Nybörjarguide till att handla underkläder online - vad behöver du tänka på

12 May 2021 09:11
Annica Svensson

För många kan bh upplevas som krångligt att handla online. Hur ska man veta vilken modell man ska välja, vilken som sitter bra och vad gör man om man får hem den och den inte passar? Vi guidar igenom processen.


Även om man inte kan sin exakta bh storlek kan man i en butik se och hålla i plagget, bedöma med ögonmått om den verkar passa innan man tar in det i provrummet. På nätet har man inte samma möjligheter. Men även här har man ett fysiskt provrum, ens eget hem, där man kan prova plagget i verkligheten och känna hur det sitter.


Steg 1: Hur vet jag min storlek innan jag provar bh:n?


Innan du handlar en bh online för första gången är det bra att gå genom följande steg:


• Äger jag någon bh från detta varumärke sedan tidigare? Hur passar storleken? Om den inte är nyinköpt, har jag gått upp eller ner i vikt sedan jag köpte den?
• Gå igenom garderoben, vilken storlek brukar du ha på dina bh:ar? Ibland kan flera storlekar passa så det är inte ovanligt att man exempelvis har 80D, 85C, 90B i sin garderob och alla sitter bra. Detta beror på att bh ofta är lite elastiska samt på systerstorlekar. Läs mer om systerstorlekar här.
• Sätt på dig en nyinköpt bh och titta om kupan sitter bra – uppstår det tomrum i både vänster och höger kupa är kupstorleken för stor för dig. Uppstår det en ”bulle” ovanför kupkanten eller mot sidan är kupan för liten. Likaså om bygeln skär in i bröstvävnaden eller inte ligger mellan brösten mot bröstbenet, då är kupan för liten.

På en perfekt sittande bh ska bröstvävnaden inte svälla ut ovanför kupkanten eller mot armhålan som den gör på bilden till vänster. Till höger syns en perfekt sittande bh.


• Sitter bandet bra runt ryggen? Är bh:n gammal har bandet ofta töjt ut sig och motsvarar inte längre storleken som plaggets storleksetikett visar. Om en gammal uttänjd bh sitter bra runt ryggen på dig behöver du troligen ta en större bandstorlek på din nya bh. Exempelvis om din gamla visar 85C välj en 90B. En C kupa är inte lika stor i alla storlekar.


För att få samma kupvolym behöver du gå ner i kupstorlek för varje bandstorlek du går upp. Går du istället ner ett hopp i bandstorlek behöver du öka en kupstorlek, exempelvis 85C till 80D.

Om bandet åker upp i ryggen som på bilden till vänster är bandstorleken för stor. På bilden till höger visas en idealiskt sittande bh.


Steg 2: Hitta din storlek


Nästa steg är att kolla dina mått här i vår storlekstabell som du hittar här. Matchar den storlek som tabellen får fram den storlek som du har på dina bh:ar hemma, kan du utan problem bara beställa den storleken från oss. Detta gäller även när storleken är närliggande.


Om det däremot skiljer sig flera storlekar, exempelvis om du brukar ha 80F och du plötsligt får 90A i vår tabell kan du kontakta kundtjänst så guidar de dig rätt.


Får du en mindre kupstorlek än du brukar ha så beror det troligtvis på att du mäter för löst med måttbandet under bysten. Det påverkar nämligen vilken kupstorlek du kommer få fram. Dra då av några centimeter i bandstorleken, så kommer kupstorleken öka. Det är väldigt individuellt hur hårt eller löst man vill att bh:n ska sitta runt kroppen.


Har du en stor byst rekommenderar vi en mindre bandstorlek så att inte axelbanden blir de som lyfter bröstens tyngd. Materialet på bakstycket och sidan på en bh är alltid elastiskt och kommer töja sig. Ju hårdare bh:n sitter desto bättre stöd får man och desto högre siffra i kupstorlek kan man få. Man kan gå från 90B på en bh som sitter löst runt kroppen, till 75E. Fortfarande samma kupvolym men bara hårdare runt ryggen. Läs mer om hur du växlar mellan kup- och bandstorlekar i vår artikel om Systerstorlekar.


”Om du mäter och får fram en mindre kupstorlek än du brukar bära, beror det troligtvis på att du mäter för löst med måttbandet under bysten.”


Steg 3: Välj ut din bh


Nu när du vet din storlek kan du börja fundera på vilken typ av bh du skulle vilja ha. Några frågor du kan ställa dig för att minska urvalet är om du föredrar:
• Bygel eller bygelfritt?
• Vadderad eller ovadderad kupa?
• Vadderade axelband eller vanliga? Brukar du få skav från axlarna kan det exempelvis vara skönt med en bh med extra breda och vadderade axelband.
• Vilken stil vill du ha? Det finns både färgglatt och basfärger som beige, brun, svart och vit. Föredrar du en avskalad stil utan krusiduller eller en mer romantisk och vacker stil med spets och brodyr?
• Vilka typer av kläder brukar du ha på dig? Om du bär tunna eller tajta plagg är det ok att bh:n anas under plagget? En T-shirt bh saknar sömmar på kupan vilket gör dem mer diskreta under plagg.
• I vilket sammanhang kommer du använda bh:n? Är det för sportaktivitet, hemmabruk, på jobbet eller mys bh i soffan?


”Välj bh typ efter din livsstil och om du brukar vara stillasittande eller i rörelse på jobbet”


Hur ser din dag ut? Något annat som är bra att fundera på är hur mycket du brukar röra dig under dagen. Har du ett aktivt jobb exempelvis i ett storkök där du gör mycket rörelser eller har du ett mer stillasittande jobb? Kanske är du pensionär och inte jobbar alls. Fundera på hur din dag brukar se ut och huruvida du är mest stillasittande eller om du är ute i trädgården och jobbar, tar promenader med stavar eller hunden. Rör du dig mycket kan det vara skönt med en bh i material som andas som exempelvis bomull eller funktionsmaterial som Keep Fresh.


Leta upp din önskade bh typ i webbshopen. Efter att du funderat på vilken typ av bh du vill ha, kan du börja kolla igenom bh sortimentet i vår webbshop. Vi har delat in sortimentet i olika kategorier så att du enkelt exempelvis kan välja ut de bh:ar som har bygel och är i bomull. Detta är väldigt smidigt när man letar efter en viss funktion. En stor fördel när man handlar bh online jämfört när man är på bh avdelningen i butiken.


”I webshoppen har vi delat in sortimentet i olika kategorier så att du enkelt kan välja ut de bh-typer som passar dig bäst”


Filtrera på storlek. När du letar upp en bh i vår webbshop kan du göra det ännu enklare för dig genom att först välja din storlek och sedan vilka modeller som dyker upp. Välj sedan ut några modeller du tycker verkar fina och läs sedan igenom hela produktbeskrivningen. Vi försöker beskriva produkten och dess funktioner så noggrant som möjligt. Vissa bh:ar har exempelvis axelbanden lite tätare placerade, perfekt för dig som brukar ha problem med att de faller ner för axlarna.


När du bestämt dig för en artikel är det bara att välja färg (om olika färgalternativ finns) och storlek och lägga i varukorgen. Sedan kan du fortsätta handla fler produkter eller gå till kassan. När du har gjort din beställning skickas en bekräftelse till din e-postadress.


Är det säkert att handla online?


När du handlar i vår webbshop är det alltid helt säkert att handla och du kan alltid känna dig trygg. Det var 8 år sedan vår webbwhop startade och vi började med online försäljning direkt till konsument. Innan dess sålde vi via kataloger i över 50 år. Vi har alltid valt att satsa på att ge så bra service och upplevelse som möjligt för att du som kund ska kunna känna dig trygg. Därför har vi en kundtjänst där du alltid kan få personlig service under våra öppettider. Vi har öppet 7 dagar i veckan. Har du några frågor finns vi bara ett telefonsamtal eller mejl bort.


Hur betalar jag min vara?
Själva websidan är krypterad så inga personuppgifter kommer läcka ut. I de flesta webbshoppar inkluderat vår, ser du ofta betalningsalternativen på startsidan, oftast längst ner eller högst upp. På så vis kan du se alternativen innan du börjar välja produkter. På Miss Mary använder vi flera betalningslösningar exempelvis Klarna och Paypal, för att kunna ge dig som kund så mycket frihet som möjligt.
En av de betalningslösningar vi använder är exempelvis Klarna som erbjuder flera sätt du kan välja att betala din vara med, exempelvis via faktura, direktbetalning, delbetalning eller kortbetalning. De erbjuder också ofta alternativet ”Köp först, Betala senare” vilket innebär att du inte behöver betala något förrän du fått hem varan.


Om du vill betala direkt vid köpet men inte lämna ut ditt kortnummer är Paypal ett smart betalningsalternativ. För att betala med Paypal behöver du ha ett Paypal konto som du enkelt registrerar på paypal.com eller via deras Paypal-app som du kan ladda ner i din smartphone. På ditt Paypal-konto som du registrerar med din mejladress kopplar du sedan ett bankkort. När du sedan väljer att handla i en butik som erbjuder Paypal behöver du aldrig uppge några kortuppgifter. Du väljer bara Paypal som alternativ i kassan och sedan slussas du vidare till Paypals sida där du loggar in och godkänner transaktionen. Paypal skapades som ett sätt att säkert och tryggt kunna föra över pengar mellan privatpersoner samt mellan köpare och säljare.


Hur skickas varan?
När vi skickar varan från vårt lager i Tallinn, Estland får du ett mejl om att varan är på väg. I detta mejl får du också information om hur du spårar ditt paket. Vi försöker alltid skicka varan nästkommande vardag från vårt lager men nu under pågående pandemin kan det ske viss fördröjning då vi är underbemannade mot vad vi brukar vara och vi har infört noggranna säkerhetsåtgärder för att skydda våra anställda.


Hur får jag hem varan?
Varorna vi erbjuder tar inte mycket plats och levereras därför i en påse som lätt får plats i din brevlåda. Därför behöver du sällan hämta ut den hos ett ombud / servicepoint. Har du dock beställt många plagg kan paketet bli för stort att levereras i din brevlåda och då kan du få hämta ut det hos närmaste ombud.


”På Miss Mary erbjuder vi alltid 100 dagars öppet köp så att du har god tid på dig att fundera på om du vill behålla varan eller skicka tillbaka den.”


Kan jag returnera en vara jag köper online?


Handlar man på nätet har man enligt lag rätt att returnera plagget. Alla e-handelsföretag måste erbjuda öppet köp eftersom de lyder under distansavtalslagen och man har två veckors ångerrätt på alla köp. På Miss Mary har vi valt att förlänga ångerrätten till hela 100 dagar! Vi vill att man ska hinna få sin vara, prova hemma i lugn och ro och sedan ha god tid på sig att returnera.
Vill du returnera en vara så är det bara att skicka tillbaka den i samma påse (eller ett vanligt kuvert/påse) och frankera med vanliga frimärken. Även om vi skickar varan från vårt lager i Tallinn behöver du inte returnera den till Tallinn. Vår returadress är alltid i samma land som du bor i och står på retursedeln som bifogas med försändelsen.
Har du valt att betala med Paypal kan du få tillbaka kostnaden för returen från Paypal om du begär detta. Detta är en tjänst som Paypal själva erbjuder. Väljer du övriga betalsätt står du själv för returfrakten. I dagsläget har vi valt att inte erbjuda gratis retur som standard för att vi ska kunna erbjuda ett så förmånligt pris som möjligt på våra produkter. Vanligtvis bakas returportot in i produktens pris av de företag som erbjuder gratis retur.
Om vi mot förmodan har skickat fel vara än den du beställde eller en trasig vara som du vill reklamera står vi givetvis för returfrakten. Skriv eller mejla till vår kundtjänst så hjälper vi dig med detta. Våra kontaktuppgifter hittar du här.


Hur får jag pengarna tillbaka om jag returnerar en vara?


När du får hem din vara får du även instruktioner om hur du returnerar. Har du betalt din vara i förskott exempelvis genom kortköp eller Paypal kommer pengarna returneras till ditt konto. Har du valt att betala med faktura kommer denna makuleras.


Sist men inte minst…
Om du har några funderingar, stora som små, finns vi här för dig. Inga frågor är för dumma. Att handla bh och prata bröst kan kännas intimt så därför har vi bara kvinnor anställda i vår kundtjänst för att du ska känna dig så bekväm och trygg som möjligt. Vår kundtjänst svarar på alla frågor om exempelvis storlek och passform, bh-problem, produktrekommendationer, frågor om din order och leverans. Vår verksamhet bygger på tillit och vi jobbar hårt för att förtjäna din. Vi vill därför att du alltid kontaktar oss om du inte är nöjd med ditt köp eller din produkt.

You may also like