I Miss Marys garderob – det glada 80-talets underkläder

7 Jul 2020 08:33
Annica Svensson

80-talets mode har nog inte undgått någon med sina enorma axelvaddar, skipants, neonfärger och permanentade pudelfrisyrer. Men hur såg underkläderna ut? Var de lika karaktäristiska som övriga modet? Vi har bläddrat igenom gamla kataloger och upptäckt allt från frottétrosor till plagg som kallades Minusbyst. Häng med tillbaka på en bildkavalkad från förr.


Nu är det dags att bläddra bland 80-tals plaggen i Miss Marys garderob. Vid denna tid tillverkade vi även vanliga kläder förutom de underkläder som vi numera är mest kända för.

Vad kan man säga om kära 80-talet? Modet under vissa årtionden utmärker sig mer än andra genom sin karakteristiska stil och 80-talet är ett av dessa. Tänk disco, pannband, skipants, breda axelvaddar, neon och pasteller. Tubsockor i pumps och byxben instoppade i tubsockor. Storskjortor med breda skärp. Haremsbyxor, ballongkjolar, volanger och puffärmar. Body under byxan eller kjolen. Collegetröja och joggingbyxor med matchande tryck. Stora träningsoveraller helst i mintgrönt, gult eller rosa. Uppslaget nedan är saxat ur 1988-års sommarkatalog.

80-Talets underkläder


Bland underkläderna hände det också mycket under 80-talet samtidigt som tiden ibland verkade stå stilla. Korsetter var fortsatt populärt i vårt sortiment och där var det sig ganska sig likt jämfört med 70-talet. Ett typiskt sätt på hur vi presenterade våra korsetter kunde se ut så här i mitten av 80-talet. Man ser genast på modellens frisyr och sminkning att detta var fotograferat under 80-talet men plaggen var mer tidlösa.

Mindre figurkontrollerande och mer modern look återfanns i vår omtyckta serie med funktionsriktiga plagg för allergiker och för alla med krav på hög kvalité. Detta var en ”Världsnyhet”. Alla plagg testades av Statens Provningsanstalt! Nu för tiden är det en självklarhet att alla material vi använder oss utav är allergi- och hudvänliga. Allergiserien bestod av helvita plagg i stilren design, varav många modeller skulle fungera lika bra idag. Här återfanns bh:ar, bland annat formpressade t-shirt bh:ar, linnen, bodies, nattlinnen, mysplagg och teddies. Teddy var en löst sittande body med resår i midjan och var ett populärt inslag under hela 80- och 90-talet.

Trosorna under 80-talet var gärna i starka färger och mönster. Materialen fick gärna vara i olika frottékvaliteér, något som inte är särskilt vanligt i dagens trosor. En populär trend under 80-talet var de så kallade ”veckotrosorna” i 7-pack, varje trosa hade ett tryck med namnet på en veckodag. Vi tillverkade också en veckotrosserie med en twist. Här stod det Monday Perhaps, Tuesday Tomorrow, Wednesday If, Thursday No, Saturday Try Again och Sunday Not Today. Då kunde man ju använda dem när som helst.

Tittar man på mönsterbilderna eller färgerna på övriga underklädesplagg var de inte lika ”skrikiga” som på trosorna. Exempel på populära mönster på bodies var det här fräscha paisleymönstret i gråa toner eller det sommarinspirerade mönstret i blått och aprikos.

Bh:ar för ”minusbysten” och sportaktiviteter


Under 80-talet använde vi oss av det något mystiska epitetet ”MINUS BYST”. Om ni undrar vad det stod för så var det vad man idag skulle kalla en minimizer. MINUS BYST erbjöds både som bygelfri korsett och bygelfri bh och fanns i C-D kupa.

Några år senare lanserade vi en minimizer med bygel. Denna hade en väldigt nätt och elegant framtoning med spets, smala axelband och upphöjd nederkant framtill. Ganska likt många av dagens bygel bh:ar.

Senare hälften av 80-talet började vi döpa våra plagg till egennamn som MARY LÄTT, MARY NÄTT, MARY COOL, MARY SUN, MARY LUCK, MARY FREE, MARY PERFECT, MARY CLASS och MARY GRACE.


Vår första rena sport-bh lanserade vi 1984 och döpte till MARY SPORT. Intressant att se är att den liknade en traditionell bh till utseendet. De typiska funktionsmaterial med värme- och fuktavledning som man tillverkar dagens sport bh:ar i fanns inte vid den här tiden.

Vi gjorde även ett jogging-set bestående av bh och trosa som vi döpte till MARY RUN och MARY JOGGING.

Det var mycket fokus på plaggens olika funktioner som exempelvis det vi kallade ”Nadiavinge” som var patenterad och blev en världssuccé. Nadiavingen var en förstärkning i underkupan som hjälpte till att lyfta upp bysten.

Den mest udda bh nyheten under 80-talet var nog den ”Naturella bh:n”. På denna bh hade kuporna inbyggda bröstvårtor som framträdde tydligt genom tröjan eller blusen. På så vis såg det ut som man gick omkring utan bh och man fick en ”naturlig vacker profil”. Lite skillnad mot dagens ideal där man inte vill att bröstvårtorna ska synas genom tröjan. Den Naturella bh:n gjorde stor succé och fanns i A-B kupa.

Figurformande plagg i alla dess varianter


Under 80-talet breddade vi vårt sortiment med fler bomullsplagg. Vi pushade hårt för olika bomull-Lycra kvaliteter bland korsettserierna.

Extra roligt att se är att det bomull-Lycra material som vi idag kallar DIAMOND och som fortfarande används, redan introducerades på 80-talet. Även om modet och plaggen ändrats har detta kvalitetsmaterial fortsatt vara omtyckt. Under lång tid hade vi ensamrätt på detta fantastiska material.

Så här ser dagens Diamond plagg ut. Numera finns de förutom i vitt, även i svart och beige.

Fortfarande under hela 80-talet fanns enbart kupa A-D (och i vissa fall DD) i sortimentet bland bh och korsetter. Vår kändaste korsettserie under flera decennier var GARANTI som lanserades redan under 60-talet. Den kom i svart under 70-talet men den svarta färgen fick dock ge vika under 80-talet till beige som sålde bättre.

1982 lanserade vi en byxkorselett med yttergördel som gick att ställa in i 4 olika lägen för att ge perfekt stöd till mage och rygg.

Året efter kom en bh lös byxkorselett som man kunde kombinera ihop med valfri bh. Korseletten hade axelband och rullade inte ner, bakifrån såg den ut som ett linne. Bakom denna produkt låg det flera år av produktutveckling.

En annan smart lösning var en byxkorselett med dragkedja mitt på magen så att man kunde ”lätta på korsett trycket” om man exempelvis satt ner eller kanske ätit lite extra.

Allt var dock inte lika heltäckande och figurformande. ROMANTIC COLLECTION var en serie svarta spetsunderkläder av det betydligt raffigare slaget.

Mysstunder i soffan och skidbacken


Förutom trosor, bh och korsetter sålde vi även underklänningar, underkjolar eller ”underbyxor” som man använde istället för en underkjol. De var gärna i antistatiskt material så att kläderna skulle få ett fint fall.

Även nattlinnen och morgonrockar i olika stilar, frotté, velour eller silkesliknande material med spets var det som var mest i ropet.

Värmande thermoplagg var fortsatt populärt och ett givet inslag i varje vinterkatalog. Thermoplagg var något vi hade introducerat i sortimentet redan under 70-talet. Nu kom de i en ny serie tillverkade i textilfibern Rhovylon som var bra mot allergi, flamskyddat och fuktavledande. Perfekt för en dag i skidbacken och under den kalla årstiden.

Miss Mary har alltid legat i framkant när det gäller produktutveckling och testar de senaste tekniken inom funktionsmaterial vare sig det handlar om värmande termoplagg eller rena underkläder.


Visst är det härligt att se hur modet ändrats genom åren? Vissa saker är sig lika, vissa saker saknar man medan vissa är man glada över att de tillhör det förflutna. Trender kommer och går men stil och komfort består.

You may also like