När kroppen förändras – de bästa bh:na för den mogna kvinnan

13 Jan 2021 06:12
Annica Svensson

Mycket händer med brösten genom åren. De förändras av viktändringar, graviditet och amning men också av klimakteriet. Här tittar vi närmare på hur man hittar de bästa bh modellerna när man är i övergångsåldern och åren efteråt.


Få kvinnor över 50 år vill använda samma typ av underkläder som de gjorde när de var 20. Inte bara har kroppen förändrats, så har också smaken och prioriteringar. Ofta verkar äldre kvinnor bli bortglömda i klädbranschen men aldrig hos oss på Miss Mary. Vi tycker att bara för att man blir mognare (och visare) ska man inte behöva nöja sig med tråkiga underkläder. Vi utvecklar vackra bh:ar som specialiserar sig på komfort och stöd och som även fungerar upp i åldrarna. Här ger vi våra bästa tips vad du behöver tänka på när brösten förändras.

Miss Mary specialiserar sig på att skapa och tillverka komfort-bh:ar som den här på bilden ovan – STAR bygelfri bh med breda komfortaxelband och kupor i skön bomullsspets fodrade med bomullsfoder som gör att plagget andas.


Så här förändras brösten när man blir äldre


I 40- och 50-års åldern börjar kroppen producera mindre östrogen och progesteron (eller gulkroppshormon som det också kallas) och som ett resultat av detta man hamnar i övergångsåldern. Under denna period, som kan vara upp till 10 år, upplever många kvinnor fysiska och emotionella förändringar. Övergångsbesvär kan vara värmevågor (vallningar), svettningar, kryp i benen, humörändringar, känslig och mindre fast hud och hjärtklappning.


Under övergångsåldern förändras även brösten. Hormonförändringar gör att bröstvävnaden ersätts av fett vilket leder till att bysten blir slappare. Huden blir mindre elastisk och lösare på grund av minskad kollagenproduktion. Många upplever också att brösten blir känsligare och känns ömma.


”Det är inte ovanligt att man kan öka två kupstorlekar under övergångsåldern.”


Dubbelkolla din storlek


Man kanske börjar märka besvär med att ens älsklings bh plötsligt börjar kännas varm som en bastu eller den börjar skava och skära in i huden. Gå gärna genom underklädeslådan hemma och kolla vilka bh:ar som fortfarande sitter bra och känns bekväma. Kanske har du bytt storlek utan att du tänkt på det? Även under vårt vuxna liv ändrar vi bh storlek en handfull gånger och nästan alltid under och efter klimakteriet. Hos cirka en femtedel av alla kvinnor blir brösten större under övergångsåldern. Det är inte ovanligt att man kan öka två kupstorlekar eller till och med mer. Hos de flesta blir kurvorna överlag lite omfördelade med åren. Kanske ryggen, överkroppen, hållningen också ändras.

Det är bra att ha koll på bh storleken med jämna mellanrum.


Det första du bör göra innan du funderar på vilken modell du ska köpa är att kolla din bh storlek. Din gamla bh kanske sitter bra men den kan ha töjt sig och därför inte längre motsvarar den storlek som faktiskt står på plaggetiketten. Din storlek hittar du genom att följa våra instruktioner här.


”Kraven på bh stödet ändras när man blir äldre eftersom bysten blir mindre fast”

SMOOTHLY bh är en extra stödjande bh med stumma formpressade kupor utan bygel.


Behov av mer stöd
Kraven på bh-stöd ändras när man blir äldre eftersom bysten blir mindre fast. En bh med bra lyft gör att man slipper hudirritation som kan komma av hud som ligger mot hud. Bh med bygel ger extra bra lyft och överlägset stöd. Andra egenskaper som ger bra stöd är om bh:n har en bred rygg och/eller fast material i kupan. Har du en pacemaker eller av andra anledningar inte vill eller tycker om att använda bygel-bh finns det många bygelfria bh:ar som ger bra stöd och lyft. QUEEN på bilden nedan är en av de bygelfria bh:ar i vårt sortiment som ger mest stöd.

Om du upplever att brösten håller på att växa på grund av övergångsbesvär välj en bh med en kupa som är elastisk, formpressad och ovadderad som STAY FRESH eller KEEP FRESH.

STAY FRESH – den perfekta t-shirt bh:n. Den ger bra lyft och stöd tack vare bygel och extra bred rygg. Kupan är tillverkad i elastiskt funktionsmaterial som andas och är mycket skönt att bära mot huden.


De bästa bh:na vid värmevallningar eller ymniga svettningar.
Värmevallningar är vanligt i övergångsåldern och kan pågå i många år. Välj en bh med material som andas, gärna i bomull eller i speciella funktionsmaterial utvecklade för exempelvis sport. Tänk på att undvika vaddering i bh:n såvida det inte är ett spacer-material eller liknande som andas. Våra bomullskupor är ovadderade. De som har fodrade kupor har bomullsfoder just för att de ska kunna andas.


”Med material som andas blir bh:n inte lika varm.”

EXHALE sport-bh med bygel passar även utmärkt att bära till vardags. Den har kupor som andas och inte blir fuktiga. Den finns även i en bygelfri variant.


En av de jobbigaste och mest synliga symptomen på övergångsåldern är att man periodvis kan börja svettas, även om det är kallt ute. Lider du av detta är en bh i funktionsmaterial optimal. Den transporterar fukt bort från kroppen och gör detta utan att materialet känns fuktigt mot kroppen. Vi rekommenderar KEEP FRESH bh utan bygel eller STAY FRESH om du föredrar bygel. Båda dessa modeller har funktionsmaterial i kuporna.


De bästa bh:na om man har extra känsliga bröst.
Har du extra känslig hud eller bröstvårtor och inte gillar känslan av en söm som går rakt över välj en formpressad bh utan sömmar eller en bh med vändsytt foder i kupan. De flesta sömmar skaver inte men ibland kan man vara extra känslig.

KEEP FRESH bh utan bygel har formpressade kupor i funktionsmaterial som andas och inte blir fuktigt. Perfekt om man har värmevallningar, känsliga bröstvårtor eller svettas mycket.


Underkläder som underlättar vardagen om man är lite stel eller har värk
Om du känner dig stel och har svårt med att utföra vissa vridrörelser kan det underlätta med en bh som knäpps framtill. Då slipper du momenten med att knäppa i ryggen eller knäppa framtill och sedan vrida bh:n ett halvt varv och stoppa in armarna i axelbanden. Med en framknäppt bh är det bara att stoppa in armarna i bh:n som om du sätter på dig en jacka och sedan knäppa framtill.

LOVELY JACQUARD bh har framknäppning som gör den extra smidigt att ta av och på utan vridrörelser.


Ett annat alternativ om man har svårt med vridrörelser är att bära body istället för bh. De flesta bodys har stängning i grenen men den behöver man inte utnyttja. Istället kan man kliva i bodyn på samma sätt som man tar på sig en baddräkt. Body är bekvämt och ger en slätande och trygg känsla, något många äldre (och yngre) tycker om. Har man känslig hud är en body perfekt att bära då byxlinningen eller skärp inte skaver direkt mot huden och lämnar märken.

Axelband som justeras framtill gör vardagen enklare och man slipper onödiga vridrörelser. På bilden syns bh:n ROSE.


Vissa bh-modeller har axelband som man justerar framtill. Detta rekommenderas också om man behöver fixa till axelbanden utan att behöva göra onödiga vridrörelser.


”Med bh-linne slipper man onödiga vridrörelser men får bh:ns alla fördelar”


Kan eller vill man inte bära body är BH-linne är ett annat alternativ. Detta plagg behöver inte knäppas i ryggen utan tas på som ett vanligt linne. Matcha med ett par höga trosor så får du samma ombonade känsla som med en body. Det ger en hög komfortfaktor och slätande känsla runt om.

GRACE linne har en inbyggd bh utan bygel. Man tar på sig linnet genom att enkelt bara trä det över huvudet. Perfekt om du har svårt med vridrörelser.


Axelband som skonar axlarna
Många år av att bära (illasittande) bh:ar kan ha orsakat skav och gropar i axlarna. Underlätta genom att välja en bh med breda och vadderade axelband som är extra skonsamma mot den ömma huden på axlarna. Tänk även här att bandet runt om ska sitta ganska ordentligt så att inte axelbanden är det som lyfter upp bysten.


”Många år av att bära (illasittande) bh:ar kan ha orsakat skav och gropar i axlarna.”

LOVELY LACE SUPPORT är en bygelfri bomulls-bh med breda vadderade komfortaxelband som är skonsamma för axlarna.


De bästa bh:na om man har lös hud
Har man mycket lös hud är en bh med extra täckande helkupa optimal. Den högre skurna helkupan fångar in brösten på ett tryggt sätt och gör övergången från kupa till tyg mer jämn. En mer urringad bh kan klämma huden och brösten känns som om de trillar ur även om man bär rätt storlek. Alla våra bygelfria bh:ar har helkupa.

BRODERIE ANGLAISE bomulls-bh utan bygel har ovadderade helkupor som fångar in hela bysten och ger en bra täckning med hög komfort.


Ett annat tips om man känner att huden överlag är mindre fast är att bära en bh med bred rygg eller en bh med sidvinge vid armhålan. Denna specialdesignade sidvinge är en extra tygdel som är vikt och hjälper till att eventuellt fluff och lös hud vid armhålan slätas ut och bh:n blir ännu skönare.

KEEP FRESH bh med specialdesignad sidvinge som slätar ut huden vid armhålan.


Vill du bära underkläder med en mer lyxig och festlig känsla än vad de flesta bomulls-bh:ar ger rekommenderar vi FLORAL SUN som syns på bilden nedan. Det är en ljuvlig modell med exklusiv brodyr och spets som är skapad i ett exklusivt designsamarbete med svenska couturemästaren Lars Wallin som skapat många kreationer för bland annat svenska kungahuset. Den har hög support, breda axelband, extra bred rygg och samma höga komfortfaktor som vårt övriga sortiment.

Bara för att man blir äldre behöver underkläder inte vara tråkiga. Den typiska Miss Mary kunden klär sig för sin egen skull. Hon är trygg i sig själv och gillar vackra kvalitetsunderkläder som ger stöd där det behövs, har fantastisk passform och är så sköna att de inte känns. På Miss Mary jobbar några av marknadens främsta mönsterkonstruktörer och bh-experter som varsamt skapar nya modeller med en utarbetad fingertoppskänsla för passform och komfort. Är du osäker på vilken modell som passar dig guidar vår kundtjänst dig mer än gärna genom vårt sortiment. De är experter på att hjälpa kvinnor på distans över telefon, mejl eller chatt. Inga frågor är för stora eller små, eller för dumma.

You may also like