Varför 5 bh:ar är bättre än 2…

14 Oct 2020 10:54
Annica Svensson

Hur många bh:ar behöver man egentligen ha i sin garderob? En, två, tre… tjugo? Går det bra att bara äga en enda bh som man använder, tvättar, låter torka över natten och sedan använder igen nästa morgon? Absolut, om du vill köpa en ny bh varannan månad. Här är varför fem bh:ar är bättre än två (och nej, vi säger inte detta för att sälja mer bh:ar).


Har du tänkt på att om du äger två bh:ar som du använder lika ofta, kommer du använda varje bh 188 gånger per år eller 365 gånger under två år! Inte konstigt om den slits ut snabbt. Inte ens en dyr kvalitets bh tål precis vad som helst. Ett plagg som sitter så nära kroppen som en bh gör utsätts för både värme och friktion. Materialet är elastiskt och töjs ut då det sitter tajt för att kunna ge stöd och lyft. Om man låter plagget vila mellan användningarna får textilfibern chans att återhämta sig och därmed kommer den hålla sig spänstig och vara längre. Använd därför inte samma plagg två dagar på raken. Ju fler bh:ar du har att växla mellan, desto bättre.

Hur många bh:ar behöver man egentligen? En, två, tre, tjugo?


Variation är skönt för kroppen


Det är dock inte bara bh:n som behöver vila. Din hud och kropp behöver det också. Även om en välsittande bh i rätt storlek inte bör ge märken kan det ibland vara svårt att undvika om man är väldigt kurvig i omfång eller har mycket stor byst. Genom att ha flera olika bh modeller med exempelvis axelbanden olika brett placerade kan man variera tryckpunkterna på olika ställen.

En välsittande bh är en bh man inte vill ta av sig när man kommer hem. Underkläder ska vara sköna och kännas rätt.


Olika bh ger olika typ av stöd


Man använder olika bh:ar för olika behov och för att få ut det mesta av sin garderob är det smart att anpassa den efter sin livsstil.


Oavsett om man har en liten eller större byst kan man ibland behöva ett extra lyft. Har man en byst som är väldigt avslappnad kan det lätt bli varmt och obehagligt av hud mot hud. För att råda bot på detta rekommenderar vi att alltid ha en bygel bh eftersom bygeln lyfter och stödjer bysten på ett sätt som gör att varje bröst får individuellt stöd tack vare att de separeras och inte pressas ihop till en enhet.

Satsa på olika bh modeller i garderoben, de ger olika stöd och låter även kroppen vila. Här syns LOVELY LACE utan bygel och ROSE med bygel.


Man bör heller inte använda en nätt mjuk bh som inte ger tillräcklig support om du ska ut och röra dig mycket, speciellt inte om du har en större byst. Tränar du är det värt att investera i en riktig sport bh. Det finns olika bounce-control (styrka) på sport bh:ar så välj en som passar för dina behov. Gör du yoga och power-walkar behöver du inte en sport bh som är skapad för superintensiv träning där man hoppar upp och ner. Välj en som passar just din aktivitetsnivå.

Den perfekta fin bh:n? SHIMMER FROST eller DREAMSCAPE?


Bygg upp en bra bh garderob med dessa enkla plagg


• Tänk smart med färg. Välj åtminstone en eller två bh:ar som matchar din hudton, exempelvis beige eller brun, om du inte vill att bh:n ska synas genom plagg. Gillar du färgglatt är rött ett bra alternativt då den också syns mindre under tunna plagg, likaså rosa.
• En eller två bekväma bh:ar som är perfekta till vardags. Bomull är slittåligt och perfekt för vardags bh:n.
• En eller två bygel bh:ar som ger riktigt bra stöd och lyft.
• En formpressad t-shirt bh som blir väldigt diskret under tunna kläder.
• En sport bh för aktiviteter.
• En fin bh om du vill känna dig lite mer uppklädd någon gång som exempelvis om du ska på fest eller bröllop.
• En multiway bh som man kan ändra axelbanden på. Då får du mer användning av bh:n om du inte alltid vill att axelbanden ska synas om du bär en topp med brottarskärning eller om du behöver ändra tryckpunkten på dina axlar.

Hittar du en bh du älskar, köp den i flera färger. Här syns KEEP FRESH utan bygel.


När du hittat din favorit


Har du väl hittat en favorit modell som du alltid vill använda köp hellre 2-3 exemplar av den än att köpa andra modeller som du sen inte vill använda. Har du en stark preferens för att använda bygel bh välj då bygel på alla dina bh:ar. Samma sak gäller förstås det motsatta, tycker du inte om bygel bh välj bygelfritt men välj då en bh som verkligen ger bra stöd, speciellt om du har en större byst. Satsa på en stadig modell med bred rygg och stumt material eller extra förstärkning i kupan.


Underkläder ska alltid vara sköna och man ska klä sig efter vad som känns rätt för sig själv. Självklart ska man inte hamstra massa bh:ar bara för sakens skull och sen bara låta dem ligga oanvända och oälskade i underklädeslådan men fler än två bh:ar behöver man definitivt om man vill att de ska hålla länge. 4-6 bh:ar brukar vara ett lagom antal att börja med, så varför inte satsa på 5?

You may also like