Bh problem: 5 tecken på att kupan sitter fel

11 Feb 2021 17:25
Annica Svensson

När det handlar om att hitta rätt bh storlek och passform bör man inte stirra sig blind på mått eller storlekstabeller. De är endast en indikation och utgångspunkt. Det är bättre att sätta på sig en bh i den storlek man tror man har och sedan utgå därifrån tills man hittar rätt storlek. Här är 5 tecken på att du bär fel kupstorlek och hur du åtgärdar det.


”På en välsittande bygel bh ska byglarna separera brösten för optimalt stöd”

Brösten pressas mot varandra


Trycks dina bröst ihop mot varandra? Såvida du inte bär en djupt urringad pushup bh ska brösten inte pressas ihop. På en välsittande bygel bh ska byglarna separera brösten för optimalt stöd. Bygeln ska alltså sitta mot bröstbenet och ge respektive bröst individuellt stöd. Brösten ska inte ligga mot varandra. Trycks bygeln ut från kroppen av brösten, har du på dig för liten kupa. Du behöver gå upp 1 kupstorlek, förmodligen mer.

Bröstet ”syns” vid armhålan


Om bröstvävnad trycks mot armhålan har du på dig för liten kupstorlek. Kupan ska omfamna hela bröstets bredd. Här kan dock bröstens placering och form spela roll. Har du bred bröstbas eller om brösten är brett placerade kan din bröstvävnad vara naturligt nära armhålorna. Är du överviktig kan också bröstvävnaden gå ihop med övriga kroppen och det kan bildas en obekväm valk vid armhålan. Då föreslår vi en bh modell med en extra sidvinge vid armhålan, det kan jämna ut valken och minska obehaget. Oavsett vilket, testa att gå upp en kupstorlek.


”Det är inte ovanligt att det skiljer sig 1-2 storlekar mellan brösten”

Rynkor eller tomrum vid kupan


Alla kvinnor har lite asymmetriska bröst. Hos en del kvinnor skiljer sig bröstens form och storlek mer och hos andra mindre. Det är inte ovanligt att det skiljer sig 1-2 kupstorlekar. På det mindre bröstet kan det uppstå tomrum i kupan. Detta är helt normalt. Men uppstår det tomrum i båda kuporna har du för stor kupstorlek. Att kupan är för stor syns oftast inte om man bär en vadderad bh, så känn efter tomrum genom att pressa med fingrarna mot kupan.

Fyra bröst istället för två


Sätt på dig en tajt tunn tröja över din bh. Är det en slät övergång från kupkanten mot dekolletaget? Då har du en bra storlek. Uppstår det däremot en liten bulle ovanför varje bröst ovanför kupkanten, då har du för liten kupstorlek. Gå upp i kupstorlek. Får du tydliga så kallade dubbelbröst, kan du behöva gå upp flera kupstorlekar, kanske till och med tre eller fyra.


Röda märken på brösten


Det är vanligare att kvinnor använder för liten kupa än en för stor. Ett tydligt tecken på att kupan är för liten är om bygeln trycker in i sidan på bröstet eller du har röda märken på brösten när du tar av dig bh:n på kvällen. Bygeln ska fånga in bysten och ligga som en vagga runt, den ska inte klämma någonstans. Gör den det så måste du gå upp i kupstorlek.


”Det är vanligare att kvinnor använder för liten kupa än en för stor.”


Tips när du byter kupstorlek.


Upplever du att bandet sitter lagom hårt runt kroppen behöver du inte ändra bandstorleken om du hoppar upp och ner mellan kupstorlekar. Det är bara att öka eller minska en bokstav i kupstorlek.
Behöver du däremot ändra bandstorlek (på grund av att bandet sitter för hårt eller för löst) måste du också ändra kupstorlek. Kupstorleken är alltid proportionell mot bandstorleken. Det vill säga volymen på en C-kupa är olika i olika bandstorlekar. Volymen på en C-kupa i bandstorlek 70 är således mycket mindre en C-kupa i bandstorlek 100.


Följande storleksexempel har lika stor volym i kuporna. 75E – 80D – 85C – 90B – 95A. För varje bandstorlek som du går upp, hoppa ner en kupstorlek. Och vice versa.


Exempel:
• Har du storlek 80D men bandet sitter bra och kupan är för stor? Välj storlek 80C.
• Har du storlek 80D men bandet sitter bra och kupan är för liten? Välj storlek 80E.
• Har du storlek 80D men bandet är för löst men kupan sitter bra? Välj storlek 75E. Då behåller du samma kupvolym som innan.
• Har du storlek 80D men bandet är för tajt men kupan sitter bra? Välj storlek 85C. Då behåller du samma kupvolym som innan.
• Har du storlek 80D men band och kupa är för stora, välj 75D. Då har du gått ner en storlek i kupvolym.
• Har du storlek 80D men band och kupa är för små, välj 85D. Då har du gått upp en storlek i kupvolym.


Tycker du det verkar krångligt eller känner dig osäker på din kupstorlek, prata med någon av våra duktiga rådgivare i vår kundtjänst. De är experter på att hjälpa till att hitta rätt bh storlek över telefon, chatt, mejl eller sociala medier och finns tillgängliga 7 dagar i veckan. Tveka inte att kontakta dem oavsett vilka frågor du har om storlek, passform, bh modeller, leveranser, hur du väljer eller köper en bh.

You may also like