Är det dags att säga hejdå till bh:n?

25 Aug 2020 13:50
Annica Svensson

Hur vet man när bh:n har gjort sitt och spelar det någon roll om man går omkring med en bh som är ”för gammal”? Här är 9 tecken på att du borde kasta din bh och varför.


Hur länger en bh håller är en fråga som allt som oftast kommer upp på tapeten. Svaret varierar. Det beror på kvalité, hur väl du tar hand om den, hur ofta du använder den, hur stor byst du har och hur ofta du ändrar storlek. Generellt sett brukar man räkna med 1- 2 år men den kan hålla längre eller betydligt kortare än det. Men hur vet man när det är dags att säga hejdå? Här är 9 tecken på att det är dags.


Den sitter inte tajt trots att den är på innersta läget i ryggknäppningen


Att gå med en bh som är för stor i omkrets är mer eller mindre samma sak som att inte bära en bh. 80% av stödet kommer från hur bh:n sitter runt din kropp. När du köper en bh ska den sitta i yttersta hak-och hysk läget, därefter kan du successivt knäppa den tightare utefter att bh:n töjer sig.


Axelbanden ändrar längd automatiskt


Behöver du förkorta axelbanden flera gånger under dagen på grund av att de envisas med att bli längre av sig själva? Är du inte händig med nål och tråd och kan byta ring och spänne själv, är det dags att göra sig av med plagget. Axelbanden finns där av en anledning, för att hjälpa ge din byst stöd. Av bh:ns totala stöd består axelbanden för omkring 20%.


Färgen är solkig, bh:n fläckig och resåren trådar sig


En bh som en gång var vit men som nu är solkig och smutsbeige ser inte alls lika fräsch ut. Samma sak om den har fläckar som inte går bort i tvätten. Du går inte omkring med fläckig eller solkig klänning, så varför inte ge dina underkläder samma omtanke? Känner man sig fräsch undertill så märks det även utanpå. Läs våra skötselråd här på hur du förlänger livstiden på din bh.


Bygeln har gått av eller kryper ut ur kanalen


Vi rekommenderar inte att dra ur en trasig bygel och sedan bära bh:n som en bygelfri bh. En bh med bygel och en utan är konstruerade på olika sätt och drar man ur bygeln kommer den inte ge dig samma stöd eller lyft. En av de vanligaste anledningarna till att bygeln går av är att man bär för liten storlek. Tvättar du bh:n fel kan bygeln krypa ur änden på bygelbandet. Här kan du läsa varför bygeln går sönder.


”Ett av de säkraste sätten att förstöra elasticiteten är att torktumla din bh.”

Bh:ns band har tappat elasticiteten


Bh:ns ryggstycke ska alltid vara elastiskt och ha spänsten kvar. Har det blivit så uttänjt att bh:n sitter löst runt din kropp, kommer den inte längre kunna erbjuda tillräckligt stöd till bysten. Har bandet helt tappat elasticiteten men sitter hårt runt kroppen (exempelvis på grund av att du gått upp i vikt), är detta lika illa. Man kan då få skavsår och märken. Bh bandet måsta vara elastiskt för att vara bekvämt. Ett av de säkraste sätten att förstöra elastan-fibern som ger elasticiteten är att torktumla din bh. Följ alltid tvättråden. Tappar bh:n sin elasticitet finns det inget annat att göra än att göra sig av med bh:n.


Bh:n lämnar skavmärken i huden


Ger din bh skavmärken på huden byt genast till en annan bh. En bh ska inte vara ett tortyrinstrument! Man ändrar storlek och kroppsform fler gånger i sitt liv än man tror även om vågen pekar på samma siffra. Bandet runt kroppen ska sitta lagom hårt men inte så att den skär in. Är bh:n fortfarande fin i övrigt kan du spara den till om du ändrar vikt längre fram eller använda den med en bh förlängare.


Bh:n ger dig dubbelbröst


Det är stor skillnad på hur bh:n slits om man har en A-kupa eller H-kupa. Ju större byst desto mer slitage utsätts kupan för. Det är också kvinnor med stor byst som har svårast att hitta rätt storlek. Vanligast är att man går omkring med för liten kupa så att bysten väller ut och det bildas så kallade dubbelbröst. Bara för att en bh satt bra en gång i tiden, när du köpte den, så betyder det inte att den gör det nu. Vi ändrar alla storlek. Man tänker inte alltid själv på om det bildas dubbelbröst när man sätter på sig bh:n men om man sätter på sig en tight vit t-shirt över bh:n syns det tydligare om det blir ”knöligt” mellan brösten eller ovanför kupkanten. Är det inte slätt så är det dags att investera i en bh med större kupstorlek. Detta är inte bara en estetisk fråga, bysten måste få rätt support. Väller bysten upp över kupkanten är chansen också stor att den känsliga bröstvävnaden kläms i kupsidan. Så här ser du om du har fel storlek.


Det är den enda bh:n du äger och den har hängt med några år


Detta är ett av de snabbaste sätten man kan slita ut sin bh på. Ju fler bh:ar du äger och som du kan växla mellan desto mindre slitage kommer plagget utsättas för. Man bör ha 4-5 olika bh:ar som man kan växla mellan. Om du bara äger 2 bh:ar som du använder lika mycket kommer du under ett års tid använda samma bh 182 gånger! Inte konstigt att den slits ut. Du kanske inte behöver göra dig av med bh:n men se till att ha flera andra att växla mellan. Har du bara hittat en enda modell som passar dig, köp den i flera exemplar. Använd helst inte samma bh två dagar i följd, textilfibern måste kunna återhämta sig mellan användningarna.

You may also like