Vem är Mary? Kvinnorna bakom varumärket

31 Mar 2020 08:42
Annica Svensson

Vad vore Miss Mary utan alla fantastiska kvinnor? Inte bara er fina kunder, utan även alla duktiga medarbetare. Faktum är att vi inte ens skulle existera om det inte vore för en viss kvinna - Mary. Jo, det är faktiskt en riktig kvinna som vi är döpta efter. Följ med oss och träffa några av kvinnorna bakom Miss Mary of Sweden.


Vi lägger ner mycket tid på att berätta om våra fina produkter som vi är så stolta över. Men vi är förstås lika stolta över våra anställda. Utan dem hade vi inte kunnat leverera den kvalité vi strävar efter i både våra produkter och service. Därför vill vi passa på att berätta om ansiktena bakom varumärket, de som gör att en Miss Mary bh går från skiss till färdigpackad produkt.


Designers och mönsterkonstruktörer, till sömmerskor och tillskärare, från de som packar produkterna till vår kundtjänst, Miss Mary of Sweden består av hårt arbetande och helt fantastiska kvinnor.

Ett härligt gäng av Miss Mary of Swedens medarbetare december 2019.


Kvinnan som startade allt


Hade det inte varit för Marwel Rydström hade man idag aldrig kunnat bära ett Miss Mary-plagg. Marwel, eller Mary som hon faktiskt kallades, grundade företaget tillsammans med sin man, Ingemar Rydström, redan 1957.


De första åren hette företaget Marys Modehus och sålde damkonfektion via postorder. Damunderkläder som vi numera associeras med lanserade vi först 1962 och det blev genast en enorm succé. Läs mer om den kollektionen här.

Kvinnan som startade det hela - Marwel ”Mary” Rydström


Klänningarna, kapporna och de andra plaggen var ateljésydda, det vill säga hela plagget syddes av en och samma sömmerska, i hemstaden Borås. ”Direkt från sömmerskans hem till dig” kallades det. Plaggen kännetecknades av en hög kvalité med lägre prisbild än liknande kvalitetsmärken. Innan företaget startades hade Marwel designat och skapat många plagg till vänner och bekanta. Med det nystartade företaget kunde hon nu även erbjuda sina skapelser till en större kundgrupp och publik. Genom att skippa mellanhänder och butiker kunde priserna hållas nere tack vare direktförsäljning via egna kataloger.

Från början hette företaget ”Marys Modehus”


Kvinnligt ledarskap


Även om Marwel själv inte var VD, hennes man Ingemar var företagets första VD, var det hennes kreativa vision och sortiment som satte prägeln och känslan på Miss Marys varumärke. Vår första kvinnliga VD, vid namn Zora Eliasson, började 2007. När hon slutade 2013 tog vår nuvarande VD Elisabet Sandström över och var den som ledde företaget från klassiskt postorderföretag till det moderna e-handelsföretag vi är idag. Om du följer oss på Facebook eller Youtube har du säkert sett Elisabet i något av de omtyckta filmklipp som hon brukar presentera sina favoritplagg i.

Numera säljer vi via egen e-handel eller våra återförsäljares webbutiker och kataloger, men katalogen finns fortfarande kvar i Sverige och Norge och är väldigt omtyckt. Bläddrar du i en av dem kanske du märkt att alltid finns med en liten kort krönika-text av vår nuvarande VD Elisabet Sandström på sida 2. Denna introtext är inget nytt koncept. Samma typ har funnits i nästan alla Miss Marys kataloger, ända från starten. Så länge Marwel jobbade som designer och kreativ chef på Miss Mary, från 1950-80 talet, var det hon som skrev dem och undertecknade dem med ”Hälsningar från Miss Mary”. Det är så härligt att idag läsa texterna. Ett axplock från kataloger från 70-talet nedan.

Katalog-krönikan skrevs även under flera år av välkända underklädesdesignern och bh gurun Camilla Thulin som jobbade för Miss Mary under nästan 10 år.

Camilla Thulins funderingar axat ur vinterkatalogen 2008

Vårt designteam i Borås – Marie-Louise Asphäll, Anne Nero och Ing-Marie Axelsson.


Själva hjärtat i Miss Marys verksamhet är förstås sortimentet – numera mestadels bh:ar och andra underklädesplagg. Att skapa underkläder är inget enmansjobb. Det kräver ett nära samarbete mellan designern, direktrisen (den som ritar mönsterdelarna och ansvarar för passformen i alla olika storlekar) och provsömmerskan.


Att vi valt att ha kvinnliga mönsterkonstruktörer som ansvarar för passformen och komforten är för att man som kvinna själv vet hur obekvämt det är att bära en illasittande bh under långa dagar. Förutom att vi använder provmodeller och en testpanel med kvinnor, så provgår vi själva våra egna produkter. Det är viktigt att verkligen kunna stå för passformen och kvalitén! Läs mer om vår designavdelning och konsten att skapa en bh här.


Från kvinnor för kvinnor – på riktigt


Till skillnad mot många andra underklädesmärken så står verkligen Miss Mary för ”Från kvinnor för kvinnor” i själ, hjärta och sortiment. Våra produkter är inte skapade ur ett manligt perspektiv med sexiga plagg vars främsta syfte är att locka och förföra. Den typiska Miss Mary kunden klär sig för sin egen skull. Hon är trygg i sig själv och gillar vackra kvalitetsunderkläder som ger stöd där det behövs, har fantastisk passform och är utomordentligt bekväma att bära. Att skapa bh:ar med en passform som är så skön att den inte känns är vårt mål. Livet är på tok för kort för obekväma underkläder, men det är aldrig för sent att börja bära dem, eller hur?


Känner du dig det minsta osäker på hur du får dina underkläder att sitta riktigt bekvämt, rekommenderar vi dig varmt att kontakta vår kundtjänst. Större delen av vår kundtjänst sitter i vårt huvudkontor i Borås (vi har även kundtjänst på plats i Norge) och leds av vår kundtjänstchef Ida Hallberg. Vi tycker det är viktigt att just kvinnor jobbar i kundtjänst då många kunder kan tycka att det skulle känns jobbigt att prata om bröst och bh med en för dem okänd man. Nedan syns ett urval av vårt kundtjänstteam. Från vänster; Frauke, Leontine, Emma och Jessica.

Utan er kunder hade vi förstås inte kunnat fortsätta göra det vi älskar - ge andra kvinnor support. Inget gör oss stoltare, inget ger oss mer energi, inget gör oss mer tacksamma än att veta att de plagg vi skapar faktiskt gör skillnad i så många kvinnors liv.


Tack för över 60 år av kärlek, tack för att du är du. Kom ihåg att du är helt unik och fantastisk, och bär dina underkläder för din egen skull.

You may also like