15 ovanliga fakta om BH

7 Nov 2018 12:30
Annica Svensson

Att det ligger otroligt mycket historia och arbete bakom ett såpass vardagligt plagg som en bh blir kanske många förvånade över. Ju bättre kvalité desto mer komplicerad är bh:n att tillverka. Här är 15 trivia som du kanske inte visste om bh.


Visste du att…?


1. Brittiska kvinnor är de som använder störst kupstorlek enligt flera undersökningar i branschen. Genomsnittsstorleken för en brittisk kvinna är 80D (36D i UKs storlekssystem). Det stämmer även hos oss. I England säljer vi mest av storlek 90E (40DD i UKs storlekssystem). Genomsnittet internationellt hos Miss Mary är 85D följt av 85C.

2. Det finns inga genvägar eller snabba automatiska lösningar när man ska tillverka en bh. Att sy en enda bh kan involvera 35 tyg- och tillbehörsdelar, 60 sömmar och 65 olika moment. Alla moment involverar inte sömmar utan ibland måste man vika in kanter eller stoppa in bygeln för hand. Fler än 10 sömmerskor jobbar tätt tillsammans från första sömmen till den sista.


3. En vanlig bh består ofta av 35 olika delar. Eftersom en enda modell ibland kan ha 75 olika storlekar, måste omkring 2400 delar ritas. På Miss Mary ritas dessa och justeras för hand. Varje storlek ställer olika krav på support och passform

4. Eftersom varje kropp är unik och brösten är placerade olika ser samma bh modell och storlek olika ut om två kvinnor provar den, trots att de har samma mått och bär samma storlek. För att försäkra sig om bästa passformen behöver man därför göra avprovning på flera kvinnor och inte bara en.


5. Samma bygel används för systerstorlekar, dvs 85B = 80C = 75D.


6. Axelbanden är inte den del av bh:n som ska stödja bysten. En bh är konstruerad så att bandet runt ryggen tar ”ansvar” för stödet och håller bh:n på plats. En bred rygg ger därför mer stöd än breda axelband. Breda axelband är mest till för att ge komfort och hindra skav på huden.


7. En minimizer-bh med bygel, använder en bygel som är en storlek större än vad som vanligtvis används för en bh i samma storlek. Minimizens större bygelstorlek kompenseras av att kupan görs extra grund. På så vis blir volymen densamma, men det resulterar i att bysten ”plattas till” och upplevs mindre.

80% av alla kvinnor bär fel bh storlek. Fel storlek kan ge värk i axlar, nacke och bröst.


8. Att 80% av alla kvinnor bär fel bh-storlek har du säkert hört flera gånger. Det citeras flitigt av de flesta bh märkena samt i media. Men vet du var uppgifterna ursprungligen kommer ifrån? Källan är en undersökning från 1999 av Kanhai and Hagg. Det har sedan även bekräftats i separata undersökningar från 2002 av Greenbaum, Heslop, Morris, Dunn samt 2008 av Cameron and Fitzgerald. Den sistnämnda undersökningen kom även fram till att 70% bär för liten storlek, 10% för stor.

9. Den första patenterade bh designen gjordes av två silkesnäsdukar och ett rosa snöre av amerikanskan Mary Phelps Jacobs för att hon behövde den till en fest och inte ville använda en korsett.


10. Bh fick en ordentlig försäljningsskjuts under första världskriget då ordföranden för War Industries Board, Bernard Baruch, bad kvinnor att sluta använda korsetter eftersom metallen som användes i dessa istället behövde användas till krigsutrustning. Genom att tillverka färre korsetter sparades 28 000 ton metall i USA - tillräckligt för att bygga ett helt skepp - och kvinnor började istället använda bh i större utsträckning.


11. Kup-systemet uppfanns 1922 av en rysk-amerikansk kvinna som hette Ida Rosenthal, men började användas kommersiellt under 30-talet. Under många år tillverkades sedan bara A-D kupa. Först på 90-talet blev det vanligt med kupor större än E.


12. Den första helvadderade kupan gjordes av Frederick of Hollywood på 40-talet. De var även de som skapade den första push-up bh:n.


13. Det är svårt att göra bra formpressade kupor i riktigt stora storlekar över G-kupa. Detta beror på att ett tyg som är lämpligt i en kupa inte kan stretchas hur mycket som helst utan att förlora form eller styrka. Riktigt stora kupstorlekar har därför sömmar.


14. En stor byst kan väga 4 kg! Det ställer stora krav på bh. Det är därför det aldrig ”bara” handlar om vackra tyger och spetsar när man gör bh i stora storlekar. Material i högsta kvalité är nyckeln till bra stöd och komfort.


15. Bh-kupor kan utformas på en mängd olika sätt med vitt skilda resultat och påverkar passform, siluett samt stödet. Ju fler delar en kupa med sömmar har, desto mer kan passformen styras av direktrisen (mönsterkonstruktören). En tredelad kupa med tulpanskärning ger exempelvis en väldigt rund form.


Vet du själv någon mer intressant trivia om bh som vi inte nämnde här? I så fall posta gärna det i kommentarsfältet nedan. Vi älskar så kallat ”värdelöst vetande” om underkläder, för vi tycker ingen kunskap är värdelös utan bara värdefull, speciellt när jag och mina kollegor här på kontoret själva så stolt titulerar oss underklädesnördar.

You may also like