5 rörelser som avslöjar om din bh sitter bra

24 Feb 2021 06:34
Annica Svensson

Måttband och storlekstabeller i all ära, det finns betydligt enklare sätt att se om din bh sitter bra. På bara 30 sekunder och med 5 rörelser vet du om du behöver byta bh storlek eller inte.


När man tittar på hur kupan sitter är det bra att ha i åtanke att man sällan har helt symmetriska bröst, de skiljer ofta i storlek. Att ena kupan är för liten eller för stor är helt normalt men är båda kuporna för stora eller för små är det dags att byta storlek. Du behöver inte ha ett måttband för att se om du har fel storlek. Det enda du behöver göra är lite enkla rörelser.


Metod 1: Böj dig framåt


Stå på golvet och böj överkroppen framåt så att du bildar en (ganska) rak vinkel. Titta ner mot bysten. Glipar det mellan bh kupan och brösten, kan du se in i kupan? Då är kupan är för stor. Behåll samma bandstorlek men gå ner en kupstorlek.

Man ska kunna böja sig framåt och röra sig fritt med bh:n utan att det uppstår gap mellan kupan och bysten.


Metod 2: Lägg dig ner på rygg


Har din bh vadderad kupa som behåller sin form även när du inte använder den, kan du testa att lägga dig ner på rygg och trycka på kupans underdel. Finns det tomrum i båda kuporna? Då är kupan för stor och brösten flyttar runt sig i kupan.


Metod 3: Spring på plats


Böj dig framåt så att kroppen bildar en vinkel och gör arm och benrörelser som om du springer, fast stå kvar på samma plats på golvet. Rör armarna fram och tillbaka, upp och ner, som om du löper maraton. Trillar bysten ut ur kuporna? Det betyder att kupan är för liten. Behåll bandstorleken men gå upp i kupstorlek.

När du lyfter upp armarna ska brösten fortfarande vara kvar i kuporna och inte glida ner.


4. Armar upp och sträck


Stå på golvet och sträck upp dina armar och skaka lite på kroppen och bysten. Kanar bröstvävnad nedan för kupan och bh bandet? Då är bh:n för stor i omkrets. Lös detta genom att gå ner i bandstorlek. Observera att om själva kupan sitter bra, måste du öka en kupstorlek för varje bandstorlek som du minskar för att behålla samma kupvolym. Exempelvis är din bh storlek 100D så är din nya storlek 95E.


5. Axelrullning


Sitt ner, avslappnad med armarna utefter sidan av kroppen. Lyft upp axlarna mot öronen och rulla sedan framåt (eller bakåt) några gånger. Trillar axelbanden ned? Testa att justera dem lite hårdare. Trillar de fortfarande ner är modellen fel för dig då de antagligen sitter för långt isär för din kropp. Axelbanden indikerar inte fel storlek på bh:n men det är viktigt att de sitter bra för att du ska få ut bästa möjliga komfort och stöd från din bh. De ska inte trilla ner under dagen. Får du med lätthet in en fingertopp mellan axeln och axelbandet sitter det lagom hårt.

Sitter axelbanden för löst kommer de trilla ner.


Givetvis finns det fler tecken man kan leta efter om man vill se hur bh:n passar men dessa är en bra start. Därefter kan man finjustera tills bh:n sitter som en smäck. För att se övriga tecken läs vår tidigare artikel Så här vet du om du bär fel bh storlek. Och som alltid svarar vår kundtjänst mer än gärna på alla typer av funderingar och guidar dig genom passformsdjungeln för att du ska bli helt nöjd.

You may also like