Spacer-BH - det perfekta valet när man inte vill kompromissa

10 May 2019 08:17
Annica Svensson

En bh med vadderad kupa som inte blir varm eller svettig. Finns det? Absolut. Med en Spacer-bh behöver du inte kompromissa med vare sig design, komfort eller funktion.


En gång i tiden var en bh bara en bh vars enda funktion var att hålla bysten på plats, och ett tyg var bara ett tyg. Men det var länge sedan. Numera finns det en uppsjö av olika bh typer, en för varje tänkbart tillfälle i livet, för att inte tala om tyger! Funktionstyger med alla möjliga egenskaper har tagits fram genom åren, vissa med mer lyckat resultat än andra. Underkläder är kanske inte det första man associerar till när man hör just ”funktionstyger”, snarare förs tankarna till sport- eller utomhuskläder. Men, funktionstyger är faktiskt optimalt även för underkläder.


”Kvinnor ställer andra krav på sin bh nu än för bara tjugo år sen”


Underskatta aldrig materialet i en bh


En bh är ju det plagg du bär närmast kroppen (ja, den och dina trosor) och är du som de flesta andra så bär du också nästan alltid åtminstone minst ett plagg ovanpå. Har du riktig otur kan det bli som en bastu, speciellt om du går igenom klimakteriet, om du har svallningar av andra orsaker, under varma årstider eller kanske om du rör dig mycket på jobbet. Vid dagar som dessa kan en bh ibland vara rent obehaglig att ha på sig. Blir det för varmt blir det lättare att sömmar, resår och axelband kan börja skava eller klia om du har extra känslig hud. Vilket material ska man då använda i underkläder för att undvika att det blir så varmt?


”Funktionstyger är optimalt även för underkläder och inte bara för sportplagg”


Den stora utmaningen för en tillverkare av kvalitets bh är att materialen i underkläder behöver vara formbeständiga för att exempelvis kunna användas i en formpressad kupa, det bör låta huden andas, och det måste behålla sin elasticitet och inte bli uttöjd eller tappa spänst, samtidigt som det måste kunna vara så starkt att det kan ge stöd.

Confident bh med kupor i spacermaterial som låter huden andas, ger stöd och håller huden torr.


Underkläder tillverkade i tyger som inte suger åt sig fukt från kroppen innebär en torrare känsla och mindre svettiga plagg. Vissa material ger bra stöd och andas, men binder också fukt. Många lätta funktionsmaterial andas samt avleder fukt men är inte de mest stödjande och kräver då extra foder och vaddering vilket motverkar syftet eftersom bh:n inte längre är närmast huden och blir vare sig tunn, lätt eller andas! Andra kraftigare material är formbeständiga och ger bra stöd till bysten men låter däremot inte huden andas.


”Ibland kan det känns som ett omöjligt uppdrag att hitta en optimal bh, men det finns lösningar”


Om du dessutom är ute efter den där perfekta runda formen är en formpressad kupa med lätt vaddering helt perfekt. Men är det något material som blir svettigt under heta dagar är det väl just vaddering! Puh, det känns som ett omöjligt uppdrag, eller hur? Kan man verkligen få allt i samma material?


Spacer fyller alla kraven


Men inget problem som inte har en lösning, och det är just därför Spacer är svaret. En Spacer-bh kombinerar alla ovanstående fördelar i en och samma produkt vilket gjort att den blivit allt mer populär de senaste åren. En spacer-bh är vadderad men samtidigt känns den så lätt att du knappt märker av den.


”Spacer ger stöd, låter kroppen andas och är formbart”


Den ger stöd och formar bysten rund, den är helt enkelt den optimala t-shirt bh:n! Och dessutom avleder den kroppsvärme samt håller dig torr. Win, win! Men hur kan den vara allt det ovanstående på en gång?

En Spacer-bh tillåter luftcirkulering genom materialet som hjälper till att avleda fukt och värme från kroppen.


Spacer – tjockt men lätt


Spacermaterialet är tjockt (det är vanligtvis mellan 1,5 – 5,5 mm i tjocklek) men känns luftigt och väldigt lätt. Det ger en härligt lyxig känsla. Jämför du med en vanlig skumvaddering på ca 3mm som används i de flesta bh modeller idag är spacertyget mycket lättare. Klämmer du mellan tummen och pekfingret känns materialet dämpat ”fluffigt”, ungefär som en tvättsvamp. Det blir nästan som den där härliga känslan när man trycker på bubbelplast - man kan liksom inte låta bli att trycka!

Spacermaterialet vi använder oss av är bara 2,5mm tjockt och ökar inte bystens volym.


Trots att materialet är så luftigt och inte särskilt kompakt ger det ändå god stadga och stöd vilket gör det utmärkt till att använda i just kupan till en bh. Det är vanligt att använda i contour-bh eller t-shirt bh tack vare att vadderingen ger bysten en perfekt rund form. Lägger men en spacer-bh på en plan yta, exempelvis ett bord, har kupan redan en definierad rund form. Men hur kan ett så tjockt material vara så svalt?


”En spacer-bh är vadderad men är samtidigt så lätt att du knappt märker av den”


Luft & känsla – tekniken bakom spacer


Ett traditionellt tyg är tvådimensionellt och tillverkat av två trådar, men Spacer är tredimensionellt och har ytterligare en tråd. Tittar vi i genomskärning på ett spacertyg ser man tydligt att det består av tre lager.

Spacerlagret består av en tredje tråd som bygger materialet på höjden.


De yttersta och innersta lagren avleder värme och fukt vilket gör att materialet hålls torrt. Detta är vanliga egenskaper i funktionsmaterial för exempelvis underställ eller sportkläder, men vad som gör spacer tredimensionellt är skiktet i mitten, det så kallade spacerlagret.

”Spacer är tredimensionellt. Mellanskiktet gör att luft cirkulerar. Översta och understa lagret avleder fukt och värme.”


Spacer-lagret består av vertikal stapelväv med luftfickor mellan trådarna. Fickorna gör att luften kan cirkulera fritt mellan de två yttre lagren vilket ger en sval och behaglig känsla. I praktiken innebär detta att materialet blir tjockt men väger nästan inget.


”En Spacer-bh kombinerar otroligt många fördelar i en och samma produkt”


Letar du efter en vadderad kupa men upplever att traditionell skumvaddering känns för varmt eller för kraftigt, välj då en Spacer-bh. Låt dig inte luras av den lätta känslan, den ger mycket bra stöd av den typen som man tidigare bara brukade få av mycket kraftigare material eller tjockare vadderingar. Med en Spacer-bh får du alla fördelar, utan att du behöver kompromissa. Säg hejdå till svettiga bh!

You may also like