Hur bör en riktigt bra aktivitets-bh vara?

24 Jul 2019 07:47
Annica Svensson

En vanlig bh ger stöd till bysten men olika modeller gör det olika bra. För ett aktivt liv kan det därför vara bra att även ha en aktivitets-bh. Men vad är skillnaden på en aktivitets-bh och en sport-bh och vad bör du tänka på när du ska hitta den perfekta aktivitets-bh:n?


När det kommer till bh går det inte att säga att en viss modell passar alla. Vi ser alla olika ut och vi ställer också olika krav på våra bh:ar beroende på livsstil, men generellt rekommenderar vi nästan alla att ha en aktivitets-bh i garderoben. Man kommer ha mer användning för den än man kanske tror.

Inget yogapass utan min Smoothly bh! Denna aktivitets-bh är gjord i elastiskt material som gör den perfekt för aktiviteter där du behöver kunna sträcka ut rörelserna ordentligt. Vikt band under bysten gör den extra bekväm för dig med känslig hud.


Vad är skillnaden på en aktivitets-bh och en sport-bh?


En aktivitets-bh är en lättare form av sport-bh. Sport-bh:ar designas för låg-, medium- eller högintensiv träning och har olika bounce control, dvs. förmåga att hindra bysten från att ”skumpa” upp och ner vid rörelse. En sport-bh för högintensiv träning med maximal bounce control är exempelvis bra för löpning eller cardio träning. Om du inte brukar utföra denna typ av träning är en aktivitets-bh ett lämpligare val.


En aktivitets-bh passar utmärkt vid motionsformer som exempelvis yoga, pilates, styrketräning, spinning, cykling, promenader och andra former av aktiviteter där du inte hoppar upp och ner. En typisk aktivitets-bh har ofta ovadderade kupor. Den är tillverkad i lättare material än en sport-bh som används för högintensiv träning. Detta gör att en aktivitets-bh är perfekt för träning som kräver flexibilitet och där du behöver kunna sträcka ut rörelserna ordentligt. Den är också idealisk att använda på jobbet om du har arbetsuppgifter som innebär att du lyfter eller bär saker eller om du exempelvis är i trädgården och krattar löv.

Extra brett band under bysten, bred rygg, kupor som separerar bysten för individuellt stöd och är tillverkade i tjockt, stumt tyg med extra mjuk insida gör att Cotton Simplex blir en utmärkt aktivitets-bh.


Vad ska jag tänka på när jag köper en aktivitets-bh?


Utseendet på en aktivitets-bh kan variera mycket, men när du ska välja en modell ha gärna följande egenskaper i åtanke.


• Den bör vara tillverkad i material som är lämpat för att tåla svett och inte binder fukt. Undvik därför bh med hög andel bomull. Bomull låter huden andas men binder fukt så därför är inte en bh som innehåller 80% bomull särskilt bra lämpat för aktiviteter där du svettas.


• Materialet ska andas. Ju mer vadderad kupan är desto mindre andas den (såvida den inte är gjord i typ specialmaterial som exempelvis spacer).


• Om bh:n har separata kupor ger detta bättre stöd till en större byst än en kompressions-bh (som ser ut som ett kort linne) som mestadels fungerar med att trycka brösten inåt mot kroppen.


• Reglerbara axelband för att lätt kunna anpassa bh:n efter din kropp. Kvinnor har brösten olika högt upp. Förvånansvärt många aktivitets-bh på marknaden saknar reglerbara axelband.


• Breda, vadderade axelband avlastar och förhindrar skav.


• Brett band under bysten ger bättre stöd.
• Stadig och bred rygg samt sidor ger bra stöd.


• Bh:n ska ge stöd utan att sitta för tajt. Många tror att en aktivitets-bh måste sitta jättetight och ska pressa in bysten mot kroppen, men den bör aldrig sitta så hårt så att den blir obekväm. Har du märken på kroppen när du tar av dig b:n är den definitivt för liten.


Är du osäker på vad som passar just dig, kontakta vår kundtjänst som mer än gärna hjälper dig att hitta vad som blir rätt för just din storlek, behov och livsstil.

You may also like