Miss Marys garderob – mer än bara underkläder

24 Sep 2020 10:33 am
Annica Svensson

Nu för tiden är Miss Mary of Sweden mest känt som bh specialist men förr i tiden var det inte främst underkläder vi var förknippade med. Följ med på en nostalgitripp tillbaka till en tid där Miss Mary var mer än bara underkläder och frossa i härliga vintage foton.


1957 lades grunden till Miss Mary of Sweden då Marwel och Ingemar Rydström grundade företaget som då hette Marys Mode. Han var en symaskinstekniker och hon var sömmerska som hade designat och sytt kläder till vänner och bekanta. Tillsammans började de tillverka damkläder utifrån Marwels design. Vid denna tid hette företaget Marys Mode, uppkallat efter Marwel vars smeknamn var Mary. Vi tillverkade plaggen i vår egen syfabrik i anrika textilstaden Borås.

Omslaget till höst och vinterkaatlogen 1965-66.


Vi har bläddrat i gamla kataloger i vårt arkiv för att få en känsla av hur modet, skönhetsprodukter och inredning såg ut i Miss Marys tappning under 60-talet och framåt.

Eftermiddagsklänningar från Miss Mary 1965


Ett urval ”eftermiddags klänningar” från mitten av 60-talet. De röda och gröna skjortklänningarna var tillverkade i acetat-siden medan den blå klänningen var gjord i mönstrad jacquard.


För kvällsbruk och finare tillställningar erbjöd vi även festplagg som denna trio med cocktailklänningar på bilden nedan. Till vänster syns en svart crimpléne klänning i vävd permanentplissering med höga handskar som pricken över i:et. Klänningen i svart och guld hade en överdel i mönstrad brokad och nederdel i enfärgad sammet. Den smaragdgröna klänningen till höger var tillverkad i sidenbrokad.

Aftonklänningar från Miss Mary 1965


Vinterkollektionen innehöll ofta festplagg av detta slag med tanke på bjudningar, soaréer och nyårsfirande. Här syns en elegant aftonklänning i bolero-stil i svart och lame-guld.

Miss Mary 1965


Ville man vara elegant klädd men inte vara för uppklädd var dräkten ett perfekt alternativ, jacka tillsammans med matchande byxa eller kjol. Till vänster på bilden nedan syns en tredelad ensemble med dräktjacka och kjol i jersey i lurextråd med gnistrande silvereffekt. Den svarta dräkten var tillverkad i crimplene i jerseykvalité och var en ”innedräkt som borde finnas i varje kvinnas garderob”.

Dräktjackor med kjol från Miss Mary 1966.


Jacka i creme med detaljer i hundtandsmönster och kjol i samma hundtandsmönster kombinerades med fördel med hatt och handskar för en komplett outfit, perfekt för kyliga höstdagar.

Hetaste postordermodet för vintern 1965-66.


Dräkter var ett stående inslag under alla de år som Miss Mary erbjöd kläder. Nedan syns en typisk Miss Mary dräkt från mitten av 60-talet i skrynkelfri polyester i rosa tweedkvalité samt en kennedy-klänning tillverkad av samma material.

Elegant rosa från Miss Marys katalog 1966.


Precis som 60-talet har även 70-talet en väldigt distinkt stil och siluett. Det skulle gärna vara i murrig färgskala i brunt, grönt och orange. Var det mönstrat skulle det helst vara stort och verkligen synas. Byxsiluetten skulle förstås vara utsvängd.

Mode sent 70-talet från Miss Mary


Allt var dock inte uppklätt och damigt, Miss Mary erbjöd kläder för dygnets alla timmar, från morgonrocken till uppklätt på jobbet och ledigt på fritiden. Miss Mary gav dig ”friheten att få vara den du vill”, som vi brukade beskriva det vid den här tiden. Så här skönt avslappnat såg sommarkatalogen från 1996 ut.

Miss Marys 1996 med Yvonne Ryding på omslaget


På omslaget syns svenska kändisprofilen Yvonne Ryding som vann Miss Universum 1984. Vi samarbetade med Yvonne under några säsonger under 90-talets andra hälft.

Yvonne Ryding för Miss Mary under 90-talets andra hälft.


Varje år släppte vi alltid två kataloger, en för vår och sommar och en för höst och vinter. Sommarkatalogerna hade under 80 och 90-talet nästan alltid flera sidor med ett tidlöst marint tema som gick i vitt, rött och självklart också marinblått. En klassiker i postorderbranschen.

90-talets postordermode från Miss Mary med marint tema


Bara några år efter att Miss Mary of Sweden grundades började vi exportera kläder till andra länder i Europa. Idag finns vi i nästan 20 länder. Katalogerna gjordes i flera språk. Nedan är ett uppslag axat ur den tyska språkupplagan.

Uppslag ur Miss Mary of Swedens tyska postorderkatalog från 1996.


Men Miss Mary var mer än bara kläder och underkläder under dessa decennier, vi erbjöd även skönhetsprodukter under vårt eget varumärke, allt från hårspray och smink till hudvårdsprodukter. Detta började vi redan sälja i början av 60-talet. 1966 kunde det se ut så här.

Mycket hårspray krävdes för 60-tals frisyren.


”Förföriskt doftande självreglerande hårspray” som varade även om man kammade sig och innehöll ingen shellack eller brännbara giftiga ämnen. Hudvårdsserien bestod bland annat av tre ansiktsvatten för fet, normal eller torr hud, dagkräm för torr eller normal hud, nattkräm och rengöring. I reklamen visade vi två kvinnor som var mor och dotter men som båda såg nästan lika gamla ut.

60-talets smink och hudvård från Miss Mary of Sweden


Men inte nog med det, vi sålde också hemtextiler som överkast, sängkläder, gardiner, handdukar och mattor. Vi hade både en skönhetsklubb och en växtklubb och sålde diverse småprylar för hemmet som fotbad. Handlade du från Miss Mary of Sweden skulle du inte behöva handla någon annanstans. Så här kunde det se ut i sovrummet under 60-talet.

Exempel på inredning som gick att köpa på postorder 1963.


Underkläderna såg dagens ljus 1962 och var från början en stor succé. Under 2000-talet minskades de övriga produktgrupperna långsamt ur sortimentet och kvar fanns bara bad och underkläder. Är du nyfiken på hur våra underkläder sett ut genom årens lopp ta då gärna en titt på våra tidigare artiklar om 60-talet, 70-talet respektive 80-talets underkläder. En fröjd för alla älskare av vintage och retro. Nästa artikel i serien Miss Marys Garderob utforskar vi 90-talets underkläder.