Mina bröst är olika stora – hur hittar jag rätt bh?

27 Sep 2019 06:06
Annica Svensson

Att ha olika storlek på sina bröst är helt naturligt. Det är vanligt att det skiljer minst en kupstorlek mellan vänster och höger byst. Vad bör man då tänka på när man provar fram vilken bh storlek man ska ha?


Precis som med dina ansiktshalvor så är heller inga bröst helt symmetriska. Att det skiljer sig i form eller storlek är absolut ingenting att skämmas över. Det är fullständigt normalt. Betrakta dina bröst som syskon, de delar gener men behöver inte se lika ut för det.


”Dina bröst är som syskon, de delar gener men behöver inte se lika ut för det.”

Stirra dig inte blind på måttbandet om du har väldigt stor skillnad mellan brösten. Måttet man tar över bystomfånget är en indikation eftersom det är genomsnitt mellan båda brösten. Prova dig istället fram och testa också olika bh modeller. En tumregel är att välja en kupa som passar det större bröstet eftersom det kommer vara det som behöver mest stöd.

En vadderad kupa ger stöd samtidigt som döljer asymmetri i bysten. På bilden visas Winter Dew


Helvaddering / contourkupa


Har man en större skillnad mellan brösten är en bh med vadderad kupa ett utmärkt val. Kupan är formbeständig, det vill säga den behåller samma form vare sig du har den på eller när den hänger i garderoben. Det kommer inte att synas att det mindre bröstet inte helt fyller ut utrymmet och bh:n ger intrycket av att båda brösten är symmetriska. Perfekt för de kvinnor som inte vill att skillnaden ska synas. Vadderingen gör också att kupan inte rynkar sig.


Att tänka på: En vadderad kupa är alltid helstum så välj en som passar det större bröstet och som inte klämmer i bröstvävnaden.


Elastisk kupa


En bh som har en stum underkupa och elastisk överkupa är en annan bra lösning för asymmetriska bröst. Den stumma underkupan ger stöd och lyft, medan det elastiska materialet i överkupan är flexibelt och anpassar sig efter det större bröstet.


Att tänka på: Välj inte en så liten kupa att det större bröstet väller ut i överkanten.


”En bh med stum underkupa och elastisk överkupa ger stöd samtidigt som den har storleksflexibilitet.”

Elastiskt material i kupan anpassar sig efter bysten. På bilden visas Lovely Lace


Bh-inlägg
Har man väldigt stor storleksskillnad så finns det inlägg som man kan stoppa i bh:ns kupa för att fylla ut tomrummet som uppstår. Då får även det lilla bröstet ett bättre stöd av bh:n. Vissa bh modeller har fickor i kupan med uttagbara inlägg i form av mindre, platta tyg-kuddar som man kan välja att ta bort på ena kupan.


Protes bh


Vid stor skillnad på bysten och om man brukar använda inlägg kan det vara värt att testa en protes bh. En protes bh ser ut som en vanlig bh men har en ficka längs kupans insida. Den är konstruerad för att klara tyngden som det lösa inlägget ger.


Vad man bör undvika


Undvik helst att bära en bh med ovadderad kupa i helstumt material. Det helstumma materialet är oflexibelt och anpassar sig inte efter bysten. Istället kan rynkor uppstå på det mindre bröstet. Rynkorna brukar också framträda tydligt under kläder.


En sak att ha i åtanke är att alla tumregler inte passar för alla kvinnor eftersom alla kroppar är olika och unika. Prova dig därför gärna fram tills du hittar en bra lösning som passar just dina behov.

You may also like