Tar du på dig bh:n rätt?

26 May 2021 06:58
Annica Svensson

Hur du sätter på dig bh:n påverkar hur bh:n kommer kännas och sitta under resten av dagen. Följ våra enkla steg för en skön och perfekt passform.


Man kan sätta på sig en vanlig ryggknäppt bh på två olika sätt. Vi rekommenderar inte att stänga den först och sedan dra den över huvudet, knäppningen finns där av en anledning och det kommer vara väldigt trångt att dra en stängd bh över huvudet, speciellt om man har en större byst. Vissa bh modeller är dock gjorda för att dras över huvudet men de är då oftast elastiska braletter eller sport bh:ar som är menade att sitta tajt.


Alternativ 1 - Sätt på dig bh:n rättvänd.


Börja med att placera bh kuporna över dina bröst och trä sedan i armarna i axelbanden. Ta sedan tag om ändarna för att knäppa i ryggen genom att haka i dem i varandra. Detta kan vara lite klurigt att göra men är bara en vanesak. Har du däremot värk eller stelhet i leder kan det vara svårt att nå. Då är nästa metod enklare.

Trä in armarna först och knäpp sedan bh:n i ryggen.


Alternativ 2 - Ta på dig bh:n bak och fram.


Ta på dig bh:n bak och fram, det vill säga med bh:ns kupor i din rygg, så att du kan stänga bh:n under bysten. Vrid sedan bh:n tills den blir rättvänd och trä i armarna i axelbanden. Använder du bygel bh tänk på att inte ha bh:n upp och ner med axelbanden nedåt. Då måste du flippa bh:n vilket sliter på bygeln.


Alternativ 3 - framknäppt


Har bh:n framknäppning sätter du på dig bh:n som om det vore en väst genom att först trä i armarna i axelbanden och sedan stänga. Enklast är att stänga hak och hysk nerifrån och upp. Det kan vara lite klurigt om man har en större byst då man inte ser den nedersta hak- och hyskraden men även detta är en övningssak. De flesta upplever att framknäppta bh:ar är smidiga och går snabbt att ta på sig eftersom man slipper vridrörelser. Anledningen till att det inte görs fler bh:ar med framknäppning är att man inte kan reglera stängningen på bredden. . Ryggknäppta bh:ar har 3-stegs bred stängning vilket gör att man kan använda bh:n längre utefter att den blir äldre och töjer ut sig. Eftersom själva stängningen sitter mellan brösten på en framknäppt bh kan man inte bredda öppningen utan att bröstens placering påverkas.

Så här fixar du passformen när du satt på dig bh:n.


STEG 1: Justera axelbanden


Efter att du satt på dig bh:n kontrollera hur axelbanden sitter och hur de känns mot kroppen. Gå genom följande steg:


• De ska inte skära in men de får heller inte trilla ner när du rör dig.
• Är axelbanden lagom åtdragna ska du kunna få in en fingertopp mellan axeln och axelbandet utan problem.
• Sträck upp armarna. Klämmer bandet under bysten i bröstvävnaden? Då är axelbandet för korta (alternativt bandstorleken för stor.)
• Är de för lösa kommer bh:n inte sitta bra, speciellt inte om kupan är ovadderad.
• Om axelbanden är för korta eller för långa, ta av dig bh:n och justera längden. Du kan få göra om detta steg flera gånger tills du känner att du får rätt längd på axelbanden

Justera alltid axelbanden så att de inte sitter för löst.


STEG 2: Gör Scoop & Swoop rörelsen


Nu är det dags att skopa ihop brösten i kupan. Detta steg är vanligt att man glömmer men det gör oerhörd skillnad i hur bh:n kommer sitta samt hur den kommer kännas. Stoppa in högra handen i vänstra kupans yttersida och gör en svepande rörelse så att du sveper med bröstet mot mitten och uppåt. Gör sedan likadant på andra sidan, det vill säga med vänster hand i höger kupa.


STEG 3: Böj dig framåt


Stå upp och böj dig framåt. Rör på armarna fram och tillbaka och skaka lite på bysten. Har du gjort Scoop & Swoop rätt så bör brösten inte flytta sig. Trillar bysten ut har du för liten kupa. Blir det ett tomrum mellan byst och kupa är kupan för stor.

När du böjer dig framåt ska det inte uppstå ett tomrum mellan kuporna och brösten.


Upplever du att bh känns krångligt eller har du aldrig hittat en bh som känns eller sitter bra? Du vet väl att hos Miss Mary får du personlig service 7 dagar i veckan över telefon, mejl eller chatt. Vår trevliga kundtjänst är experter på att ge råd till kvinnor de aldrig träffat i verkligheten. Inga frågor är för stora eller för små.

You may also like