Konsten att skapa komfort med Miss Marys egna bh-expert

24 Jun 2021 7:14 am
Annica Svensson

Hur svårt är det att skapa bh? Få personer vet detta bättre än Miss Marys mönsterkonstruktör och designer Anne Nero som i över 30 år ägnat sig åt att utveckla underkläder med perfekt passform och komfort. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.


I snart tio år har Anne Nero jobbar på Miss Marys designavdelning på huvudkontoret i Borås. Totalt har hon 30-års erfarenhet av att skapa bh:ar och underkläder. När det handlar om komplicerade plagg som bh kan man knappast ha för mycket erfarenhet, för det är med tiden som man bygger upp den speciella fingertoppskänslan som krävs. Anne är en av tre designers / mönsterkonstruktörer på designavdelningen som även består av fyra provsömmerskor. Vi kilade bort till designavdelningen för att växla några ord med Anne om hur det är att jobba som underklädesdesigner.


Vad är roligast med ditt jobb?
Jag tycker det är roligast att utveckla produkter och göra bästa möjliga passform. Det är en tidskrävande process och väldigt småpilligt vilket jag älskar.


Vad gjorde du innan du började jobba på Miss Mary?
Jag har jobbat i cirka 30 år med underkläder. Innan Miss Mary arbetade jag hos andra kollegor i branschen, 6 år som direktris, 9 år med mönsterkonstruktion och 7 år med provsömnad.

Designteamet på Miss Mary. Från vänster syns Marie-Louise, Anne och Ing-Marie.


Här på Miss Mary har du dubbla roller, du jobbar både som designer och mönsterkonstruktör. För de som inte känner till skillnaden mellan de olika yrkena, berätta vad de båda tjänsterna innebär.
Som designer på Miss Mary är designerns jobb att designa attraktiva, funktionella och tidlösa underkläder. Man ritar en bh i en viss stil och skärning. Ibland skapar man stilen och skärningen innan man hittat ett material man vill jobba med. Ibland hittar man materialet först, blir inspirerad av det och skapar bh:n utefter materialet. Att välja material är roligt för det finns så många olika typer och utseenden bland spetsar och andra underklädesmaterial. Vi reser till mässor och letar efter tyger, spetsar och material från de bästa leverantörerna i branschen. Material är en väldigt viktig del i kvalitetsunderkläder.


Mönsterkonstruktörens uppgift är sedan att skapa bästa möjliga passform som passar formen och materialet efter designerns ritning. Passformen ska sitta snyggt och bra på kroppen. Konstruktionen ska ge stöd och lyft. Hög komfort är en stor del av Miss Marys identitet och det är viktigt att plagget känns bra på kroppen.


Vilken del tycker du bäst om – design eller mönsterkonstruktion?


Svårt val men jag skulle nog säga mönsterkonstruktion därför att det är en större utmaning. Det känns fantastiskt roligt när man lyckats glädja kunder med bra passform och komfort.


”Några millimeter hit eller dit på mönstret gör stor skillnad på passformen.”

Anne i arbetstagen som underklädesdesigner och mönsterkonstruktör på Miss Mary.


Du har ju över 30 års erfarenhet av att jobba med bh, vad är det som gör just bh så intressant att arbeta med?


Med bh jobbar man med små marginaler som gör att resultatet kan bli väldigt olika. Några millimeter hit eller dit på mönstret gör stor skillnad på passformen. Jag gillar finliret som har stor betydelse i slutändan.


Ni har en fullt utrustad sysal på designavdelningen där flera provsömmerskor arbetar, hur viktigt är det för ditt arbete?
Det är väldigt viktigt och vi jobbar väldigt nära tillsammans med provsömmerskorna. Det är skönt att ha provsömnaden här så att man slipper vänta på proverna som man skulle behöva om vi skickade det till Tallinn där vi har vår produktion. Nu ser man resultatet omedelbart och har möjlighet att göra många justeringar för bästa passform. Vi hade inte klarat oss utan sysalen här, eller ja det hade åtminstone tagit mycket längre tid och vi hade inte kunnat hålla den höga kvalitén som vi har idag om vi inte haft provsömnaden här.


Du är också skicklig inom sömnad och har en bakgrund som provsömmerska, hjälper denna kunskap dig i rollen som mönsterkonstruktör och designer?
Ja, den erfarenheten är bra. Redan i ett tidigt skede av processen kan jag konstruera och gradera ur ett sömnadsperspektiv. Jag kan förstå vad som är möjligt att utföra i produktionen. Sömnadskunskaperna gör att jag även har insikt om vad som kan vara möjligt att produktutveckla.


Vad är svårast med att skapa bh och underkläder?
Det är hela tiden stora utmaningar. Varje produkt ställer olika krav och det krävs lång erfarenhet för att resultatet ska bli riktigt bra. Det är det som är roligt med detta jobb. Även efter mina många år i branschen lär man sig nya saker. Jag är nyfiken och testar gärna nya skärningar eller att använda material på ett nytt sätt. Det är roligt att utmana sig själv och behålla nyfikenheten.


Vilket är roligast att göra – badkläder, bh, trosor eller body?


Alla är roliga på sitt sätt men jag föredrar definitivt att göra bh. Det är mest komplicerat med så mycket småpill och detaljarbete. Att göra badkläder är dock roligt som omväxling.


Miss Mary är känt för komfort, hur svårt är det att skapa en komfort bh?


Vi har alltid haft höga krav på oss själva, vi vill skapa en produkt vi kan stå för. Som kvinna har man haft sin beskärda del av illasittande bh:ar och har man lite större byst kan det bli en riktig plåga. Jag vet precis hur det känns. Jag tror det är viktigt för att få fram en bra komfort, att man använder produkten själv och då menar jag inte bara att man lite hastigt provar av den i ett provrum utan man bär den hela dagen. Har man fel storlek kommer även den mest välgjorda bh kännas obekväm eller skära in någonstans. Det är grunden man måste utgå från när man ska köpa sig en bh. Vi försöker jobba med material som känns bra mot huden som exempelvis bomull, skärningar som känns bekväma, helkupor, lite bredare sidor och ryggar än man kanske är van vid från billigare märken, breda axelband som gärna får vara vadderade. De modeller som har smala axelband får ofta lite bredare band i större kupstorlekar exempelvis.


”Stirra dig inte blind på storlekstabeller, prova dig fram tills du hittar en bh som känns bra på dig”

Anne i bh-ateljén i Borås med sin favorit-bh Smooth Lacy


Vad har du för tips till kvinnor som tycker det känns svårt att hitta rätt bh?
Att de ska prova sig fram tills man hittar en bh som känns bra och inte stirra sig blind på storlekstabeller. Även om man har en viss klädstorlek ser vi alla olika ut. Vi är alla olika proportionerade och brösten sitter och ser olika ut, axlar är olika formade och så vidare. Det är därför det finns så många typer av bh med så många passformer. Vi ser på de kvinnor som kommer till ateljén som provmodeller, att en och samma bh kan se helt olika ut på två kvinnor med samma storlek.


Har du något favoritmaterial att arbeta med?
Det finns många intressanta och roliga material att arbeta med men min favorit är charmeuse. Det är ett stumt men inte helstumt tyg, det är något elastiskt i ena riktningen, vilket gör att det är ett suveränt material att arbeta med. Det ger bra stöd och snygg form. Det har också en fin lyster och ger en känsla av lyx till plagget.


”Mitt favoritmaterial att arbeta med är charmeuse”

Anne kollar spetsprover från leverantörer.


Tycker du det är roligast att göra bh:ar med formpressade kupor eller bh:ar med flerdelade kupor med sömmar?
Flerdelade kupor, det är större utmaningar med de än med en formpressad kupa. Man kan styra och påverka passformen för bästa resultat, vilket är viktigt speciellt när man kommer upp i större kupstorlekar.


Vilken typ av bh använder du själv?
T-shirt bh med bygel är vad jag föredrar att använda privat.


Använder du själv Miss Mary produkter?
Absolut. Hela tiden. Jag provgår alltid alla nya bh-modeller. Det är viktigt att man själv bär dem för att känna komfort och passform och hur bh:n känns när man burit den under en hel dag. Jag har själv F-kupa och vill ha bra stöd och hög komfort. Jag är själv min egen kund och ställer höga krav på de plagg jag bär och skapar.


”Jag provgår alltid alla nya bh-modeller. Det är viktigt att man själv bär dem för att känna komfort och passform.”

Annes personliga favorit i Miss Marys sortiment är t-shirt bh:n SMOOTH LACY med bygel.


Vilken är din favorit i Miss Marys sortiment? Jag har en solklar favorit som jag har jobbat med — SMOOTH LACY med bygel . Jag är så otroligt nöjd med den och jag har bara hört lovord om den. Själv använder jag den nästan jämt. Alla får en väldigt fin form i den och den ger också jättebra stöd. Den har en ovadderad kupa i stumt material och formen är perfekt rund och ger jättebra lyft.

En annan av Annes favoritmodeller att jobba med är Floral Sun som designades av Lars Wallin.


Finns det någon extra minnesvärd produkt som du tyckte det var väldigt speciellt att arbeta med?
Att göra den första Visionary-kollektionen, som var ett designsamarbete mellan Lars Wallin och Miss Mary, var väldigt roligt och minnesvärt. Det var en kul utmaning därför att kollektionen skiljer sig mycket från vårt ordinarie sortiment, både i materialval och konstruktion. Slutresultatet blev jättefint. Av alla de produkter som jag gjort mönster till men inte själv designat är FLORAL SUN från den kollektionen en av mina absoluta favoriter.


Vilka råd har du till de personer som har en dröm om att jobba som underklädesdesigner och mönsterkonstruktör?
Gillar man att skapa både flärd och komfort i kombination med millimeterjobb med hög noggrannhet kan detta vara ett jobb för dem. Mönsterkonstruktör för bh är inget jobb man lär sig i en handvändning men gillar man att bli utmanad och har mycket tålamod är det perfekta egenskaper att ha och som kommer hjälpa dig dagligen i ditt arbete.