Är detta verkligen sant? Myter och sanningar om bh

3 Dec 2021 08:00
Annica Svensson

Bär verkligen 8 av 10 kvinnor fel storlek? Blir brösten slappa om man inte bär bh eller är det egentligen tvärtom; bh:n gör dem mindre fasta? Myter och rykten om detta älskade och omtvistade plagg är många och envisa. Vi tittar närmare på vad som är sant och vad som är falskt.


Myt eller fakta – 80% av alla kvinnor bär fel bh-storlek.


Att 80% av alla kvinnor bär fel bh-storlek har du säkert hört flera gånger. Det citeras flitigt av de flesta bh-märkena samt i media. Källan är en undersökning av Kanhai and Hagg från 1999. Det har sedan även bekräftats i andra undersökningar från 2002 av Greenbaum, Heslop, Morris, Dunn samt 2008 av Cameron and Fitzgerald. Den sistnämnda undersökningen kom även fram till att 70% bär för liten storlek, 10% för stor. Dock är studierna gjorda på ett litet antal kvinnor. Nu för tiden är det mer tveksamt att så många verkligen kvinnor bär fel bh-storlek, eftersom det finns mer information tillgängligt och det är lättare att hitta större storleksurval i butiker och på nätet.


Sant eller Falskt: Stämde en gång i tiden.

Många är osäkra på sin bh storlek, men att det är så många som 80% är osäkert. Damerna på bilden har vi däremot klätt i rätt storlek.


Myt eller fakta - D eller DD-kupa är för jättestora bröst.


Fram till 90-talet gick de flesta storbystade kvinnor med för liten kupa då det var svårt att hitta en bh som hade större kupstorlek än D. Därför tolkade de flesta personer att D-kupa innebär väldigt stor byst då den helt enkelt var den största storleken. Idag finns betydligt större kupstorlekar men det är inte så att kvinnor fått större (naturliga) bröst de senaste 30 åren. Kupstorleken i sig säger egentligen inte särskilt mycket. Den är proportionell mot bandstorleken. Volymen på bysten på en 100 F kupa är betydligt större än volymen på en 75 F. 80D är lika stort som 90B. Läs mer här om förhållanden mellan kup- och bandstorlek.


Sant eller Falskt: Falskt.

Modellen till vänster bär 85 E medan modellen till höger bär 75C. Båda bär en ovadderad kupa.


Myt eller fakta - Bysten ser större ut om man använder vadderad kupa.


En vadderad kupa är icke att förväxla med en push-up bh som har en kudde i kupan som gör att bysten trycks upp och också ökar i omfång. Standardvaddering i de flesta vadderade kupor på marknaden idag är omkring 3mm tjock. Detta gäller även hos oss på Miss Mary. Vadderingen är inte till för att göra bysten större utan snarare för att forma om. Har man en vadderad kupa, så kallad contour-bh, bibehålls formen även om man ligger ner på rygg. De kan till och med vara så att en vadderad kupa ger en känsla av mindre bröst om man är storbystad eftersom vadderingen inte är elastisk och kupan samlar ihop bysten. Har man en grundare byst eller om man olika storlek på brösten kan en vadderad kupa ge en känsla av större storlek eftersom den behåller formen även om det uppstår tomrum i kupan.


Sant eller Falskt: Falskt.

En vadderad kupa ökar inte storleken på brösten. På bilden bär McCallah vår bh JOY


Myt eller fakta – Vit bh syns minst under vita kläder


Vita, beige och svarta underkläder är de som säljer mest. Vitt ger ett fräscht intryck men det syns mer under ljusa kläder än om du bär exempelvis cerise eller blå underkläder. Har du inte väldigt ljus hud, är beige och brunt (eller det som ligger närmast din egen hudton) mer diskret under vita tunna kläder eftersom de skapar mindre konstrast. Vad många inte vet är att röda underkläder nästan blir helt osynligt under en vitt skjorta, oavsett hudfärg.


Sant eller Falskt: Falskt.

Hemligheten: Färgen rött är den som syns minst under vita plagg, oavsett hudfärg. På bilden bär Armanda bh:n ROSE.


Myt eller fakta – Bygel-bh är obekvämt


Detta är varken sant eller falskt. Det är helt individuellt vad man tycker. Men generellt brukar de som inte gillar bygel-bh använda fel storlek. Använder du en bh med bygel är det ännu viktigare att du har rätt storlek, man är mer flexibel med bygelfri bh eftersom bygeln inte är elastisk. Om kupan är för liten kommer bygeln klämma bröstvävnaden. Använder du för liten omkrets på bh:n kan bygeln trycka in i revbenen under bysten. Använder du för stor omkrets rör bh på sig och då kan bröstvävnad slinka under bygeln och orsaka obehag. Lite beroende på hur din bröstkorg är formad så kan en hög bygel trycka in i bröstkorgen, välj då en bh med lägre bygel. Läs mer här hur du får en bygel-bh att sitta bekvämt.


Sant eller Falskt: Beror på om du bär rätt storlek.

Med en välsittande bygel-bh ska du kunna röra dig obehindrat och den ska inte klämma in någonstans


Myt eller fakta - Minimizer är endast till för storbystade


Skjortor tar oftast inte hänsyn till om man har en större byst eller smalare midja och därför kan det glipa mellan knapparna över bysten. Då är Minimizer perfekt plagg att bära under. Kupan på en Minimizer har en har en grundare och bredare kupa som fördelar bröstvävnaden över en större yta så att den inte blir like projicerad (det vill säga den ser mindre ut i profil). När man tänker på Minimizer tänker man just ofta på storbystade kvinnor, men faktum är att Minimizers också är optimal om man har naturligt breda och grunda även om man ”bara” har en b-kupa. Minimizer handlar om form och inte om storlek.


Sant eller Falskt: Falskt.


Myt eller fakta - Bh i syntetfiber är varmt och obehagligt


Att naturmaterialet bomull andas och känns svalt är allmänt välkänt. Det är ett omtyckt och ypperligt material att använda för underkläder tack vare dess slittålighet, mjuka känsla och förmåga att andas. De flesta älskar att bära trosor i bomull. Nackdelen med bomull är att det inte har särskilt bra elasticitet och inte är formsäkert (man kan exempelvis inte formpressa bomull till en t-shirt bh) därför behöver bomulls-bh alltid en viss del syntetfiber. Bomull binder också fukt vilket gör att om du svettas i ett bomullsplagg så känns det blött. Därför tillverkas exempelvis inte sport-bh av bomull.

Alexandra bär bh:n STAY FRESH med kupor i funktionsmaterialet Keep Fresh som är ett specialutvecklar syntetmaterial som fuktavledande och som andas och därmed inte upplevs som lika varmt som andra tyger.


Den lämpligaste fibern att använda om det är varmt och man svettas mycket, exempelvis vid träning eller övergångsålder, material av syntetfibern Polyamid. Polyamid är den starkaste av alla råa textilfibrer och är mycket mer elastisk än bomull och andra naturfiber. Precis som bomullsfibern är Polyamid mjuk mot huden och andas, men till skillnad mot bomullen har den hög resistens mot fukt och hudfett, den krymper inte, skrynklar sällan och är färgfast.


Materialen WinCool och Keep Fresh som vi på Miss Mary använder på flera av våra storsäljare är två olika utföranden med polyamidfibern som bas. Keep Fresh som vi bland annat använder i sport-bh:n Exhale och storsäljaren Stay Fresh andas och känns som en andra hud.


När man tillverkar materialet WinCool från vår Cool Sensation serie har man blandat in kylande mineraler i textilfibern innan man stickat själva tyget. Resultatet blir ett fuktavisande, följsamt material som svalkar huden 1-2 grader.


Så nej, det är inte varmt och obehagligt i alla syntetfibers. Det finns många undantag. Läs gärna våra utförliga produktbeskrivningar när du funderar på om ett visst plagg är något för dig. Lär dig mer i vår materialguide för underkläder


Sant eller Falskt: Beror på vilken syntetfiber du använder.

McCallah bär COOL SENSATION trosa och linne i funktionsmaterialet Win Cool..


Myt eller fakta – Brösten blir slappare om man jämt använder bh.


Bröstptos, det vill säga en slappare byst, bland kvinnor är väldigt vanligt förekommande och helt naturligt. Ptos innebär helt enkelt att bröstvårtan och merparten av bröstkörtelvävnaden är lägre placerad än nedre bröstlinjen (den plats där bygeln sitter på en bh under bröstet). Det är genetiskt vilken form och storlek dina bröst har. Bh:n påverkar inte fastheten, storleken eller formar om brösten. När man går genom klimakteriet kommer brösten bli mjukare då bröstvävnaden ersätts med fett, men detta har inget att göra med din bh och händer vare sig du har gått hela livet utan bh eller om du använt bh varje dag sedan du var 12. En bh är till för att öka komforten. Många kvinnor tycker inte det är skönt när brösten ”skumpar runt” när man rör sig och inte bär bh. Har man en större byst gör en bh stor skillnad genom att avlasta axlar, rygg. I slutändan är det upp till dig om du vill använda en bh eller inte.


Sant eller falskt: FALSKT


Som synes går det många påståenden om bh och bh-användning och detta var bara ett fåtal. Om du har funderat på något påstående som du hört om bh men är osäker på om det är sant eller inte kommentera gärna nedan så ska vi djupdyka i ämnet i kommande artikel.

You may also like