då tänka på när du ska köpa en ny bh? Det är som sagt helt normalt att en bh kommer vara längre än andra, så istället för att jämföra dem med varandra rekommenderar vi dig att sätta på dig den och känna hur den sitter. Ha i åtanke att bh:n kommer sitta lite tajtare när den är precis ny. Vi rekommenderar även att du ska använda hak- & hysk i yttersta läget till dess att bh:n har anpassat sig och sträckt ut sig lite. Då kommer du ha glädje av bh:n ännu längre, för även den bästa kvalitets bh:n kommer behöva tajtas till efter flitigt användande.


Är du osäker på vilken bh som passar just dig och dina behov, eller vilken storlek du ska ha, kontakta vår kundtjänst. Vi är experter på att hjälpa kvinnor över telefon, via mejl eller chatt att hitta den perfekta bh:n. Inga ärenden eller frågor är för stora eller för små.

You may also like