Den perfekta passformen - så vet du att din bh sitter rätt

19 Sep 2018 13:23
Annica Svensson

När 8 av 10 kvinnor bär fel bh storlek utan att veta om det, hur vet jag då om jag bär rätt? Hur vet jag om min bh passar och sitter som den ska? Med våra enkla tips kommer din bh sitta som gjuten.


Att hitta den perfekt passformen är inte helt lätt. Kvinnor har olika typer av bröst som behöver olika stöd. Inte bara bröstens storlek utan även formen och placeringen ställer olika krav på valet av bh. Ibland räcker det inte att bara titta på storlekstabeller. Det viktigaste du behöver ha i åtanke är att en bh ska ge support men aldrig vara obekväm eller sitta åt så att den gör ont. I huvudsak är det tre områden du behöver fokusera på när du ska prova ut en ny bh: kupa, omkrets samt axelband. Låt oss gå genom vad du behöver tänka på inför varje del.

KUPAN
Kupan ska omfamna hela bröstet. Brösten ska inte försöka rymma ut ur bh:n varken i sidan eller in mot mitten. Det får inte bildas dubbelbröst mellan kuporna och brösten ska heller inte tryckas ut mot armhålan. Gör den det har du valt en bh med för liten kupstorlek, prova en med en kupstorlek större.


Kupan ska heller inte sitta för löst. Böj dig framåt och titta in mot bysten och kontrollera att kupan inte glipar. Kan du se in i kupan har du för stor kupa på dig.


”En välsittande kupa är
nyckeln till bra passform.”


De flesta kvinnor har olika storlek och form på brösten. På en del syns det tydligt men på en del kvinnor är skillnaden mindre uppenbar. Upplever du att höger och vänster kupa sitter väldigt olika på din byst, så utgå alltid från det bröstet som är större och se till att den fyller ut kupan bra. Du kan alltid välja att lägga in ett litet bh-inlägg för att fylla ut den andra kupan om du störs av bröstens asymmetri. Men kom ihåg att det är helt naturligt med olika former och storlekar på brösten.

”Kupan ska omfamna
hela bröstet och inte spilla ut i sidan.”


Om du bär en bygel-bh ska bygeln omsluta hela underdelen av bysten och inte klämma bröstvävnad någonstans. Bygeln ska även ligga helt platt mot kroppen och mellan brösten så att brösten separeras.


Det finns olika höjd på byglar så välj en bh med lägre skärning om du tycker änden på bygeln klämmer på ett obehagligt sätt mellan bysten eller vid armhålan. Här kan du behöva pröva dig fram mellan olika modeller. En bygel ska aldrig kännas obehaglig. Gör den det har du på dig fel typ av bh eller storlek.


RYGG & OMKRETS
Om du tittar på dig själv i profil i spegeln när du har en bh på dig, ska bh-bandet runt kroppen sitta i en rak linje, det vill säga bandet ska inte dras uppåt i ryggen. Om den skulle göra det har du förkortat axelbanden för mycket. Det är inte ovanligt att man gör det när man vill ge bysten lite extra lyft eller boost, men detta kommer leda till obehag i längden eftersom axelbanden kommer börja skava och lämna ömmande märken på axlarna.

"Bh:ns rygg ska sitta i rak linje i nederkant och inte dras uppåt.”


Det är bh:ns omkrets som ska erbjuda det mesta av bh:ns stöd (ända upp till 80% ) och inte axelbanden. Om bh:ns rygg dras uppåt, lossa då på regleringen på axelbanden lite grann. Nästan alla bh modeller har reglerbara axelband som kan förkortas och förlängas.


Upplever du att bysten inte får tillräckligt stöd när du förlänger axelbanden kan du tajta till bh:ns hak- och hyskknäppning ett eller två steg i ryggen. Hjälper inte detta, så är det bättre att välja en bh med mindre omkretsstorlek.


Tänk dock på att om själva kupan sitter bra och det endast är omkretsen du behöver minska, att du ska gå upp samma antal storlekar i kupan som du minskar i omkretsens storlek. Exempelvis 80C och 75D har samma kupor volymmässigt sett. I kommande artiklar kommer vi gå in närmare på det som kallas systerstorlekar och hur du kan växla mellan kupstorlekar, så håll ett öga här på bloggen.


Ryggen ska som sagt sitta ordentligt men inte för hårt så att du får problem att andas. En bh ska aldrig kännas obehaglig. Om du upplever att den sitter för hårt runt ryggen eller klämmer, gå upp en storlek. Du kan även pröva att använd en bh-förlängare i ryggen. Är dina bröst placerade nära varandra kan en bh-förlängare vara en smidig investering, då den bara breddar själva ryggen men inte påverkar kuporna.


AXELBANDEN
Hur vet man då att axelbandet sitter tillräckligt hårt eller löst? De ska inte skära in och du ska utan problem kunna stoppa in ett finger mellan axelbandet och axeln när du bär din bh.

Axelband finns i många olika bredder och utförande, från vadderade komfortaxelband till smalare med stretch.


Axelbandets roll är att se till att kupan ligger tätt mot bröstet, dess funktion är inte att lyfta hela bysten. Föreställ dig att axelbanden är som skosnören. Har du en eller två storlekar för stora skor på dig spelar det ingen roll hur hårt du drar i skosnörena, skorna kommer ändå aldrig passa perfekt. Samma sak är det med axelband på en bh.


”Axelbandens roll är som skosnörena är till dina skor”


Om bandet i ryggen dras uppåt har du förkortat axelbanden för mycket. Lossa då på axelbanden och tajta till bh:n runt kroppen istället. De flesta bh har reglerbara axelband som enkelt kan justeras antingen i ryggen eller framtill. Justera helst dem varje morgon när du sätter på dig bh:n.


Och till sist underskatta aldrig effekten vad rätt storlek och passform på dina underkläder kan göra för ditt självförtroende och komfort. Skönhet börjar inifrån.

You may also like