Knepen som löser dina BH-problem

12 Apr 2019 11:14
Annica Svensson

Har du svårt att hitta en bh som känns bra eller upplever du att varje bh du provar klämmer eller sitter konstigt? Oroa dig inte. Vår FAQ och problemfixarguide har svar på de flesta frågorna.


Axelbanden glider ner hela tiden.


Glider de ner för att de är uttöjda och tappat sin elasticitet så köp en ny bh. Har du smala eller sluttande axlar och banden ändå är förkortade ordentligt så finns det bh där axelbanden är placerade extra tätt ihop i ryggfästena, s.k. no-slip axelband. Försök undvika balconette-modeller som brukar ha axelbanden brett isär.


Axelbanden skär in i axlarna eller lämnar märken.


Axelbanden är för hårt förkortade. Reglera axelbanden så att du med lätthet får in en fingertopp mellan axlarna och axelbandet. 80% av bh:ns stöd till din byst ska komma från bh bandet som sitter runt din kropp.


Bh:n glider upp när jag sträcker upp armarna.


Du har på dig en bh med för stor omkrets. Har du köpt den i rätt storlek och inte ändrat vikt är chansen stor att den har töjt ut sig med tiden.


Bh:n skär in i ryggen.


Om bh:n sitter så tajt att du upplever obehag eller får märken på kroppen, har du på dig en bh med för liten omkrets. Prova att gå upp en storlek. Har du rätt storlek och ändå upplever att du får mer valkar än du tycker att du borde, så satsa på en bh med bredare rygg.


Bh:n klämmer under bysten.


Se svar ovan. Omkretsen på bh:n är för liten.


Bygeln klämmer mot bröstbenet.


Troligtvis har du fel kupstorlek på dig, eller en bh som sitter för tajt runt kroppen. En bygel ska aldrig klämma. Har du rätt storlek så testa en annan modell där byglarna inte går lika högt upp eller en där de två byglarna möter varandra i en annan vinkel/lutning.


Bygeln klämmer in i sidan på bröstet.


Du har för liten kupstorlek på dig eller har bröst med bred bas. Prova att gå upp en kupstorlek, skulle den då rynka sig testa en minimizer som har extra breda och grunda kupor.


Bh:n ligger inte tätt mot kroppen mellan bysten utan ligger ”utanpå”.
Detta beror oftast på att bh:ns omkrets är för stor eller att kuporna inte är djupa nog och därmed tvingar ut bh-bandet från kroppen. Har du en bygel-bh ska byglarna ligga tätt mot kroppen och separera brösten.


Kupan täcker mer av ena bröstet och går högre upp än det andra trots att axelbanden är lika reglerade på båda sidorna.
Volymen på ditt ena bröst är mindre än det andra vilket är mycket vanligt bland kvinnor. Det mindre bröstet fyller inte ut kupan ordentligt. Ibland syns inte storleksskillnaden när man ser sig själv i spegeln. Prova att stoppa i en inläggskudde i den kupan som sitter högre upp på bröstet.


Brösten bildar en ”limpa” i bh:n.
Du har troligtvis på dig en bh med för grunda kupor eller för liten kupa. Det är vanligare att man får en ”limpa” eller så kallad uniboob i en bygellös-bh än en bygel-bh då många bygel-bh separerar bysten. Testa gärna en med bygel. Har du mycket stor kupstorlek så testa en bh med kupsömmar istället för formpress.


Brösten bildar ”dubbelbröst” i bh:n.
Väller dina behag över kupans överkant så att det bildas ett eller två ”bonusbröst” beror detta på att du bär en bh med för liten kupstorlek.


Brösten trillar ut ur bh:n när jag böjer mig fram.
Du har för stor kupstorlek på dig. Prova en bh med samma omkrets men med en kupstorlek mindre.


Brösten hänger trots att jag har rätt storlek på min bh.
Om dina bröst hänger mer än du önskar trots att du har på dig en bh beror detta troligtvis på att din bh har gjort sitt och blivit för uttänjd eller att du inte har på dig en tillräckligt stödjande bh. Det är stor skillnad på bh och bh. Satsa på en bh med extra lyftstöd i underkupan, stadig modell med stumt material i kupan eller åtminstone i nedre delen av kupan och bred rygg som sitter stadigt runt kroppen.


Brösten är olika stora.
Köp en bh som passar det större bröstet och testa att stoppa in ett bh-inlägg i kupan så att den fylls ut. Om du inte vill använda en inläggskudde testa att bära en contour-bh. Denna har helvadderade formpressade kupor som har en bestämd definierad rund form och som kommer dölja att ena bröstet inte helt fyller ut kupan.


Bröstvårtan syns ovanför bh kanten.
Om kupstorleken är rätt men bröstvårtan ändå sticker upp ovanför kanten så har du för lågt skuren kupa på dig. Satsa på en bh med helkupa istället.


Kupan är rynkig.
Du har på dig för stor kupstorlek. Är den rynkig längst upp så kan det beror på bröstformen. De flesta naturliga icke-opererade bröst är inte lika fylliga eller fasta upptill som de är nertill. Testa i sådana fall med en bh som har stretchigt material i överdelen av kupan.


Jag svettas i min bh.
Satsa på kupor gjorda av funktionsmaterial , exempelvis Keep Fresh eller Spacer, som låter huden andas och inte binder fukt. Naturfiber som bomull låter huden andas men kan kännas blöta då de binder fukt.


Jag köpte en exakt likadan bh i samma storlek som min gamla men den nya sitter för tajt.
Din gamla bh har töjt ut sig efter din kropp och representerar inte längre den storlek som står tryckt på storleksetiketten. Kanske har du gått upp i vikt lite och bh:n har anpassat sig. De flesta bh har elastiska ryggar och en del även elastiska kupor.


Sömmen skaver mot bröstvårtan.
Testa en bh som är formpressad. Föredrar du sömmar, satsa på en bh med vändsytt foder så att inga kanter ligger mot bröstvårtan. Ett annat alternativ är en helvadderad kupa.

You may also like