Få kläderna att sitta snyggare med rätt underkläder

8 Oct 2020 08:40
Annica Svensson

Vet du vilken bh färg som syns minst under vita plagg? Det är inte vitt, beige eller brunt. Denna gång i bloggen tittar vi närmre på hur underkläder påverkar utseendet på dina vanliga kläder.


En bh ger inte bara stöd och komfort, den formar även bysten. Kanske har du ibland köpt en bh som ser så snygg ut i provrummet, den har vacker spets, läckert dekolletage, känns snygg och lyfter brösten dit du vill. Sen kommer du hem och sätter på dig en tröja ovanpå och helt plötsligt känns den tidigare så snygga bh:n inte alls lika bra. Brösten blev plötsligt strutiga, ihoptryckta, tillplattade eller pekade utåt! Eller så började det glipa ordentligt mellan knapparna på din favoritblus som tidigare brukade sitta så bra. Hur väljer man underkläder som gör att plaggen både ser snygga ut och faller fint? Här är våra bästa tips.


Undvik glipor mellan skjortknapparna


Ett evigt dilemma för många storbystade kvinnor, blusen stretar över bysten och knapparna glipar. De flesta blusar eller skjortor töjer sig ju inte som en tröja gör. En minimizer bh löser detta.

Bygelfria Smoothly är en minimizer bh, perfekt att bära under blusen eller skjortan.


En minimizer bh har kupor som ”plattar” till bysten och fördelar dem över en större yta, tack vare att kupan skärs grundare och bredare än på en traditionell bh.

Joy bygel bh har vadderade kupor som hindrar att bröstvårtorna syns genom tröjan


”Trolla bort” bröstvårtorna


Besväras du av att bröstvårtorna syns genom kläderna löser en bh med vadderad kupa effektivt detta problem. Den ökar inte volymen på bysten eftersom vadderingen oftast är väldigt tunn. En vadderad kupa är däremot formbeständig och ger en snygg form till bysten, finns både formpressad och med sömmar. Föredrar du en ovadderad kupa kan du bära nipple covers.

Nipple covers, perfekt när man vill slippa att bröstvårtorna ska synas och man inte vill ha en vadderad kupa.


Underkläder för varma dagar


Under varma dagar är det perfekt att använda lättare underkläder i material som andas så att det inte blir som en bastu under kläderna. Överdelar tillverkade i naturmaterialen lin, bambu, bomull, silke eller ull kombineras med fördel gärna med underkläder i bomull.

Broderie Anglais är den perfekta sommar bh:n med kupa i ovadderat bomullsmaterial som låter huden andas.


Även syntetiska funktionsmaterial som Keep Fresh är utmärkta under varma dagar. De är specialutvecklade för att andas samtidigt som det inte känns fuktigt om man svettas. På kallare dagar är en vadderad bh perfekt.


”Kläder tillverkade i naturmaterialen lin, bambu, bomull, silke, eller ull kombineras med fördel gärna med underkläder i bomull”


Bh under tunna tyger


Vill man undvika att bh:n syns genom tunna plagg, oavsett färg på kläderna, välj en formpressad t-shirt bh. Dessa saknar sömmar på kuporna. Även här gäller det att hitta rätt storlek på din bh. Väljer du en formpressad bh men bär fel kupstorlek kommer bh:n framträda jättetydligt under tröjan.

Stay Fresh, en ovadderad bh utan sömmar på kuporna, perfekt att bära under tunna plagg.


Röd bh under vit skjorta


Vet du vilken bh-färg som syns minst under vita plagg? Lite beroende på vilken hudfärg man har så syns ofta en vit bh lika tydligt under kläder som en svart bh gör. Bär du vitt så tänk därför på att bära en snygg bh med vackra spetsdetaljer eller brodyr, då får den gärna synas lite extra.


”Röd bh under den vita skjortan syns inte.”


Vill du däremot att din bh ska synas så lite som möjligt under den vita skjortan är det faktiskt smartast att satsa på en röd bh. Röda underkläder skapar någon form av optisk illusion och blir nästan helt osynliga. Även vissa gröna toner har denna effekt lite beroende på hudton. Testa dig fram nästa gång du ska köpa en ny bh. Visst är det roligare att ha lite färg i underklädeslådan än bara klassiska basfärger som vitt, beige, brunt och svart.

Röda underkläder är perfekt att bära under vitt. Prova gärna själv.


Hur man slipper statisk elektricitet i plagg


Vissa löst sittande klänningar och kjolar med vackert fall kan ibland klistra sig fast på benen på ett irriterande och obekvämt sätt på grund av statisk elektricitet. Ett tips för att undvika detta är att använda en tunn underkjol under kläderna. Bär du strumpbyxor under kan även underkjolen bli statisk i vissa fall. Då kan sköljmedel i tvätten hjälpa eller att du blöter händerna i vatten eller smörjer dem med handkräm och sedan stryker över strumpbyxorna.


Bästa bh:n för urringande plagg


Har du mer urringade toppar satsa på en urringad bh. Det finns plunge-bh med extra låg bygel som är designande för just detta ändamål. Var noga med att du inte får en för liten kupstorlek så att bysten trillar ut ur kupan. Under mina år som jag jobbat med bh har jag stött på en hel del kvinnor som gillar att bära en för liten kupa för att de tror att bysten ser större ut när de ”spiller ut” mellan kuporna. Men bysten kommer inte se större ut, det enda som syns är att man bär en för liten bh. Om du vill öka din bystvolym välj då en rejäl push up bh i din rätta storlek. Rätt storlek är A och O.


”Tycker du det blir för varmt med så många lager plagg finns det linnen som svalkar huden.”

Ett enkelt baslinne är utmärkt att bära under urringade plagg när du inte vill visa för mycket hud. På bilden syns Cool Sensation.


Är du inte bekväm med att visa mycket hud men ändå vill bära en urringad klänning eller topp, bär ett linne mellan bh:n och klänningen. Ett enkelt baslinne brukar göra susen. Tycker du det blir för varmt med så många lager plagg finns det linnen i material som svalkar huden, exempelvis patenterade tekniken WinCool som vi använder i vårt Cool Sensation linne.


Bh för plagg som är urringade i ryggen
Detta är ett klassiskt dilemma. Vissa klänningar är djupt urringade i ryggen och man älskar klänningen men vill inte att bh-bandet ska synas. En del löser detta med att välja en bh-färg som är så lik deras egen hudfärg som möjligt. Ett annat förslag är att helt enkelt inte bry sig om att bh:n syns. Att bära bh är naturligt och något som de flesta kvinnor gör, varför hymla om detta. Har man stor byst är man oftast inte bekväm att gå utan bh och det kan vara svårt att hitta en rygglös bh som stöttar bysten.

Bh:n Flames är lika vacker ur alla vinklar. Ett perfekt exempel på en bh som gärna får kika fram i urringningen.


Vi föreslår att välja en bh som har vackra spetsdetaljer i ryggen. Det finns många underkläder som är designade för att synas. ”Underwear as Outerwear” som det så tjusigt heter på engelska. Gör din bh till en del av din outfit.


Snyggaste underkläderna för festklänningen
Ingen idé att satsa på en vacker klänning om underkläderna inte ger stöd där de ska. Se till att bh:n ger riktigt bra stöd och lyft. Satsa gärna på en bygel-bh så att du verkligen får upp bysten i den höjden du önskar. Med en välsittande bh kommer du automatiskt känna dig både tryggare och snyggare.

Rose, en nätt men välsittande spets-bh som ger mycket bra lyft, stöd och form gör sig perfekt under festklänningen.


Välj inte en nyköpt klänning och sedan bär en urtvättad, nopprig bh undertill. Det är garanterat en stor skillnad när du bär en vacker och välsittande fin-bh som ger en lyxig känsla. Outfiten börjar undertill, även om den inte syns så märks det ändå.


Få din tajta klänning att sitta snyggare
Har du en mer åtsittande klänning och vill släta ut siluetten är en body en utmärkt lösning. En body gör att man slipper synliga kanter efter bh-ryggen.


”Body är perfekt när man vill ha en slätande effekt på ryggen.”

Fantastic Flair är en body utan formande effekt. Perfekt när man vill ha en slätande effekt på ryggen.


Tvärtom vad många tror är en body inte alltid ett kraftigt formande shapewear-plagg. Vi har flera bodys i vårt sortiment utan formande effekt, de flesta är förstärkta framtill och ger en slätande effekt men minskar inte midjemåttet. Är du ute efter en starkt formande effekt finns det rena shapewear plagg. Huvudsaken är att du väljer efter vad du är bekväm med. Underkläder är till för din egen skull.


Oavsett om den formar eller inte så har alltid en body en slätande effekt på ryggen jämfört med en vanlig bh. Därför tycker många om att bära body under en tajt klänning eller tröja.

Ett bh-linne tillsammans med ett par höga trosor ger samma ombonade känsla och slätande effekt som en body.På bilden syns Lovely Lace linne.


Gillar du inte att behöva öppna plagget i grenen när man bär en klänning, är ett bh-linne med en hög trosa ett bra alternativ. De ger samma slätande effekt som en body. Det är också ett alternativ för kvinnor som är för långa eller korta för att en body ska sitta perfekt. De flesta bodys görs ju för en standardlängd. Det finns bh och body med formpressade kupor så välj det om plagget i klänningen är väldigt tunt så slipper du synliga sömmar.


Så här slipper du synliga axelband
Bär du brottarrygg och inte vill att bh-banden ska synas finns det bh med olika lösningar. Vissa har axelband som kan tas bort eller kopplas om i kryss. Andra har en krok baktill på axelbanden som gör att man kan haka ihop banden i ryggen. Möjligheterna är många.

Confident bh har axelband som man kan haka ihop i ryggen.


Byxor som ”gräver” in sig i midjan
När man sitter ner i ett par jeans kan den otympliga linningen ibland ”gräva” in sig i magen. En body skyddar mot skav och jämnar ut och fördelar trycket. Man slipper även märken i huden från tight sittande resår från exempelvis strumpbyxor. Den minskar även ”muffin effekten” överlag.


Snyggaste trosorna för tajta byxor
Vissa trosor har kraftigare sömmar i benöppningen som kan framträda under tunnare byxor. Välj en trosa med laserskuren benöppning eller nättare resår. Trosor med en vertikal mittsöm baktill ger en smickrande skärning som följer rumpans naturliga form. Det finns också plagg som ger rumpan ett litet lyft uppåt som exempelvis vår Diamond trosgördel.

Diamond trosgördel har förstärkning som gör att rumpan får ett lyft uppåt och ger en snygg form.


Trosor som rullar ner eller korvar sig
Har man en liten klädsam ”bulle” på magen som nästan alla kvinnor har, är det vanligt att trosor som ex.vis hipsters kanar ner efter ett tag och hamnar nedanför ”bullen” på ett obekvämt sätt. Visst, bär man byxor kan man ibland hindra trosorna från att rulla ner men för att undvika detta obehag är det smartaste att bära höga trosor som går nästan upp till naveln. Maxitrosor eller boxertrosor är båda med hög midja.

Trosor som går upp till naveln sitter uppe och rullar inte ner


Ett annat tips för att slippa problem med trosor som rullar ner är att bära en body. Är bodyn tillverkad i ett glatt material får kläderna dessutom automatiskt ett finare fall. De ”fastnar” inte utan glider lättare på kroppen vid rörelse.


Personlig rådgivning
Är du minsta osäker, hjälper vår kundservice dig att hitta rätt underkläder för dina behov. De svarar på alla typer av frågor, inga är för små eller stora. Vi är till för att hjälpa dig.

You may also like