När BH:n sitter som en smäck ena dagen men inte nästa

4 Oct 2019 6:35 am
Annica Svensson

Det är något som massor av kvinnor känner igen men som det inte alltid pratas om - bröst som plötsligt ändrar storlek. Här är vad du behöver tänka på med bh om din bröststorlek varierar.


Bröst är fantastiska men de kan också kännas komplicerade. För en tid sedan berättade en vän om en bh provning som hon varit på. Hon kom hem glad i hågen med en bh som satt alldeles perfekt. Den skiljde sig dock hela två kupstorlekar mot de bh:ar hon vanligtvis brukade använda. Hon hade alltid trott att hennes gamla bh:ar hade rätt storlek då de också suttit bra i provrummet men nu när hon kom hem och faktiskt provade dem igen, märkte hon att kuporna var för små! Kanske hade hon inte bara tänkt på det innan? En vecka senare skulle hon sätta på sig den nya bh:n och till sin överraskning var kuporna helt plötsligt för stora! Vad var det trollerier som pågick egentligen?


Det visade sig vara en enkel förklaring. Hon är en av de många kvinnor vars bröst helt plötsligt kan ändra storlek beroende på var i månaden hon befinner sig. Det hade bara aldrig slagit henne att mäta skillnaden i byststorlek när hon hade mens kontra när hon inte hade det. Visst var hon medveten om att bh:n oftast känts obekväm när hon hade mens men det hade hon alltid trott berodde på att brösten bara var extra känsliga just de dagarna, inte på att de faktiskt blivit större!

Queen bygelfri bh erbjuder fantastiskt stöd och anpassad passform för byst som ändrar storlek.


Att brösten ändrar storlek under och innan mensen är helt naturligt. Förändringen beror på hormonerna östrogen och progesteron (eller så kallat gulkroppshormon) som produceras i äggstockarna och som gör att brösten plötsligt kan svälla upp under menscykeln, graviditeter eller klimakteriet. Det finns förstås även andra anledningar, som exempelvis vissa mediciner, som gör att kroppen binder vatten och “svullnar” upp. Viktuppgång och nedgång påverkar också brösten men inte lika plötsligt från en dag till en annan. Men lika naturligt som det är att bysten växer under exempelvis menscykeln, är det att den inte växer. Vissa kvinnor ”drabbas” medan vissa gör det inte.


”Det är helt naturligt att brösten ändrar storlek”

Vår mest omtyckta bh Lovely Lace har mjuk stretch-spets I överkupan som erbjuder anpassad passform.


Vad bör man då tänka på när man ska köpa bh till en byst som ändrar storlek då och då? För de flesta kvinnor räcker det med att använda en bh med elastisk kupa eftersom det gör att kupan kan anpassa sig efter förändringarna. Det finns bh modeller där hela kupan är elastisk eller där bara en viss del, som exempelvis överkupan, är elastisk. En stum eller en vadderad kupa erbjuder exempelvis ingen flexibilitet alls vid en ”växande” byst.


”En för liten kupa gör att bygeln kan klämma i den ömma bröstvävnaden på ett obehagligt sätt.”

Happy Hearts bygelfri bh är en av höstens nyheter med elastisk överkupa och stumt material i underkupan.


Om du är en av de kvinnor som upplever att bh:n känns mer obekväm under vissa dagar rekommenderar vi att faktiskt mäta kupstorleken både när bysten känns normal mot de dagar den känns större. Är skillnaden väldigt stor kan det vara värt att faktiskt investera i en till bh med en större kupa, eftersom en elastisk kupa inte kan sträcka sig hur mycket som helst. Detta gäller speciellt om du använder bygel bh eftersom en för liten kupa gör att bygeln kan klämma i den ömma bröstvävnaden på ett mycket obehagligt sätt. Även om det bara handlar om några dagar i månaden är det alldeles för ofta, för vem vill spendera sin dag med en skavande bh? Inte jag i alla fall.