Konsten att tillverka BH och kvinnorna bakom dem

5 Mar 2020 08:59
Annica Svensson

Idag gör vi ett besök i vår produktion i Estland för att se hur en bh tillverkas. Följ med oss bakom kulisserna i del två av vår serie om kvinnorna bakom Miss Mary.


Tio minuter utanför Tallinns stadskärna i en byggnad som är grön eller eventuellt blå, det råder det lite delade meningar om detta, ligger Miss Marys logistikcenter. Nästan vägg i vägg, man springer med lätthet mellan byggnaderna med några raska kliv, huserar själva produktionen. Här arbetar över 100 duktiga sömmerskor, tillskärare och annan personal med att göra verklighet av alla de plagg som våra designers skapat. Läs mer om hur vår designavdelning arbetar i första delen av vårt Bakom Kulisserna reportage Att skapa en bh – ett besök i Miss Marys ateljé.


”All produktion sker under schyssta förhållanden.”

Spets ligger på rulle i vårt materiallager i Tallinn. Känner du igen vilken bh som har denna spets?


Miss Mary tillverkar plagg i mycket hög kvalité och vi vill att man ska få så mycket som möjligt för pengarna. Det bästa sättet vi kan försäkra oss om detta är att ha full kontroll över hela kedjan. Från design, mönsterkonstruktion och provsömnaden som ligger i Borås, till tillverkning och lagerhanteringen som ligger i Tallinn. Många klädföretag lägger ut sin produktion till andra företag, men vi har valt att inte göra detta. Det är svårt att hålla den höga kvalité vi kräver om vi lämnar över ansvaret till någon annan. Det är därför vi själva sköter vår egen tillverkning och lager. Tack vare detta har vi full kontroll och kan se till att allt sker under schyssta förhållanden och villkor, något som är väldigt viktigt för oss. Vi tänker långsiktigt, både inom produktion och för våra anställda.


”100% av våra anställda i ledande befattningar är kvinnor”


Idag arbetar omkring 175 personer på Miss Mary och företaget har vuxit stadigt de senaste åren. Överlag är 97% av våra anställda kvinnor. Men i ledande befattningar är 100% kvinnor, exempelvis vår VD Elisabet (som du kanske redan sett i flera videos om du följer oss på facebook eller youtube, planerings- & logistikchef Kaja, produktionschef Anneli samt alla våra designers som du kan läsa mer om i vår artikel om designavdelningen.


Det var faktiskt när jag hörde att Elisabet blev erbjuden VD tjänsten när hon var höggravid, som jag kände att ”Wow, sunda värderingar. Här vill jag jobba”. Vi är stolta att kunna säga att vi tillverkar produkter för kvinnor av kvinnor.

Från vänster: Kaja, planerings- och logistikchef samt Helina som är säljare för våra återförsäljare har båda mångårig erfarenhet av textilbranschen.


God planering är a och o


Men tillbaka till den gröna (eventuellt blå) byggnaden. Det första man märker när man stiger in på kontorslokalerna på den tredje våningen är de härligt limegröna väggarna. Denna gång råder det åtminstone inget tvivel om vilken färg det är. (Fast jag måste säga att en kollega viskade i mitt öra att ”färgen är faktiskt senapsgul”.)


Här arbetar man med all planering, som exempelvis vilka artiklar som ska sys upp och hur många samt för lagerverksamheten som upptar hela bottenvåningen på byggnaden. God planering är A och O och ingen vet detta bättre än Kaja som ansvarar för att allt ska gå som smort.


Varje bh finns i oerhört många storlekar. Vi producerar exempelvis vår bästsäljande bh Lovely Lace i 63 storlekar och eftersom varje storlek finns i 7 färger finns det 445 olika varianter av denna bh. Detta ställer förstås stora krav på både produktion och lager. De storlekar eller färger som våra kunder vill beställa ska ju helst inte vara slutsålda. Någon gång kan det vara så men det får inte alltid vara så. Å andra sidan vill man heller inte producera för många artiklar och sen sitta på ett lager som man inte blir av med. Miss Mary släpper fyra kollektioner med nyheter per år och har även en stor baskollektion med beprövade storsäljare. När vi har bestämt att inte fortsätta tillverka vissa produkter brukar vi skänka bort storlekar som vi fortfarande har kvar i lager till olika välgörenhetsorganisationer, härbärgen eller kvinnoprojekt i utvecklingsländer. Vi tycker att alla kvinnor förtjänar att uppleva komforten av en riktig bekväm bh.


”Vi erbjuder över 400 varianter av flera bh, allt för att kunna passa så många kvinnor som möjligt”

Bh i all oändlighet. Lagerpersonalen hämtar beställda produkter genom att köra runt med plockvagnar på lagret.


Hurman planerar påverkar leveranser och försäljning, men hur man tillverkar påverkar kvalitén på plagget. Det spelar ingen roll hur mycket tid man lägger ner på design och mönsterkonstruktion eller om man bara använder de mest exklusiva tygerna, saknar sömmerskorna nödvändig kompetens kommer detta mynna ut i en produkt som inte håller måttet.

Till vänster: Det är mycket småpill med att sy reglerbara axelband på en bh. Till höger sys bh:n Broderie Anglais i färg vit.


Inte vem som helst är en bra sömmerska


När man stiger in i sysalen på tredje våningen, slås man av hur ljust det är. Det är heller inte alls så högljutt som man kanske hade väntat sig. Symaskiner är ändå ganska tystlåtna av sig och har ett lite brummande ljud. Förutom takbelysningen finns även extra punktbelysning på varje bord så att sömmerskorna ska kunna styra nivån på ljuset. Stora fönster på de längsgående väggarna släpper in gott om dagsljus. En liten rolig detalj är att fönsterna är uppiffade med rosa och blommiga gardiner gjorda av tyg som blev över efter en kollektion med badkläder. Att det är bra ljusförhållanden i lokalen är oerhört viktigt för att kvalitén ska bli bra. Det är många små detaljer på en bh jämfört med exempelvis en klänning, t-shirt eller ett par byxor. På en bh är sömmarna korta och nästan alltid svängda. Om man syr snett, även om det bara är några millimeter, kommer detta märkas tydligt på det färdiga plagget. Det kan avgöra skillnaden mellan en bh med perfekt passform och en som bara sitter ok. Våra sömmerskor är oerhört noggranna och bland de skickligaste som branschen har att erbjuda. Det kräver många års erfarenhet för att bli duktig nog att kunna arbeta som sömmerska hos oss. Att vara underklädessömmerska skiljer sig mycket från en ”vanlig” sömmerska. Just bh är bland de svåraste plaggen man kan sy.

”Den rätta känslan i fingertopparna tar flera år att bygga upp hos en sömmerska”


För ett företag som oss, som arbetar med hög kvalité och som lägger ner hundratals timmar på att få fram rätt storleksgradering och mönster för varje bh, är det oerhört viktigt att personalen inte bara är tekniskt skickliga utan också nöjda. Nöjd personal är nämligen det bästa sättet att få de anställda att vilja jobba kvar inom företaget. De flesta av våra sömmerskor har arbetat hos oss i över 20 år. Och med tanke på att det tar flera år för en sömmerska att bygga upp den rätta känslan i fingertopparna, så är vi väldigt tacksamma för att de väljer att jobba hos oss.

De fantastiska sömmerskorna Oksana (vänster) och Natalja har jobbat på Miss Mary i 23 respektive 19 år.


Det är enormt stor skillnad på erfarna sömmerskor och de som precis har börjat sin karriär eller som bara har ett par års erfarenhet i bagaget. Man kan ha lång erfarenhet av att jobba på fabrik och sy kläder eller hemtextilplagg som exempelvis kuddfodral, men ändå inte lyckas bra med underkläder.


När man syr underkläder måste sömmerskorna arbeta med en mängd olika typer av material. Från lättsydd bomull till ömtåliga spetsar och brodyr. Från stabila och stumma tyger till elastiska material. Andra gånger kan det handla om glansiga tyger som lätt glider ur en mindre erfaren sömmerskas handlag. En enda bh kombinerar inte sällan flera av dessa samtidigt! Bara i kupan kan det ibland finnas två eller tre helt olika material med vitt skilda egenskaper; elastisk spets, stabil bomull, och glatt glansigt foder. En stor skillnad mot att sy ett par jeans!


Att sy för hemmabruk eller sy för en produktion skiljer sig också mycket åt. Produktionssömnad måste vara tidseffektiv samtidigt som kvalitén ska vara topp. Många företag ställer inte alltid höga kvalitetskrav, men för oss är kvalité i världsklass grundpelaren i hela vårt varumärke. Utan det står vi och faller.

Tillskurna delar till bh:n Cotton Dots väntar på att bli ihopsydd i nya färgen Engelsk Röd som släpps i januari.


En av de saker som skiljer produktion åt från ateljé och hemsömnad, är att sömmerskorna i vår produktion inte får använda knappnålar. Detta har med säkerhet att göra. Ingen vill ju köpa underkläder och sen bli riven av en kvarglömd knappnål! Aj! Om nålen i maskinen skulle gå sönder mitt i en söm kasserar vi istället hela plagget.


”Knappnålar är förbjudna att använda under produktionen”


Men den största skillnaden mellan produktionssömnad och hemmasömnad är förstås att inom produktion syr inte en och samma sömmerska hela plagget från början till slut. Istället arbetar flera sömmerskor tillsammans för att sy ett enda plagg. Mer än tio sömmerskor jobbar i nära samarbete per bh!

Spela Video

En vanlig bh modell består av cirka 35 delar. Varje bh sys sedan ihop med omkring 60 sömmar i 65 olika steg. Vissa av stegen har inte sömmar utan det kan istället handla om att trä in en bygel i bygelbandet. Ingen av dessa 65 moment innefattar förberedelser eller tillskärning av tyg eller spets. Det är helt egna moment!


”En bh sys ihop med 60 sömmar i 65 steg.”


Efter 60 år i bh branschen har vi byggt upp effektiva rutiner. De flesta bh tillverkas på liknande sätt, men visst händer det ibland att det kommer annorlunda bh modeller eller speciella material som är väldigt krävande. När våra sömnadstekniker skulle göra sömnadsbeskrivningen för Visionary kollektion som designats av Lars Wallin fick de tänka till både en och två gånger, för det var många specialkonstruktioner som man vanligtvis inte ser på bh.

”Skenet bedrar. Confident ser ut som ett vanlig t-shirt bh, men den är en av de besvärligaste bh:arna i vårt sortiment att sy.”


Ett av de svåraste materialen att sy i är spacer som finns i vår bh Confident . Här kan man verkligen prata om att skenet bedrar! På bild ser bh:n så enkelt ut, ända tills man tar i spacer-materialet mellan fingrarna. Det är ett tjockt tredimensionellt tyg i tre lager (se bild nedan). Det luftiga mellanskiktet gör att topp- och bottenlagren ständigt glider fram och tillbaka i motsatta riktningar samtidigt som man syr. Det visade sig bli en verklig utmaning för våra sömmerskor! För mer information om detta högteknologiska material som måhända är ack så besvärligt att sy i, men som kompenseras av sina helt unika egenskaper.

Spacertyg som finns i kuporna till vår bh Confident är ett av de mest komplicerade materialen att sy i då mittenskiktet gör att övre och undre laget glider fram och tillbaka.


Underskatta aldrig värdet av bra förberedelser


På tyglagret jobbar flera personer med att rulla ut varje tygrulle på en enorm bordsyta. Under stark belysning kontrollerar de sedan noggrant varje centimeter av tyget. De letar upp alla eventuella felaktigheter i tyget. Det kan röra sig om färgavvikelser, fläckar eller trådfel.


Inget slår ett par mänskliga ögon. Därför låter vi inte en maskin läsa av tyget, även om detta hade varit mer tidseffektivt. Så är det med mycket i vår produktion. Vi låter hantverket finnas kvar och tillverkar efter traditionella metoder. Kvalité framför allt! Det får ta den tid det tar. Huvudsaken är att resultatet blir bra.

Alla tyger rullas ut så att vi kan leta efter eventuella fel och avvikelser.


Delikata material som spets och brodyr kräver försiktig hantering vid tillskärning. Man behöver stapla dem i exakta högar så att man kan skära flera lager samtidigt. Eftersom spetsen är mönstrad så behöver varje lager ligga exakt likadant som lagret ovanför. Detta löser man genom att trä spetsen över smala pinnar som sitter i bordsytan. Se bild nedan. Pinnarna håller spetsbandet på plats och hindrar att det flyttar sig. För att inte pinnarna ska förstöra spetsen så utnyttjar man de naturliga hål som finns i spetsmönstret. Hela detta moment görs för hand.

För att kunna skära i flera lager samtidigt behöver man manuellt placera spetsen på hög i exakt samma position genom att trä den över tunna pinnar.


”Delikata spetsar och brodyr
måste hanteras varsamt.”


Nästan all spets och brodyr är mönsterplacerad, det vill säga mönstret ska vara symmetriskt på vänster och höger sida på bh:n, eller se ut på ett visst sätt. Kanske måste en viss blomma vara placerad på ett visst ställe på bh:n. En annan utmaning är att mönsterdelarna till en A-kupa är mycket mindre än exempelvis en H-kupa och man får ibland verkligen leta fram bra ställen på spetsen som är bäst att använda för varje storlek.

Mönsterdelarna placeras för hand på spetsen så att höger och vänster kupa ska bli lika. Efter att man ritat ut alla delarna används spetsen som referens.


Man rullar först ut spetsen på en bordsyta och letar sedan fram bra placeringar där spetsmönstret ser bra ut på vänster och höger kupa. Därefter placerar man ut mönsterdelar av papp och ritar ut formen med skräddarkrita på spetsen. Se exemplet på bilden ovan. Varje storlek markeras sedan med en liten klisterlapp. Man använder därefter denna bit spets som referens när man skär till resten.

Spets som ska användas för bh:n Jacquard & Lace väntar på att bli tillskuret.


Noggrann kvalitetskontroll


Efter att produkterna är sydda och alla trådar är bortklippta går VARJE plagg genom en noggrann kvalitetskontroll. Inte ett enda plagg lämnar byggnaden om de inte uppfyller våra höga kvalitetskrav. Varje individuell söm och alla detaljer på plagget kontrolleras manuellt. Plaggen till och med mäts så att det håller storleksmåtten.


”100% av alla sydda plagg genomgår en noggrann kvalitetskontroll”

Vi synar noggrant varje söm på varje plagg för att se till att de håller våra höga kvalitetskrav. Här synar Inna bh:n Summer i färg engelsk röd. Inna har arbetat på Miss Mary i 23 år.


Därefter körs produkterna till lagret i byggnaden bredvid där de sedan går igenom ytterligare en kvalitetskontroll. Från vårt lager i Tallinn skickas sedan produkterna ut över hela världen till våra återförsäljare eller direkt till sina nya hem för de kunder som beställt dem i vår webshop.

Färdigsydda och kvalitetskontrollerade Miss Mary produkter är paketerade och väntar på att få komma till sina nya hem.


Produkter tillverkade med kärlek


Med allt jobb som ligger bakom skapandet av en bh hoppas vi att en Miss Mary bh kommer få sitta på din kropp varje dag och inte ligga bortglömd i garderoben, för de är skapade att bli ett av dina mest älskade plagg. Våra produkter är gjorda med kärlek och omtanke och vi hoppas att det märks.

You may also like