Hur räknar jag ut min bh storlek

20 Sep 2019 07:38
Annica Svensson

Hur länge sedan var det du kollade vilken bh storlek du egentligen har? Chansen att du kan ha bytt storlek sedan du sist mätte den kan vara ganska stor. Kvinnor byter nämligen bh storlek cirka 4 - 5 gånger under sitt vuxna liv. Med vår guide kan du smidigt mäta din storlek i tre enkla steg.


Varför ska man kolla sin bh storlek om favorit bh:n fortfarande passar trots att man haft den under några år? Bh:n anpassar sig efter din kropp, men med tiden tappar de också sin elasticitet och har inte längre den omkrets eller support som den en gång hade när du köpte den. Uttänjda bh ger en känsla av att du har på dig en större bh storlek än vad som står på storleksetiketten. Därför kan det vara en bra idé att med jämna mellanrum prova ut sin bh storlek. Kanske kommer du upptäcka att du behöver gå ner eller upp en eller två storlekar nästa gång du köper en ny bh. Enligt en brittisk undersökning för några år sen så använder 8 av 10 kvinnor fel storlek, de flesta helt utan att vara medvetna om det. Det vanligaste är att man har för lös bh på sig eller för liten kupa.


Hur mäter man då sin bh storlek? Det är enkelt och tar bara någon minut. Allt du behöver är ett måttband och en bh.

Så här mäter du


1. Sätt på dig en bh som du tycker sitter bra och som håller upp bysten utan att platta till dem, och att hela bröstet utan problem får plats i kupan utan att spilla över.


2. Mät din omkrets runt överkroppen under bysten. Måttbandet ska sitta hårt. Detta är viktigt, eftersom de flesta bh har elastiska ryggar som kommer töja sig med tiden.

Har du en bygel bh på dig är det på själva bygeln under bysten du ska mäta. Detta mått görs för att få fram omkretsen på bh:n. Leta upp ditt mått i det blå fältet i tabellen nedan. I samma kolumn hittar du din bh omkrets. Exempel: Om du mäter 91 cm i omkrets under bysten, då har du storlek 90 på din bh.


3. Mät omkretsen där bysten är som störst i volym, oftast är detta kring bröstvårtans höjd.

4. Titta på tabellen nedan och leta upp kolumnen med din bh omkrets som du fick fram i steg 2. Leta nedåt i kolumnen tills du hittar det mått som innehåller måttet med kupstorleken som du fick fram i steg 3. Exempel: du är 91 cm under bysten och 105,5 cm i omkrets där bysten är som störst. Du har då storlek 90 B.

Storlekstabellen ger en indikation på vilken storlek du har och den passar de flesta kvinnor, men är inte en absolut sanning. Känner du att bh:n inte sitter bra även efter att du valt en bh storlek efter storlekstabellen här, gå då på den storlek som du använt tidigare och som du tycker sitter bättre. När du satt på dig bh:n titta i spegeln hur den ser ut på. Hela bysten ska fångas in i kupan och fylla ut kupan. Brösten ska inte välla över kupkanten och kupan ska heller inte rynka sig eller sitta för löst. Bygeln ska sitta tätt mot kroppen och bröstbenet. Den ska aldrig ligga utanpå, då har du för grund kupa. Den ska heller inte sticka in någonstans i bröstet, exempelvis i sidan, då har du för liten kupa. Axelbanden ska vara förkortade så att du får in ett finger mellan bandet och axeln. Ryggbandet ska sitta tajt på kroppen men inte så att det blir obehagligt och du inte kan andas. Drar du i bh:ns ryggband mitt bak, ska du kunna dra ut det cirka 5 cm från kroppen, då sitter bh:n lagom tajt. För mer information om hur bh:n ska sitta riktigt bra läs vår artikel om den perfekta passformen här.


Bröst är individuella, de är placerade olika långt isär, har olika former, vissa är smala andra är breda, fylligheten är olika fördelad, en del har rundare bröst, andra är droppformade medan andra helt saknar fyllighet. Allt detta påverkar inte bara storleken utan även vilken bh modell som passar just dig. Vissa bh modeller är skapade för en byst som behöver extra lyft, andra för de som saknar fasthet upptill och andra för de som behöver centreras mot mitten. Vissa modeller ser bättre ut i större kupstorlekar, för andra är det tvärtom. Nästan alla kvinnor har olika storlek på sina bröst. När man mäter tar inte måttbandet hänsyn till om det ena bröstet är större, det räknar ju bara ut ett genomsnitt mellan de två brösten. Detta kan göra att ena kupan blir för liten och den andra för stor om du har en stor storleksskillnad.

You may also like