Rätt bh modell för varje typ av bröst

21 Aug 2020 15:29
Annica Svensson

Underbara bröst i alla dess former – breda eller smala, långa eller korta, fylliga eller tomma, grunda eller djupa, nära eller långt isär. När man pratar om bh:ns passform fokuseras det mycket på kup- och bandstorlek, men visste du att även själva formen och placeringen på brösten påverkar passformen? Här är våra tips på hur du väljer rätt bh modell som passar dina bröst.


Alla bröst är unika. De kommer i alla storlekar och former och ingenting är mer naturligt. Genom livet ändrar de utseende flera gånger efter graviditeter, amning, viktförändringar eller ålder. Oavsett form och storlek är dina bröst perfekta precis som de är. För att man ska få en bh att sitta bra och bekvämt behöver man hitta rätt kombination av kup- och omkretsstorlek men det finns också andra saker som påverkar passformen och komforten. Här är våra bästa tips.

Bröst som sitter brett isär


Har man väldigt brett isär mellan bysten kan det uppstå tomt utrymme i kuporna mellan brösten. Prova gärna en bh med sidostöd som centrerar bysten och samlar ihop bysten mot mitten.


Vårt tips: LOVELY LACE utan bygel eller AMSTERDAM med bygel.

Bröst som sitter tätt ihop


Sitter dina bröst tätt tillsammans kan en hög bygel ibland kännas obehagligt och tvinga isär bysten. Satsa gärna därför på en bygelfri bh eller en bygel bh med lägre bygel framtill.


Vårt bh tips: LACE VISION

Smala bröst som sitter extra tätt ihop


Har du väldigt smal bröstbas som sitter tätt ihop och avståndet till armhålan är ganska stort, uppstår ofta tomrum i kupsidan, speciellt om du bär en bygel bh. Men det finns en smart lösning. Välj en bh med kupa som sitter bra över bysten men som är för liten i omkrets. Förläng sedan bandet i ryggen med hjälp av en bh förlängare som fästs i hak-&-hysk stängningen. På så vis ökar du bh:ns band i rygg och sida men kupan kommer sitta likadant över brösten. Tänk dock på att axelbanden hamnar ännu längre isär i ryggen när du använder en bh-förlängare, så välj en bh som du kan haka ihop axelbanden på i rygg eller en med no-slip funktion.

Bröst som pekar öst och väst


För bröst som pekar utåt mot sidorna är en bh med sidostöd utmärkt eftersom den hjälper att centrera bysten och hindra att den inte flyter ut mot armhålorna. Sidostödet innebär att kupan är förstärkt i yttersidorna, ofta med hjälp av en vaddering.


Vårt tips: LOVELY LACE med bygel eller SUMMER utan bygel.

Bröst som pekar söderut


Bröst som pekar nedåt kan behöva lite extra lyft. Behöver du hjälp med tyngdlagen rekommenderar vi bh med en extra lyftpanel i underkupan så att bysten får hjälp uppåt.


Vårt bh tips: QUEEN utan bygel.

Bröst som pekar norrut


Välj en bh med helkupa som har en högre skärning längs dekolletaget. En lägre skuren kupa kan göra att bröstvårtan sticker fram ovanför kup kanten. Välj inte ofodrad spets i överkupa om du inte vill att bh:n ska kännas genomskinlig.


Vårt tips: CURLY utan bygel

Bröst som pekar åt olika håll


Välj en bygel bh gärna med sidostöd då den formar och stöder och centrerar bysten.


Vårt tips: AMSTERDAM och FLAMES

Olika storlek på brösten


En bh som har en vadderad kupa döljer eventuella tomrum i kupan. Har du liten storleksskillnad är en elastisk kupa eller elastisk överkupa utmärkt. Elasticiteten erbjuder viss storleksflexibilitet. Läs fler tips här om hur du hittar bh till asymmetriska bröst.


Vårt tips: JOY, SHIMMER FROST eller STAR.

Bröst som är fylliga nertill och tomma upptill


Välj gärna en stadig bh med bygel och vadderad kupa som lyfter och ger stöd underifrån. Vill du inte ha en vadderad kupa välj en med elastiskt material i överkupan som kan anpassa sig efter bysten. En ovadderad kupa i helstumt material gör att rynkor kan uppstå om bysten inte helt fyller ut upptill.


Vårt tips: MEADOW DREAMS

Runda, jämt fylliga bröst


Har du denna typ av bröst passar de flesta bh typer. Vill du behålla din runda bystform, välj gärna en bh med formpressad rund kupa.


Vårt tips: SMOOTH LACY eller STAY FRESH.

Breda och grunda bröst


Bröst som är breda och grunda kan få samma mått och storlek som bröst som är smala och djupa. Men har du grunda och breda bröst behöver du en kupa som är rundare i passformen. Undvik spetsiga kupor i stumt material då du riskerar att inte fylla ut den i mitten. Satsa gärna på en minimizer bh, den har en bredare och grundare kupa.


Vårt tips: SMOOTHLY eller STAY FRESH.

Avslappnade långsmala bröst


Har man väldigt avslappnad bröstform så kan det vara skönt att ge dem ett lyft eftersom det gör att det blir mindre varmt och obehagligt under bysten. Välj gärna en bh med bygel med stumt material i kupan eftersom de ger extra bra lyft och stöd.


Vårt tips: SMOOTH LACY, ROSE eller SUMMER. Vill du inte bära en bygel bh rekommenderar vi COTTON DOTS eller QUEEN som är bygelfria men ger mycket bra lyft.

Avslappnad tunga bröst


Se till att bära tillräckligt stor kupstorlek så att bysten inte ”väller ut” över kupkanten eller trycks ut i armhålan. Kupan måste omfamna hela bröstet och ska inte trycka in i vävnaden någonstans. Ett av de vanligaste ”misstagen” som kvinnor med stor byst gör är att man väljer för liten kupstorlek. Bildas det dubbelbröst eller om bysten trillar ut när du böjer dig fram är kupan helt enkelt för liten. Välj en bh som har bred rygg, bygel och gärna breda vadderade axelband. Bygeln lyfter och stöder bysten genom att fördela bystens tyngd till bh:ns övriga delar. Välj gärna en modell som även har stumt material i kupan.


Vårt tips: AMSTERDAM utan bygel eller COTTON DOTS utan bygel. Föredrar du bygel rekommenderar vi QUEEN med bygel.

Stor fyllig byst


Har man en djup och fyllig byst som projiceras framåt och bh:n inte sitter bra beror det oftast på att man bär för grund kupa. Använder du en bh med bygel ska denna dela brösten och ligga tätt mot bröstbenet mellan brösten, inte ”flyta ovanpå” bysten. Gå upp i kupstorlek så att det inte bildas en ”limpa”. Vill du behålla din naturliga profil, undvik minimizer-bh då dessa plattar till bysten.


Vårt tips: HAPPY DAYS med bygel eller HAPPY DAYS utan bygel.

Ett bröst saknas


Saknar man ett fysiskt bröst men vill ge stöd åt det andra kan man använda en protes-bh som har en ficka sydd på insidan av kuporna för protesinlägg.


Vårt bh tips: Protes bh

Båda brösten saknas


Saknar man av olika anledningar båda brösten men vill använda exempelvis protes och därför behöver använda en bh, rekommenderar vi en protes bh med fickor i kuporna för inlägget. Att bara sy in egna fickor i en vanlig bh ger inte samma resultat som att använda en ordentlig protes bh som är skapad för att hantera tyngden av en lös bröstprotes.


Vårt bh tips: Protes bh

Bröst med mycket lös hud


Vid mycket lös hud välj gärna en bh med helkupa med förstärkt kupkant upptill. En helkupa är en högre skuren kupa som fångar in hela bysten så att kupkanten inte skär in i huden på ett obekvämt sätt. Tänk på att inte välja för liten kupa. De flesta av våra bygelfria bh:ar har extra högt skuren kupa.


Vårt tips: LOVELY LACE SUPPORT eller LOVELY JACQUARD.

Byst som svettas mycket


Om man svettas mycket kan det kännas varmt med bh, speciellt om den är vadderad men det finns alternativ som gör att du inte behöver gå bh lös. Lösningen är funktionsmaterial som kan absorbera fukt utan att kännas blött. Läs mer i vår artikel här – Hjälp min bh blir för varm.


Vårt tips: KEEP FRESH eller STAY FRESH


Extra markanta bröstvårtor


Vissa kvinnor har väldigt markanta bröstvårtor som anas genom kläderna trots att man bär en bh under. Vill du garantera att dina bröstvårtor inte ska göra sig till känna även när det är kallt använd en vadderad kupa eller självhäftande nipple covers i silicon som du sätter över bröstvårtan.


Vårt tips. NIPPLE COVERS

Smala eller sluttande axlar


Satsa på axelband som sitter tätare ihop, så kallade no-slip axelband eller multiway axelband där bh:n kan korsas eller hakas ihop i ryggen. Har du kort överkropp eller brösten högt placerade och behöver korta axelbanden mer än det kortaste läget, välj en bh där du kan haka ihop axelbanden i ryggen med en krok.


Vårt tips: AMSTERDAM eller FLAMES.


Det är viktigt att bära en bh som du känner dig bekväm i. Känner du dig osäker på vilken typ av bh som passar din byst mest, kontakta vår kundtjänst så svarar de gärna på frågor. Vi finns tillgängliga på Facebook, Instagram, mejl och telefon.

You may also like