5 frågor du bör ställa dig innan du uppdaterar bh-garderoben

19 Nov 2021 12:00 am
Annica Svensson

Att bygga upp en optimal och funktionell underklädesgarderob behöver inte kosta skjortan. Så här skaffar du dig den ultimata garderoben på det smartaste sättet. Dessa fem frågor bör du ställa dig innan du köper en bh nästa gång.


Hur många plagg finns egentligen i din underklädeslåda? Och utav dessa, hur många brukar du verkligen använda? Kanske är du en av de kvinnor som har två eller tre favorit-bh:ar som du växlar mellan medan resterande ligger oanvända och oälskade. Den enda gången du använder dem är när älsklingarna ligger i tvätten. Kanske fortsätter du köpa nya plagg men upptäcker ganska snart att de inte känns rätt för dig.


1 - Vad kostar dina underkläder i slutändan?


En bra underklädesgarderob handlar om kvalitet framför kvantitet. Den behöver inte bestå av 20st bh:ar och 50st trosor. Genomtänkta köpbeslut lönar sig alltid i längden. Tänk långsiktigt. En bh av hög kvalité håller i flera år när du tar hand om den på rätt sätt.

Tar du hand om dina underkläder och tvättar dem i tvättpåse, kommer du ha glädje av dem under lång tid.


”Fast Fashion”-plagg blir snabbt slitna och tappar formen och du måste ganska snabbt ersätta dem med ett nytt köp. Efter några år har du lagt ner betydligt mer pengar på din garderob än om du investerat i ett par kvalitetsbh:ar från start.

Är din underklädeslåda full med plagg du älskar att använda, eller är den full med oälskade bh:ar som bara tar plats?


2 - Vad betalar du för egentligen?


Även när man handlar kvalité gäller det att handla smart. Förutom tillverkning på schyssta villkor, handlar kvalitet på riktigt om bra material som tål många tvättar utan att tappa formen, tyg som inte noppar sig, välsydda plagg som inte släpper i sömmar eller där bygeln kryper ur. Kvalité håller över tid och ser inte ut som en helt annan bh efter ett år. Låt dig dock inte luras av dyra plagg som inte håller hög kvalité. Det finns fler av dem än man tror. Se till att betala för kvalité och inte för märket.


3 - Vilken typ av underkläder använder du helst?


Tänk efter vad du föredrar och vilken bh du automatiskt väljer på morgonen. Bygel eller bygelfritt, T-shirt- eller spets-bh? Köp bara bh:ar som du tycker om att använda. Köp dem inte bara för att de är snygga eller har en fin färg. Känn efter hur den känns på och om du trivs i den.


Vilken bh sträcker du dig automatiskt efter i garderoben på morgonen?


Det skrivs spaltmeter om vilka bh:ar som ska vara ett självklart inslag i varje kvinnas garderob. Även vi skriver den typen av artiklar här på bloggen, men ha i åtanke att dessa är bara rekommendationer och inspiration. Råden passar givetvis inte in på alla kvinnor.


Sportar du aldrig har du givetvis inget behov av en sport-bh oavsett vad alla andra säger. Samma sak med den svarta lilla sexiga push-up bh:n. Är detta inget du känner dig bekväm att använda, skippa den. Men är det däremot det enda du använder så fyll hela byrålådan med den. Om alla säger att en t-shirt bh i beige är smartaste valet men du tycker att den är trist och alldaglig, satsa på en färgglad bh med brodyr om du hellre vill det.


Det viktigaste är att lyssna på sig själv och anpassa garderoben efter sin personliga livsstil. Bli på det klara med vilken typ av underkläder du tycker om att använda och satsa på det.

Underkläder handlar om att bejaka sig själv och bli bekväm i den man är oavsett storlek. På bilden bär Alexandra bh:n Flora.


4 - Hur ser resten av din garderob ut?


Underkläder och kläder är tätt sammanlänkade och påverkar varandra. Rätt underkläder får dina kläder att sitta snyggare och lyfter vilken outfit som helst. Har du fel typ av underkläder på dig kan de dock göra att kläderna sitter sämre. En snygg klänning kommer aldrig till sin rätt om bh:n inte ger tillräckligt lyft och stöd.


Vilken typ av kläder brukar du använda vanligtvis? Tunna blusar eller tajta toppar, tjockare plagg med lösare passform? Stör du dig på om bh:n anas genom plaggen eller spelar det ingen roll? Om du vill undvika att bh:n syns, välj en t-shirt bh med sömlös kupa. Bär du normaltjocka plagg så brukar inte en bh med kupsömmar synas, men under tunna toppar och blusar är en formpressad t-shirt-bh optimal. T-shirt bh:ar finns med eller utan vaddering.

Har du plagg som är urringade i ryggen kan du välja en bh med extra lågt skuren rygg. Vår bh Exhale (se bild ovan) är skapad med detta i åtanke.


Stör du dig på att axelbanden syns under linnet med brottarrygg, välj axelband som kan korsas baktill.


Vill du minska ”fluffet” på ryggen som uppstår när man bär en bh, välj en body eller en bh med extra bred rygg som har en utslätande effekt, exempelvis Cotton Simplex (se nedan).

Här syns Armanda i Cotton Simplex som är extra bred runt om vilket ger en slätande effekt på ryggen.


Skjortor tar inte hänsyn till om man har en större eller mindre byst.

Anpassa din underklädesgarderob efter vilken typ av kläder du gillar att använda. På bilden bär Alexandra bh:n Lovely Jacquard.


Skjortor tillverkas oftast efter vanliga klädstorlekar och tar inte hänsyn till om man har en större byst eller inte. Om du upplever att det glipar mellan knapparna när du stängt skjortan kan en minimizer-bh ofta rädda upp situationen. Den har en något grundare kupa som fördelar bysten på en större yta vilket gör att bysten minskar i omkrets. Det upplevs helt enkelt som att bysten är lite mindre.


En annan sak att ha i åtanke är att många bh:ar formar bysten olika. En del kvinnor föredrar rund form medan andra vill ha mer toppig. Det är först när man sätter på sig en tröja över bh:n som det blir väldigt uppenbart hur bh:n formar bysten. Man tänker inte alltid på det när man står med bh:n på i provrummet. En toppig kupa gör exempelvis att omkretsen blir större.

Underkläder i bomull är perfekt under varma dagar. Bomull är slitstarkt och håller i många tvättar.


Föredrar du kläder i naturmaterial som bomull, lin, ull eller bambu, välj då även en bh i naturmaterial. Bomull är ett utmärkt val för underkläder. Perfekt under varma dagar.


Nackdelen med bomull är att den inte fungerar bra till formpressade kupor som används till t-shirt bh:ar. Har du tunna plagg och det är varmt ute välj en t-shirt bh i material som andas, som exempelvis Keep Fresh.

Bh:n STAY FRESH är optimal under tunna plagg även på sommaren. Funktionsmaterialet Keep Fresh som används i kupan ger en luftig och sval känsla då den låter huden andas.


5 - Använder du rätt storlek?


Visste du att man byter bh-storlek flera gånger under ens vuxna liv? Graviditet, amning, viktförändringar och klimakteriet påverkar bysten. Även om vågen står på samma siffra ändras sig kroppen och kurvorna omfördelas. Det är inte så att man bara passar i en enda bh-storlek och alla andra sitter dåligt. Ofta sitter en handfull storlekar bra på en. Många bh-specialister i butiker hävdar gärna att just en storlek sitter perfekt. Bh-bandet är alltid elastiskt i ryggen för att undvika att en bh ska kännas som en korsett. Är kuporna elastiska ger de mer storleksflexibilitet än exempelvis en stum eller vadderad kupa.

En favorit-bh ska göra dig lika glad som McCallah är på bilden när hon bär Rose.


När det handlar om att hitta storlek och passform som är rätt för dig kan du gå mycket på förnuft och känsla. Börja med att titta i vår storlekstabell för att leta fram din storlek. Storleken som du får fram fungerar oftast men se den först och främst som en indikation. Gå på hur bh:n känns på och justera storlek därefter.


Skaver bh:n och lämnar märken på kroppen? Dags att byta storlek. Trillar axelbanden ner? Byt modell. Rynkor på kupan? Kupan är för stor. Ett annat tecken på för att du använder för stor kupa är att du kan se insidan på kupan när du böjer dig fram.


Klämmer bygeln i bröstvävnaden eller om det bildas dubbelbröst ovanför kupkanten (syns väldigt tydligt när du har en tajt tröja på dig) behöver du däremot en större kupa. Glider bysten ur kupan när du sträcker upp händerna? Då behöver du en mindre bandstorlek. Här får du massor av tips om hur du ser om du har rätt passform eller inte.

Body ger en trygg ombonad känsla samt har en slätande effekt på ryggen. På bilden bär McCallah Fantastic Flair.


Kom ihåg att underkläder handlar om att bejaka sig själv och känna sig bekväm. De ska aldrig kännas obekväma. Ingen kanske ser vad du har under kläderna men när du känner dig bekväm märker även andra det. Livet är för kort för obekväma underkläder.


Är du osäker på vilken modeller eller storlek som är rätt för dig hjälper vår trevliga kundtjänst dig gärna att hitta rätt. Inga frågor är för stora eller små.