Vad är skillnaden på en t-shirt bh, formpressad kupa och en contour-bh?

17 May 2019 07:50
Annica Svensson

T-shirt bh är det perfekt basplagget att ha i underklädesgarderoben och en av de mest omtyckta bh typerna. Men vad är egentligen en t-shirt bh? Och är det någon skillnad på en contour bh, formpressad bh och en t-shirt bh? Vi reder ut begreppen.


Formpressad bh


En bh med formpressad kupa har släta kupor helt utan sömmar och varje kupa består av ett enda stycke tyg. Formpressningen tillverkas genom att tyget formats vid värmebehandling efter en bröstform av metall och därmed kan materialet i kupan följa bröstets form trots att den helt saknar sömmar. För varje kupstorlek finns två formar som representerar vänster och höger. Det formade tyget blir formbeständigt och kommer inte återgå till sin originalform.

”En formpressad kupa är gjord i ett stycke och saknar sömmar”


Det vanligaste är formpressade kupor med en tunn vaddering på några millimeter men det finns också helt utan vaddering samt med eller utan foder. På bilden ovan syns den formpressade bh:n Smoothly som har en ovadderad kupa utan bygel.


Fördelen med en formpressad kupa är att den ger en rund form. En formpressad kupa har dock vissa begränsningar då den inte kan göras i mycket stora kupstorlekar eftersom ett tyg inte kan omformas hur mycket som helst. Läs mer om formpressade kupor i vår tidigare artikel Ska jag välja en formpressad kupa eller en med sömmar.


T-shirt bh


En t-shirt bh är en bh med släta sömlösa kupor. Namnet kommer från början av att bh:n är menad att kunna bäras under en vit t-shirt utan att man ska kunna skymta vare sig kupsömmar eller struktur. Det är helt enkelt det perfekta plagget att bära under tajta och tunna plagg. Nedan syns exempel på Keep Fresh formpressad t-shirt bhmed ovadderad kupa.

”En t-shirt bh har släta formpressade kupor med eller utan vaddering”


En t-shirt bh kan finnas med eller utan bygel och kupan kan ha olika typer av fyllning. Det kan innebära allt från en ofodrad kupa till en helvadderad kupa eller en med kudde av typ push-up modell. En t-shirt bh kan ha en täckande helkupa eller vara lägre skuren och mer urringad. Den gemensamma nämnaren för alla t-shirt bh är att kupan är formpressad.


Contour bh


På senare år har det blivit vanligt med contour bh, eller rättare sagt ordet är något man hör oftare. Contour bh i sig är inget nytt och har funnits i många år. En contour bh har en helvadderad kupa som nästan alltid är formpressad (ibland kan den ha diskreta, platta sömmar för att ge bättre stöd) och har oftast bygel. När du bär en contour bh kommer denna forma din byst istället för tvärtom.


”En contour bh har alltid helvadderad kupa”


Det är inte ovanligt att kvinnor med större kupstorlek brukar vilja undvika contour bh för att de tror att vadderingen kommer öka omfånget och göra att bysten ser större ut. Men en contour bh är designad för att definiera en rund form till bysten och inte för att öka storleken. Vadderingen är oftast bara 2-3 mm tjock.

”En contour bh har en definierad kupform även när bh:n inte sitter på kroppen”


En annan fördel med en contour bh är att den gör att brösten ser helt symmetriska ut då den formpressade vadderade kupan redan har sin bestämda form och det därmed inte kommer märkas om det mindre bröstet inte fyller ut kupan. Är du ute efter den perfekta runda formen är contour bh därför ett utmärkt alternativ.


Är en t-shirt bh alltid en contour bh och tvärtom?


Skillnaden mellan en contour bh och en t-shirt bh är att contour bh:n alltid har en helvadderad kupa och håller kupformen även när man inte bär den, medan en t-shirt bh kan vara ofodrad och ovadderad och definierar därmed inte bröstformen på samma sätt. Alla t-shirt och (nästan alla) contour bh är sömlösa och formpressade. Men alla formpressade bh är inte t-shirt bh eller contour bh då en formpressad bh kan vara överdragen med exempelvis spets, broderier eller tyger med sömmar.


Så sammanfattningsvis är contour bh en typ av t-shirt bh, men en t-shirt-bh är inte alltid en contour bh.

You may also like