Är bomulls bh bättre?

15 Oct 2021 12:46 pm
Annica Svensson

Under många år har Miss Mary varit bomulls specialist och en stor del av vårt sortiment består av bomulls bh:ar. Bomull är ett fantastiskt material och speciellt lämpligt för underkläder, men är bomulls bh:ar verkligen bättre än andra bh:ar? Här går vi genom för och nackdelar med bomull.


Något som alltid efterfrågas av våra kunder är bomull. Bland våra Topp 5 bästsäljare återfinns nästan alltid minst 2-3 bomulls bh:ar. Så har det varit i många år och fördelarna med bomull är många men det finns även tillfällen där bomull inte är bäst lämpat.


Bomull är ett naturmaterial som kommer från växtriket. Av alla naturfibrer (ull, silke, lin, hampa) är bomull det som är klart mest lämpat för underkläder. De andra materialen är mer svårskötta eller ömtåliga. I själva bomullsfibern som man tillverkar garnet av finns en inre spiralbyggnad som gör att den färdiga bomullen blir väldigt stark och slittålig, egenskaper som är viktiga för plagg som används ofta.

En bomullsbody som LOVELY LACE känns svalt att bära mot kroppen samtidigt som den ger en trygg ombonad känsla.


Bomull känns mjukt och skönt att bära direkt mot kroppen. Man hör praktiskt taget aldrig att någon upplever att bomull kliar mot kroppen. Det passar utmärkt för känslig hud och blir därför ett naturligt val att använda för kroppsnära plagg som underkläder.


Därför upplever man underkläder i bomull svalare


En av de största fördelarna med bomullen är att dess förmåga att andas. Cellulosan i fibern leder bort värme från huden vilket leder till att bomull helt enkelt upplevs som svalare än de flesta andra material. Perfekt under varma dagar med andra ord. Bär du en t-shirt över din bomulls bh kan huden lätt andas genom båda plaggen och det kommer kännas mycket svalare än om du exempelvis bär en polyesterblus över din bomulls bh.


Hur du ska tvätta ditt bomullsplagg


Till skillnad mot många andra textilfiber blir bomull faktiskt starkare i vått tillstånd än i torrt. Detta gör att bomull passar utmärkt för plagg som tvättas ofta vilket underkläder görs. Den kan tvättas många gånger utan att tappa kvalitén. Men precis som alla andra plagg är det viktigt att följa tillverkarens tvättråd.


Även om själva bomullsfibern tål höga tvätt temperaturer är det viktigt att ha i åtanke att en bh inte bara består av ren bomull i alla delar. Den innehåller även andra fiber som kräver varsammare hantering. Bh:ns olika delar (det är inte ovanligt att en bh består av 25-35 delar) kan reagera olika i tvätten. Står det handtvätt på din bygel bh så bör du därför alltid tvätta den för hand. Även ett par trosor i ren bomull innehåller exempelvis resår i syntetfiber.


Vid vår kvalitetskontroll och produktutveckling på Miss Mary tvättar vi alla material samt alla färdiga plagg för att se vilken typ av tvätt de tål för att man ska ha glädje av sitt plagg under så lång tid som möjligt.


Vilken typ av bh passar bomull bäst och sämst för?


Bomull drar åt sig fukt och kommer hålla sig torrt så länge fukten avdunstar snabbare än den sugs upp av tyget. Det är därför inte det bästa materialet om man sportar eller svettas mycket, använd då hellre en bh tillverkad i funktionsmaterial av syntetfiber som vår sport bh Exhale i Keep Fresh material.

COTTON STAR bh är tillverkad i bomullsspets för en mer romantisk känsla. Underkupan är fodrad med bomull så att man fullt ut ska kunna nyttja bomullens förmåga att andas.


En annan bh som man inte tillverkar av bomull är t-shirt bh med sömlös kupa. Detta beror på att bomullsfibern inte är tillräckligt formfast eller töjbar. Därför finns det inga formpressade kupor i 100% bomull. En kupa i 100% bomull görs alltid av olika delar som sys ihop. Fördelen med en kupa med sömmar är att man som tillverkare kan styra formen bättre än på en formpressad kupa. Kupor med sömmar kan också göras i större kupstorlekar än en formpressad kupa.

COTTON DOTS bh utan bygel med en kupa i 100% bomull. Materialet är helstumt och ger mycket bra lyft även i stora storlekar.


Bomullens mjuka egenskaper gör att den blir väldigt skön. Som vardags bh är bomull nästan oslagbart. Visst kan man uppleva att bomull ibland kan kännas lite väl mycket vardag men lägger man till lite spets eller brodyr blir bh:n genast lite ”finare” och mer romantisk i känslan. Bomulls bh kommer i många olika utföranden. Hos oss är den bygelfria bomulls bh:n mest efterfrågad.
Att bomull andas är som sagt en av de största fördelarna. För att maximalt utnyttja denna egenskap har vi valt att inte vaddera kupan i våra bomulls bh:ar. En vadderad kupa gör att man inte kan utnyttja bomullens fina andningsförmåga och luftiga känsla. Fodrar vi en bomullskupa gör vi alltid det med bomullsfoder för att kupan ska kunna andas.

COTTON FRESH har kupa i slät 100% bomullskvalité i sportig kombination med en nät liknande bomull lycra mix.


Varför består inte en bh av 100% bomull?


Kanske har du märkt att det är svårt att hitta en bh som är gjord av 100% bomull. När man beräknar kompositionen räknar man med alla textildelarna som finns i plagget, inkluderat vaddering, brodyrer, spetsar, axelband, bygelband mm.


Jämfört med syntetfiber är töjbarhet och elasticiteten (förmågan att återgå till ursprungsformen efter att man sträckt ut tyget) låg hos bomull. Det gör att ren bomull inte används i bh:ns alla delar. På våra bomulls bh:ar består kupan oftast av 100% bomull men de delar av bh:n som kräver elasticitet, exempelvis ryggdelen, behöver ha en andel syntetfiber i sig. Den mest lämpade fibern i de här sammanhangen är elastan (som även är känt under namnen lycra eller spandex). På så vis kan du ha din bh under lång tid och den kommer fortfarande sitta som den gjorde när den var ny.

Den bh i vårt sortiment som har högst andel bomull är Broderie Anglais med 83% bomull. Kupan är i 100% bomull men ryggdelarna har elastan i sig. Den vaddering vi använder i våra omtyckta komfortaxelband är heller inte tillverkad i bomull.


Det finns förstås olika kvalitéer på bomull. På Miss Mary använder vi bara material av hög kvalité i alla våra plagg, inkluderat bomull. Vi använder bomull i olika tjocklekar beroende på vilken typ av plagg den används för. Den bomull vi använder på våra gördeltrosor är exempelvis kraftigare än för vanliga trosor för att den ska vara extra stadig och hålla in magen.

Bomullen som används i våra trosgördlar är väldigt stabilt och stadigt och hjälper till att hålla in och lyfta fram kurvorna på ett bekvämt sätt. På bilden syns Lovely Lace bh och Lovely Lace trosgördel.


Alla material vi använder på Miss Mary är certifierat Standard 100 av Oeko-Tex som är ett globalt oberoende testinstitut som kontrollerar att materialen inte innehåller ämnen som är skadliga att bära direkt mot huden. Detta är något vi kräver att alla våra materialleverantörer ska göra.


Handla kvalité


Den största nackdelen med bomull är att den kräver mycket vatten att odla (detta gäller även ekologisk bomull). Men i och med att bomullen är så slitstark håller bomullsplagg under många år vilket minskar konsumtionen, vilket i sin tur blir bättre för miljön. Köper man bra kvalitetsplagg som håller längre behöver man inte handla lika många plagg. Undvik Fast Fashion. Ditt Miss Mary plagg är inget slit och släng plagg. Du kommer ha glädje av det under många år framöver.