I Miss Marys garderob - från korsetter till kameler

14 Jun 2020 08:27
Annica Svensson

Miss Marys första underkläder såg dagens ljus 1962 och sedan växte sortimentet år för år. Främst var det kanske stödjande och stadiga korsetter och bh man förknippade Miss Marys underklädes-sortiment med men vi sålde också trosor, gördlar, underklänningar. Vi hade till och med ett ”hälsoprogram” med välgörande plagg för kroppen som exempelvis stödstrumpor och thermoplagg.


Bh i alla former men färre storlekar


Redan under 70-talet introducerade vi den första t-shirt bh:n i vårt sortiment. Fast begreppet t-shirt bh var inte myntat under 70-talet men funktionen var densamma med släta, formpressade kupor utan sömmar.

En typisk bh-modell som var populär under 60- och 70-talet var kryss-bh:n. Under 70-talet lanserade vi en framknäppt modell med praktiska tryckknappar. Kryss-bh:n fick sitt namn tack vare X-konstruktionen som separerar bysten.

Push-up bh:n introducerade vi i sortimentet redan under 60-talet men då kallade vi den för fyllnads-bh. Den var fortsatt populär även under 70-talet och vi passade på att fotade dem på ett lite mer lekfullare sett som på bilden nedan.

Kupstorlekar och storlekssystem


Under 60-talet erbjöd vi kupstorlek A-D på bh och korsett. Detta storlekspann var standard i underklädsbranschen över lag. I slutet av 70-talet började vi erbjuda DD-kupor för den stora och tunga bysten. Enligt dagens storlekssystem som används för bh och korsett motsvarar DD-kupa en E-kupa. I USA och England använder man fortfarande DD-kupa. Idag erbjuder Miss Mary upp till J-kupa i sitt sortiment.

Men det var inte bara kupstorlekar som skilde sig från hur storlekstabellerna ser ut idag. För flera av våra korsettserier användes två olika måttsystem, en för kvinnor som var 163 cm eller längre och en för kvinnor som var 162 cm eller kortare.

Garantiserien för kvinnor 163 cm eller längre

Garantiserien för kvinnor 162 cm eller kortare


Kraftigt stödjande plagg


Vår mest berömda korsettserie var GARANTI-serien som syns på de två klippen ovan. Dessa var storsäljare under många år. Den hette garantiserien för att vi garanterade att midjemåttet skulle minska med minst en storlek när man bar korsetten jämfört med om man gick utan korsetten. Serien var tillverkad av världsberömda schweiziska materialet BALLY med Lycra®. Lycra® var basmaterialet i alla Miss Marys korsetter. Underkläderna under hela 60- och 70-talet var till största delen vita men det fanns också beige, rosa och blått. 1972 introducerade vi vår första svarta korsett (se bild ovan).


Följande säsong lanserade vi en helt ny storsäljande korsettserie som hette DE LUXE. Den bestod av en korselett och en byxkorselett i en extra tunn och sval LYCRA® nätresår med vackert blommönster. Speciellt med dessa plagg var att de hade en specialkonstruerad innergördel som formade och slankade midjan upp till 7 cm. Precis som GARANTI-serien var DE LUXE tillverkad med tanke på olika kroppslängder. Mätte man 39 cm eller kortare från under byst till grenen var man en LADY MARY, var man längre var man MISS MARY.

Alla korsetter var inte lika hårt formande eller hade lika många förstärkningar som DE LUXE eller GARANTI-serien. I mitten av 70-talet lanserade vi en korsett tillverkad i det smidiga materialet BODYCARE som var töjbart i alla riktningar vilket gav fullständig rörelsefrihet.

På 60-talet hade alla våra gördlar och korsetter strumpebandshållare - fasta eller avtagningsbara - men 1976 introducerade vi vår första body utan strumpebandshållare. Den var beige med bruna tryckta blommor, ett härligt trendigt 70-tals mönster.

Vi hade även bodys med formpressade kupor. Dessa var lite nättare än de övriga korsetterna som var betydligt mer skulpterande.

Underkläder som främjande hälsan


Under 70-talet sålde vi även ett hälso- och stödprogram med underkläder. Dessa var utvecklade i samarbete med läkaren Erik Velander. Här ingick bland annat ”den enda medicinskt funktionsdugliga stödstrumpan med cirkulärkompression”. Strumporna hade 3 månaders maskgaranti. Gick det en maska, även vid daglig användning, skickade vi nya strumpor utan extra kostnad.

I hälsoprogrammet ingick även en bh med inbyggd thermoplatta som gav en välgörande värme för muskulaturen i rygg och nacke. Den sades förebygga och motverka kutryggighet, värk samt trötthetskänsla i axlarna. Den var tillverkad i Lycra med vackert blommönster. Även en stödkorsett fanns som skulle ge bättre hållning och vila åt ryggen.

Miss Mary sålde inte bara underkläder för dam, i sortimentet ingick även herrunderkläder. Den stödbyxa för män, som lanserades i slutet av 60-talet, fick under 70-talet nu ett säljande namn, Mr. M, för stöd och lindring vid trött eller ömmande rygg!

Allt material vi använt oss av i våra plagg har alltid varit av högsta kvalité. GARANTI-serien var exempelvis tillverkat av dåtidens världsberömda schweiziska materialet BALLY Lycra från Schweiz. Av alla olika material finns det nog ett som sticker ut mer än alla andra och det var vårt stickade thermoprogram av äkta kamelhår. I serien ingick långkalsonger, västar, skuldervärmare, sockor, torgvantar, knävärmare, maggördlar samt underbyxor. Kamelull var populärt under 70-talet för sina överlägset värmande egenskaper och rekommenderades till personer som hade reumatism eller var utsatta för kyla och drag. Få saker andas nog mer 70-tal än dessa plagg.

Visst är det härligt att se hur modet ändrats genom tiderna? Är du nyfiken på mer information om hur det såg ut förr i tiden, rekommenderar vi vår första artikel i serien MISS MARYS GARDEROB där du kan se och läsa om hur den allra första underklädeskollektionen såg ut när den kom 1962.

You may also like