Systerstorlekar - det magiska tricket med kupstorlek

5 Apr 2019 10:13
Annica Svensson

Hur exakt är det här med bh storlekar egentligen? Även när du vet din exakta bh storlek, kan det ändå vara så att du kan passa i ytterligare en eller två storlekar. Du upplever att dessa bh sitter precis eller nästan lika bra. Men hur kan detta komma sig? Idag tittar vi närmare på vad alla kvinnor borde känna till – Systerstorlekar.


Du har säkert hört att 4 av 5 kvinnor bär fel bh storlek. När vi säger ”fel” storlek syftar man på en storlek som inte passar överhuvudtaget, exempelvis där bysten väller över kupkanten eller där kupan är halvfull. Systerstorlekar är däremot något helt annat. Det är när fel storlek ändå är rätt storlek. Låter det krångligt? Det behöver det inte alls vara.


Det magiska förhållandet mellan kupa och omkrets


För att kunna reda ut vad systerstorlekar är behöver vi först gå genom hur bh:ns storlekssystem är uppbyggt. En bh har dubbla storlekar – omkretsen runt ryggen (mäts direkt under bysten och anges i siffor, exempelvis 85), samt själva kupstorleken (som anges med en bokstav, exempelvis B-kupa).


Kupan är alltid proportionerlig gentemot omkretsen, det vill säga den ändras efter hur omkretsen ökar. En B-kupa i omkrets 95 har inte samma volym som en B-kupa i omkrets 85. Fyller kupan till en bh i storlek 90B full med vatten så rymmer den lika stor mängd som en bh i storlek 85C!


"En C-kupa är inte lika stor i alla storlekar"

Systerstorlekar innebär att volymen i kupan är samma på flera omkretstorlekar. Exmpelvis 85C har lika stor kupa som 80D och 75E.


Detta gör att om du prövar en 75F-kupa och tycker att kupan sitter bra men att den är alldeles för tajt runt ryggen, då kan du pröva en bh med storlek 80 i omkrets. Men istället för att pröva 80 med F-kupa välj istället 80E. 75F och 80E har samma kupvolym, det är bara omkretsen som ändrats. Prövar du 80F kommer kupan vara för stor men däremot kommer bh:n sitta bra runt ryggen på dig.


Tabellen nedan visar sambandet - de orange fälten har samma kupvolym. Tumregel är enkel - Upp en storlek i omkrets, gå ner en storlek i kupa. Ner en storlek i omkrets, gå upp en storlek i kupa.

Systerstorlekar – när mer än en bh storlek passar


Det är just det här som kallas systerstorlekar - 85C är syster till 80D och 90B. Låt oss säga att du har storlek 85C. Är bh:n elastisk i ryggen kan du säkerligen också använda 80D då den kommer töja sig efter tid och anpassa sig efter din kropp. Tycker du att 80D sitter för tajt runt ryggen kan du enkelt öka omkrets några centimeter med hjälp av en bh-förlängarei hak- och hyskknäppningen. En 90B kan du därmed använda i innersta steget så att den blir lite tajtare.


"Tumregeln är enkel: Ner en storlek i omkrets, Upp en storlek i kupa."


När ska man inte använda systerstorlekar
När ska man då inte använda en systerstorlek? Behöver du hjälp med att lyfta en tung byst, rekommenderas det inte att använda ”storasystern”, det vill säga den systerstorlek med större omkrets. Risken blir att bh:n sitter för löst runt ryggen och inte kommer ge dig den support som den ska. Det är vanligare att hoppa ner en systerstorlek (85C till 80D) än att hoppa upp, just av den anledningen.


Fördelen med systerstorlekar


Om du äntligen efter en lång tids letande hittar en bh som du känner att du bara måste ha, men den finns inte finns i din storlek, det är då det är perfekt att kolla om en systerstorlek finns tillgänglig. Upp en storlek i kupa, ner en storlek i omkrets. Eller tvärtom. Pröva gärna själv. Det fungerar nästan alltid.


Se hela vårt utbud av bh:ar här!

You may also like