Att välja rätt BH efter en bröstoperation

10 Sep 2021 08:09
Annica Svensson

Fem tips på vad man behöver man tänka på när det är dags att börja använda ”vanliga” bh:ar igen efter en bröstförstoring eller reduktion.


Efter en bröstoperation, vare sig det är en förstoring eller förminskning, kommer du behöva använda en speciell postoperativ kompressions-bh som behöver bäras den närmaste tiden efter operationen. Denna typ av bh tillverkar vi inte på Miss Mary, det finns många olika typer beroende på operation och din läkare kommer rekommendera dig vilken bh som är rätt för dig. Det kommer dröja ganska länge tills du kommer kunna använda en vanlig bh igen. Lång tid efter operationen kommer brösten vara svullna och förändra sig i storlek i och med att svullnaden minskar.


"Det kommer dröja tills du kan använda en vanlig bh igen."

Har du gjort en bröstförstoring kommer du behöva ställa helt andra krav på din bh än du gjort tidigare. På bilden syns bh:n Broderie Anglais bh i mjuk i bomull, perfekt komfort för generösa kurvor med sina breda vadderade axelband.


När det väl är dags att börja använda vanliga bh:ar igen, finns det några saker som är bra att ha i åtanke när du väljer din nya bh.


Köp inte en för stor bh-garderob


När man inte längre behöver bära sin praktiska men tråkiga postoperations-bh kan det vara lockande att genast vilja köpa på sig flera vackra bh:ar. Men slösa inte bort dina pengar på att fylla underklädeslådan med nya bh:ar. Din byst kommer fortfarande att variera i storlek under ganska lång tid framöver vilket kommer resultera i att dina vackra nyinköpta bh:ar snart bli för stora. Välj hellre att köpa 1-2 nya som du växlar mellan och handla nya bh:ar efter hand.


Hitta din nya storlek.


Det första du behöver göra är att ta reda på vilken din nya bh-storlek är. Det kan du enkelt göra här genom att följa vår enkla steg för steg guide. Det enda du behöver är ett måttband.


"Det första du behöver göra är att ta reda på din nya bh-storlek."

Hitta din nya bh-storlek efter operationen genom att följa vår storleksguide här.


Har du gjort en bröstförstoring som gjort att du ökat flera kupstorlekar kan det vara värt att välja en bh från ett märke som är vana vid att tillverka plagg för en större byst och har det som standard i sitt sortiment. Det ökade bystomfånget kommer ställa mer krav på din nya bh än din mindre byststorlek gjort tidigare. Undvik nätta braletter som inte ger något lyft eller stöd.

Queen bh är exempel på en bh utan bygel som ger bra stöd och lyft till bysten.


Några gemensamma nämnare för bh som är lämplig för en större och tyngre byst är:


• Den har en bred rygg. Det är framför allt bandet runt kroppen snarare än kuporna som håller bysten på plats.
• Stum (eller delvis stum) kupa ger bättre stöd än en med stretch i hela kupan.
• Bredare axelband avlastar axlarna. Finns med eller utan vaddering.
• Bygel lyfter, ger stöd och formar bysten. Obs! Vänta tills din läkare gett dig klartecken till att börja använda bygel-bh.

En bred rygg som på bilden ovan ger bättre stöd till bysten än en ”vanlig” rygg. På bilden syns bh Keep Fresh.


Har du gjort en mastektomi och tagit bort ett eller båda brösten finns det speciella protes-bh:ar för dig som vill använda en lös bröstprotes. Protesen stoppar du i en speciell ficka som är sydd på insidan av bh:n. Denna typ av bh är också skön att bära för dig som inte gjort en mastektomi då de flesta protes-bh:ar är extra mjuka och sköna, har en högre kupskärning som fångar in hela bröstet (och döljer eventuell protes) och inte har sömmar som skaver. I vårt sortiment har vi två bygelfria protes-bh:ar, båda med extra mjuk ficka i bomull.

För dig som har gjort mastektomi och som har valt att inte operera in ett inlägg i bröstet utan istället använda en lös protes finns sköna protes-bh:n Liv. Liv är bygelfri, tillverkad i extra mjukt material och har en bomulls-ficka på insidan med plats för bröstprotes.


Välj bh utan bygel


Även om bygel-bh ger bättre stöd och lyft än en bygelfri bh bör du inte bära en bygel-bh under läkningsperioden. Lyssna noga på din läkares råd hur lång tid detta gäller för just dig. Det är individuellt beroende på vilken typ av operation du gjort. Ligger insnittet under bysten kommer bygeln ligga och trycka direkt mot såret och kan därmed irritera och försvåra läkningen och skapa tydligare ärr. Det finns många olika typer av bygelfria bh:ar att välja mellan för dig som är van att bara bära bygel-bh innan.


"Vänta tills din läkare gett dig klartecken att använda bygel-bh."

*Efter en operation rekommenderas att man inte använder bygel-bh förrän ärren är helt läkta. På bilden syns bygelfria Smoothly.


Välj en kupa med stretch i


Köper du en bh med bra elastiskt material i kupan är den mer storleksflexibel och kommer anpassa sig efter din byst efter hand att svullnaden minskar. Välj mjukt material som känns skönt och följsamt mot kroppen som exempelvis bomull. På Miss Mary hittar du många bomulls-bh:ar då vi är specialister på just bomull.

Bygelfria Keep Fresh med elastisk kupa som erbjuder storleksflexibilitet. Kupan är sömlös vilket är perfekt för dig med känsliga bröstvårtor.


Styva bröstvårtor efter operation


Bröstvårtorna är ofta styva lång tid efter en operation. Använd en vadderad kupa eller nipple covers om du störs av att bröstvårtorna syns genom bh:n.

Nipple covers är en lifesaver om man vill undvika att bröstvårtorna ska synas genom bh:n men inte vill bära en vadderad bh. Nipple-cover skyddar även om man har känsliga bröstvårtor.


Det är inte heller ovanligt att man efter en operation kan uppleva minskad eller ökad känslighet i bröstvårtorna. Välj en bh med mjukt material som känns skönt. Undvik en söm direkt över kupan om du störs av den. Prova dig fram.

Kom ihåg att din kropp är unik och du väljer själv vad som känns rätt och skönt för dig. Följ alltid de råd du får av din läkare. Har du några frågor om vilken bh i vårt sortiment som passar dina behov kontakta gärna vår kundtjänst så hjälper de dig mer än gärna. Inga frågor är för dumma eller för enkla. På vår kundtjänst jobbar endast kvinnor för att våra kunder ska kunna känna sig trygga och våga ställa intima frågor.

You may also like