Aj! Bygeln gick av på min bh!

7 Feb 2020 07:59
Annica Svensson

Ibland händer det som inte får hända. Bygeln går sönder. Här går vi genom varför, vad du själv kan göra och vad vi som tillverkare gör för att förhindra att det ska sker.


Hur ska en kvalitets bygel se ut?


Billigare bh märken använder sig ofta av byglar av dålig kvalité. Om man känner på bygeln ska den vara platt och inte rund i formen och den ska vara gjord av metall som är täckt av ett tunt, skyddande plastlager. För att plagget bygeln används i ska kännas bekväm får inte metallbygeln vara helt stel. Den ska kunna böjas lite så att den kan följa med kroppens rörelser och form.


Hur metallen bearbetats när bygeln tillverkats påverkar också kvalitén. Detta är ju dock ganska omöjligt att ha koll på som konsument. Som bh tillverkare är det däremot vårt ansvar att använda en bygel av bra kvalité även om detta kostar lite mer. På Miss Mary använder vi endast platta, nickelfria och rostfria metallbyglar som är ”överdragna” i plast. De är av mycket hög kvalité och kommer från en tysk leverantör som vi använt oss av under många år.

Den typ av kvalitets bygel som Miss Mary använder sig av är en platt plastöverdragen metallbåge med runda ändar. Färgen indikerar storlek på bågen och den sida som ska ligga mellan bysten.


Fel storlek på bh:n kan bryta bygeln


Men även en riktig bra kvalitets bygel tål inte precis vad som helst. Bär man en bh med för liten storlek på kupa eller omkrets kommer bh bandet töjas för hårt runt kroppen och bygeln tvingas till en annan form. Denna påfrestning får bygeln att deformeras så att den i värsta fall kan gå av. Många kvinnor använder sina bh:ar under många år och tänker inte på att bh:n slits och töjs ut efter lång tids användande. Har man gått upp i vikt och använder en uttänjd bh sliter detta enormt på plagget. Känner du att bygeln trycker mot revbenen under brösten när du sitter ner är detta ett tecken på att omkretsen är för liten på din bh.


Vad gör man om bh bygeln går sönder?


Är du är hemifrån (och inte i närheten av en bh butik) när bygeln går av har du i praktiken tre val. Stå ut med att bära en trasig bh tills du kommer hem, gå utan bh eller konvertera bh:n till en bygelfri variant genom att dra ut bygeln. Inget av detta är optimalt.


Att gå runt med en bh som har en avbruten eller deformerad bygel kan vara smärtsamt och är inget vi rekommenderar. Att dra ut bygeln för att laga den med tejp, klister eller försöka svetsa ihop den är heller inte att rekommendera. Äger du däremot en äldre, likadan bh i samma storlek från samma tillverkare kan du pröva med att dra ut bygeln från den gamla och sätta in i din andra. Byt inte från ett annat bh märke även om de båda plaggen har samma storlek på storleksetiketten. Byglar har olika höjd och form och att tvinga in en bygel med annan form kommer förstöra bh:n.


Drar du ut bygeln var beredd på att bh:n inte längre kommer sitta bra eller ge samma stöd. Ibland har man dock inget val om bygeln går sönder vid en olämplig tidpunkt för vem går runt med en extra bh i handväskan?


Kan man dra ut bygeln och fortsätta använda bh:n?


Även om en bygel bh till synes ser likadan ut i skärningen som en bygelfri bh går det inte att bara dra ut själva bygeln och sen fortsätta använda bh:n som vanligt. Även om de ser lika ut är de olika konstruerade. Drar du ut bygeln kommer den inte ge samma stöd som innan. Bygeln sprider stödet ut till bh:ns övriga delar. Bygeln påverkar inte bara själva kupan utan även framdelen och vingarna (sida/rygg). Se bilden nedan.

Bygeln kryper ut


Det vanligaste ”bygel problemet” är inte att själva bygeln går av på mitten eller deformeras, snarare är det att den tränger sig genom änden på bygelbandet och sticker upp mellan brösten. Om bygeln kryper ut kan du fixa det genom att sy ihop kanalen med symaskin eller för hand.


Anledningen till att bygeln kryper ut kan vara många. Den vanligaste orsaken är att bh:n är tvättad för varmt eller att man kört den i torktumlaren. Det kan även bero på att kupstorleken och / eller bandstorleken är för liten så det blir friktion och extra slitage när du rör dig. Eller så är bh:n helt enkelt är för gammal och sliten och har gjort sitt. Är den nyinköpt kan det bero på dålig kvalité på själva bygeln t.ex. att änden är vass. I vissa fall kan det vara ett produktionsfel som att bandet har sträckts ut för hårt under sömnaden eller så har sömmen inte fästs ordentligt och har gått upp


De byglar vi använder på Miss Mary har en rundad ände med plastöverdrag så att den inte ska skära ut genom materialet. För att förhindra att bygeln inte träs in tvärtom, är de byglar vi använder märkta med färg så att sömmerskan ska kunna se vilken del som ska vara mellan brösten och vilken som ska vara mot armhålan.

Bilden ovan visar rätt respektive fel instoppad bygel. Bygeln till vänster ligger felaktigt bland bygelbandets olika lager, till höger ligger den rätt i bygelbandet.


Bygelbandet har dubbla lager material för att kapsla in bygeln ordentligt. Under sömnaden är det noga att bygelbandet stoppas in mellan rätt lager. Gör den inte det (som i den blå bygelbandet till vänster i bilden ovan) finns risk att bygeln sliter ut bygelbandet och gör hål på det. Vi har därför kontroller under produktion för att motverka detta.


Hur förebygger man att bygeln inte kryper ut?


Kan man förebygga att bygeln tränger sig genom materialet? Absolut. Varje gång du tvättar din bh, sträck ut och dra i bygelbandet när bh:n fortfarande är våt. På så vis hindras bandet från att krympa eller dra ihop sig. Tvätta inte din bygel bh varmt i maskin, inte ens i tvättpåse. Följ alltid tvättrådsetiketten. Torktumla den aldrig! Torktumling är döden för en bh eftersom det förstör elastiskt material. Alla bh:ar innehåller elastiskt material i vissa delar. Även om själva bygelbandet inte är elastiskt så är ofta materialet som bygelbandet är sytt ihop med elastiskt. Krymper det påverkas även bygelbandet. Torktumling förkortar livslängden betydligt.


Se till att du bär rätt storlek på din bh. Så här ser du om du bär fel storlek. Använder du rätt storlek på din bh och har skött tvättråden och bh:n mot förmodan ändå går sönder, kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig.

You may also like