De bästa bh:na för grunda och djupa bröst

25 Jan 2021 14:42
Annica Svensson

Samma bh sitter olika på två kvinnor även om de har samma storlek. Detta beror på hur brösten är formade och placerade. Här tittar vi på vilka bh modeller som är bäst när man har djupa eller grunda bröst.


Vad menas med att man har djup eller grund bröstform? Med grunda bröst menas inte en mindre storlek. Man kan ha grunda bröst även om man har en C- eller D-kupa. Grunda bröst kännetecknas av att de har en bred bas, det vill säga de är bredare om man tittar rakt framifrån men mindre ”djupa” om man tittar i profil. De kan uppta mer av bröstkorgens yta om man ser bysten framifrån. I mitten kan de sitta tätt tillsammans och i sidan kan de börja vid armhålan.

Grunda bröst har en bred bas men är ”plattare” i profil. Samma volym fördelar sig på större yta.

Djupa bröst är motsatsen till grunda bröst. De projiceras framåt, sticker ut från kroppen mer om man tittar i profil och har en mindre bas. Själva bröstbasen är mindre horisontellt men kan också vara det vertikalt. Brösten kan vara placerade tätt tillsammans eller längre ifrån varandra.

Djupa bröst har en smalare bas och projiceras framåt i profil. Samma volym fördelar sig på mindre yta.


Bästa bh:na för grunda bröst


För grunda bröst passar bh:ar som har en kupa som är rund i formen bäst. Optimalt är minimizer bh:ar som har en grundare och bredare kupform än en traditionell bh.

JOY har helvadderad kupa och döljer eventuella tomrum. Perfekt för grundare byst.


Undvik bh med spetsigare kupa då det oftast kan uppstå lite tomrum mitt på kupan. Är kupan vadderad kan du förstås använda vilken kupform som helst då rynkor inte kan uppstå och vadderingen gömmer eventuellt tomrum.


Har du en mindre kupstorlek som A eller B-kupa har bysten mindre möjlighet att fördela om sig i kupan eftersom de har mindre vävnadsvolym att ”arbeta” med. Ju plattare eller rundare kupform på bh:n desto bättre.


Vill du ha en ovadderad kupa satsa på en med elastiskt material, de är mer förlåtande och flexibla.

STAY FRESH minimizer med rund kupa i elastiskt ovadderat material.


Sitter dina bröst väldigt tätt ihop undvik bh med hög bygel. Olika bh modeller har olika höga byglar men nästan alltid har de ett standardavstånd mellan kuporna/byglarna. Har man väldigt tätt mellan brösten kan byglarna tvinga isär bysten på ett obekvämt sätt. Upplever man detta rekommenderar vi att satsa på en bygel som är lägre mellan brösten, alternativt välja bygelfritt.

Har du grund byst satsa på bh med runda kupor. FLORAL SUN har en rund ovadderad kupa med draperad tyll ovanpå.

För kvinnor med grunda bröst rekommenderar vi bland annat våra följande modeller i vårt sortiment: Stay Fresh, Floral Sun, Joy, Meadow Dreams, Winter Dew, Shimmer Frost och Keep Fresh. Undvik ovadderade modeller med spetsig kupform.


Bästa bh:na för djupa bröst


Har man en djup byst kan man använda både runda och spetsiga kupor men man bör använda bh:ar med grund kupform. En del märken har grundare kupor över lag så här bör du prova dig fram tills du hittar ett märke som du är nöjd med. På Miss Mary har vi ett normalt kupdjup (så vida det inte rör sig om en minimizer) som passar de flesta.

Har man djupa bröst passar både runda och spetsigare kupformer. Här syns COTTON DOTS med spetsig kupa i stumt ovadderat material.


Har du djup och stor byst är det viktigt att du bär rätt kupstorlek. Tänk på att brösten kan ändra sig i storlek även om man inte ändrat vikt. Ta därför för vana att kolla din kupstorlek varje år. Det är väldigt vanligt att man bär för liten kupa om man har en större byst.

Är kupan tillräckligt djup ska bygeln ligga mot bröstbenet som den gör på FLORA på bilden.


Ett vanligt sätt att se om man bär för liten kupa är att byglarna inte ligger mot kroppen mellan brösten. Skjuter bysten ut byglarna från kroppen bär du för liten eller för grund kupa. Är kupan inte tillräckligt djup (eller om den är för liten) plattas brösten till och det uppstår lätt en så kallad limpa, speciellt om man bär en bh utan bygel.


Bh med sidostöd är också ofta bra för djupare bröst (förutsatt att det inte är en minimizer bh) eftersom det sitter en extra vaddering i kupsidan och bysten riktas framåt. Här hittar du våra bh med sidostöd.

En djup byst kan bära vilken bh som helst så länge kupan inte är för grund men tänk på att inte bära för liten kupstorlek! På bilden syns ROSE.


Har du en djup byst men mindre kupstorlek och smal bröstbas kan det uppstå tomrum i kupkanten om det inte finns mycket bystvävnad att jobba med. Satsa då på en bygelfri variant så blir detta inte lika tydligt. Här hittar du våra bygelfria modeller.


En minimizer ger oftast en rund form men kan upplevas att den plattar till bysten. Har du en stor kupstorlek och upplever att det glipar mellan knapparna i blusen eller skjortan är en minimizer däremot det perfekta valet men annars rekommenderar vi att använda en vanlig bh vars kupa inte är lika grund som en minimizer. Våra minimizers hittar du här.

You may also like