Skötselråden som räddar din BH

11 Jan 2019 13:54
Annica Svensson

Investerar man i en kvalitets bh vill man ju kunna njuta av den så länge som möjligt. Med lite extra kärlek och omtanke kan du förlänga bh:ns livstid rejält. Här är våra bästa tips på hur du bäst tar hand om din bh!


Hur länge håller en bh egentligen? Svaret är inte helt lätt för det beror dels på bh:ns kvalité, dels vilket material den är gjord av, hur den tvättas samt hur ofta den används. En riktig kvalitets bh från en bh specialist är vanligtvis gjord för att hålla längre än en billigare bh som man kan köpa hos de stora klädkedjorna. Men även en bh av högsta kvalité varar inte för evigt. Generellt brukar man säga att en bh:s livstid brukar vara omkring två år, men många kvinnor använder dem betydligt längre än så. Man kan enkelt förlänga bh:ns livstid genom att vårda den med lite extra omtanke och kärlek.


”Om en bh får chans att vila mellan användningarna förlängs livstiden.”

Varför du behöver växla mellan flera bh:ar


Ett av de bästa tipsen på hur du ökar livstiden är att ha flera bh:s att växla mellan. Idealiskt antal är en handfull bh som du kan variera mellan. Om du använder en och samma bh mer än en dag på raken kommer den slitas ut i förtid. Din bh måste få möjlighet att ”vila” mellan gångerna du bär den. Detta beror på att textilfibrerna behöver återhämta sig, speciellt de bh:ar som innehåller elastan vilket nästan alla bh:ar på marknaden innehåller idag.


”Textilfibrerna behöver återhämta sig för att behålla elasticiteten”


Elastanet gör att ett elastiskt tyg inte tappar formen. Hade exempelvis ryggen varit gjord i 100% bomullstrikå hade den blivit uttöjd och tappat formen efter en kort tids användning. Men bara för att elastan finns i bh:n innebär detta inte att den kommer vara ”spänstig” för evigt. Det är därför textilfibrerna behöver få vila och få möjlighet att dra ihop sig mellan användandet. En natts vila är inte tillräckligt utan låt den vila ett par dagar. När din bh är uttänjd och känns för stor på innersta hak-& hyskknäppningen är det dags att kassera den.


Förvara din bh rätt
När du förvarar dina bh:ar bör de alltid vara stängda.

Förvara helst dina bh:ar på en plan yta, exempelvis i en byrålåda. Lägg dem så att de ligger sked mot varandra, detta gäller speciellt om du har kupor med vaddering. Då får bh:na stöd av varandra. En extra bonus är att du får en tydlig översikt vilka bh:ar du har och de kommer inte att trassla ihop sig. Det finns en anledning till varför exklusiva bh butiker ofta förvarar bh:arna liggande så här istället för att ha dem hängande på galgar.


Så här tvättar du din bh


Du behöver inte tvätta din bh efter varje användning. Det räcker att tvätta den efter cirka tre gånger. Bh som har silikonband (är bland annat vanligt på insidan av kupor med spets eller på axelbandslösa bh) behöver tvättas oftare. Svett kan nämligen fräta och försämra silikonet.


Följ alltid tvättrådsetiketten som står på just din bh. Generellt ska aldrig en bh med bygel maskintvättas, inte ens om man använder tvättpåse. För en Miss Mary bh rekommenderar vi handtvätt för de bh som har bygel och fintvätt i maskin för de utan bygel.


Tvätta inte vita bh tillsammans med färgglada eller svarta bh. Tänk även på att vissa färger färgar av sig så undvik att blanda färger hur som helst. Läs noga på tvättetiketten om den behöver tvättas separat.


”Använd kulörtvättmedel även när du tvättar vita bh”


Knäpp alltid bh:n i ryggen innan du tvättar den. Det förhindrar att hak- & hysknäppningen fastnar i spets eller annat ömtåligt material. Genom att bh:n är stängd kommer inte heller axelbanden snurras, vridas om eller trassla sig.


Använd milt tvättmedel för kulörtvätt. Detta gäller även vita plagg eftersom vitt tyg ofta inte är naturligt vitt utan faktiskt är färgat vitt. Använd allra helst specialtvättmedel lämpat för underkläder. Undvik tvättmedel som innehåller blekmedel eller alkohol.


Handtvätta i en renskurad balja eller handfat. Om bh:n är ömtålig använd kallt vatten. Kallt vatten gör att bh:n kommer hålla längre. Ingen bh ska tvättas i riktigt varmt vatten eftersom detta kan förstöra elasticiteten. Låt bh:n dra i vattnet, helst i några timmar så att hudavlagringar med mera verkligen försvinner. Låt gärna ligga i blöt över natten. Gnugga sedan försiktigt på bh:n med fokus på insidan av kuporna och vid sidan under armhålan där bh:n oftast blir smutsigast. Töm vattnet och skölj noga bh:n under rinnande kallvatten.


Om din bygelfria bh tål maskintvätt använd programmet för fintvätt. Undvik centrifug. Tvätta inte i en riktigt full maskin. Använd alltid tvättpåse lämpade för underkläder för att skydda bh:n från andra plagg, exempelvis om du tvättar tillsammans med sportplagg som har kardborre. Tvättpåsen hindrar även bh:na från att trasslas in i varandra. Undvik att tvätta din bh tillsammans med tunga plagg som jeans, jackor och tjocka tröjor.


Torktumla aldrig din bh. Värmen i torktumlaren förstör elasticiteten i plagget och är döden för elastan.

Så här torkar du din bh


Om din bh har vadderade kupor eller axelband sträck vadderingen så att denna inte krymper.


Sträck även bygelbandet som bygeln är insydd i. Detta görs för att förhindra bygelbandet från att krympa. Om det skulle krympa riskerar bygeln att krypa ur bandet.


Krama försiktigt ut vattnet ur bh:n, vrid den aldrig. Vik en torr frottéhandduk om bh:n och krama och tryck försiktigt så att handduken suger åt sig överflödigt vatten från det våta plagget.


”Efter tvätt, sträck bygelbandet. Det förhindrar att bygeln kryper ur”


När du hänger upp bh:n på tork låt den inte hänga i axelbanden då dessa kan töja sig av tyngden från det våta plagget. Häng istället bh:n så att mittendelen mellan kuporna hänger över tvättlinan.


Ömtåliga plagg kan ibland behöva plantorkas.


Förvara aldrig en fuktig bh i garderoben. Låt den torka ordentligt efter tvätten.


Med omtanke kommer man längst


Det här var några tips på vad du kan göra för att få ut så mycket som möjligt av din bh. Har man väl investerat i en kvalitets bh och hittat en riktig favorit vill man förstås kunna njuta av den under lång tid.

You may also like