Så här får du axelbanden på din bh att sluta kana ner

31 May 2021 08:18
Annica Svensson

Brukar axelbanden på din bh trilla ner under dagen? Här är vår guide till hur du får axelbanden att sitta uppe även på de smalaste och mest sluttande axlarna.


Visste du att axelbandet står för omkring 20% av bh:ns stöd. Det innebär att de har en roll i bh:ns stöd men inte den viktigaste. Man kan jämföra axelbandens roll med snörningen på skor. Skorna måste ha rätt storlek och sitta bra men snörningen gör att fötterna inte glider ur skorna. Det är inte axelbanden som ska lyfta bysten, det är kuporna och bandet runt överkroppen till för. Axelbandens främsta roll är att agera stöd-partner till kuporna.


Brukar man få ”gropar” i axlarna av sin bh brukar detta bero på att man bär en för stor bandstorlek samtidigt som man förkortat axelbanden för mycket. Detta är speciellt vanligt hos kvinnor med större byst.

Axelbanden ska inte sitta så hårt att de lämnar gropar.


Men lika vanligt som det är med för hårt åtdragna axelband är det motsatta förhållandet, det vill säga för lösa axelband. Detta resulterar i att de glider ner hela tiden och man behöver hålla på att fixa med bh:n under dagen. Här är våra tips på hur du får en så bra upplevelse som möjligt av dina axelband.


Titta till axelbanden varje dag


Den absolut vanligaste anledningen att axelband glider ner är att de inte justeras regelbundet. Man behöver justera dem dagligen. Ju mer använd en bh är desto större är risken att axelbanden blir utslitna och då blir längre av sig själva under dagen. Äger du en sådan bh har den tyvärr sett sina bästa dagar och behöver kasseras.

En del bh:ar som ROSE har axelband som man kan justera framtill.


Framjusterbara axelband


Har du svårt att justera axelbanden i rätt längd så finns det axelband som justeras framtill istället för baktill. Dessa är lätta att fixa till under dagen och man slipper ta av sig bh:n för att ändra längd.


Bh med no-slip axelband


Axelband sitter olika brett isär på olika bh modeller. Vissa modeller har så kallade no-slip axelband som är designande för att de inte ska trilla ner genom att de är tätare placerade i ryggen.


”Avståndet mellan axelbanden varierar från modell till modell. No-slip axelband är tätare placerade än andra.”

Bh:n FLAMES har no-slip axelband som sitter tätare ihop i ryggen och därmed minskar riskan att falla ner från axlarna.


Haka ihop axelbanden i ryggen


Vissa bh:ar har löstagbara axelband som man helt kan haka loss och korsa i ryggen, andra har en liten hake och krok som man kan fästa ihop axelbanden med i ryggen. Att haka ihop eller korsa axelbanden i ryggen, gör att de omöjligen kan glida ner.


Använd inte bh förlängare


Har man gått upp i vikt och upplever att bh:n sitter för tajt runt om är det många som väljer att använda en bh förlängare i ryggen. Det är en extra bit material som man fäster i knäppningen på bh:n så att bandstorleken blir större. Har du problem med att axelbanden trillar ner så rekommenderar vi att endast använda bh förlängare för nyinköpta eller nytvättade bh:ar innan de töjt ut sig, eller när du tillfälligt gått upp i vikt, exempelvis under en graviditet och inte kan eller vill köpa en ny bh garderob. När man använder en bh förlängare är det just avståndet mellan axelbanden som utökas eftersom förlängaren sitter vid ryggknäppningen på bh:n.


Använd innersta läget


Trillar dina axelband ner även om du använder en bh med no-slip axelband? Köp en storlek större i omkrets och använd innersta knäppningen redan från start. Då hamnar axelbanden ännu närmare varandra. Vanligtvis rekommenderar vi att man ska börja med yttersta hak- och hyskläget på nya bh:ar men det finns alltid undantag och ett av dem är just denna anledning.


”Våra smala axelband blir lite bredare i större kupstorlekar.”


Använd axelband med stretch


Vissa bh:ar har helt stumma axelband vilket gör att man ofta får justera dem så att de inte sitter för hårt, har man stumma axelband är det svårt att lyfta på armar m.m. utan att det skaver eller drar i bh:n. Använd därför alltid axelband med stretch i. Hela axelbandet behöver inte vara elastiskt, däremot behöver en viss del vara det. På våra vadderade komfortaxelband är exempelvis den breda delen som ligger placerad över axeln helt stum men baktill över skulderbladet är axelbandet smalt för att man ska kunna justera längden på det.

Breda vadderade komfortaxelband är stumma på den breda vadderade delen men baktill är de smala med stretch och på den smala delen kan längden regleras.


Är du kort eller har bysten väldigt högt placerad kan dessa breda och vadderad axelband ibland vara för långa, det vill säga du behöver korta dem mer än det går. De vadderade axelbanden är sköna och en stor hit för de flesta kvinnor men nackdelen är att de är har en fysisk begränsning i hur mycket de kan förlängas eller förkortas. Har du redan förkortat dem till max och axelbandet ändå är för långt och således trillar ner för axeln, rekommenderar vi några av våra bh:ar som inte har breda vadderade axelband. Välj en bh med vanliga smalare axelband.


Har du en stor kupstorlek så tänk på att många av våra smala axelband ofta blir lite bredare i större kupstorlekar. Läs produktbeskrivningen, vi nämner alltid om axelbanden ändras i bredd i större storlekar.


Känner du dig tveksam till vilken bh eller storlek som passar bäst för just dina behov kontakta gärna vår kundtjänst. Vi är till för att hjälpa dig hitta rätt i vad som ibland kan kännas som en bh djungel. Inga frågor eller funderingar är för stora eller för små.

You may also like