Så här blir din bygel BH alltid bekväm

19 Oct 2018 08:58
Annica Svensson

Bh med bygel. Inga underklädesplagg råder det väl mer delade meningar om än just bygel bh. Vissa älskar den för dess överlägsna stöd och lyft, medan andra menar att den bara är obekväm och klämmer. Idag reder vi ut allt om den evigt populära men omdiskuterade bygel bh:n.


Bygel bh är en klassiker som aldrig verkar bli omodern. När man ska köpa en ny bh är det kanske det första beslutet man tar – vare sig medvetet eller omedvetet - huruvida man ska ha bygel eller inte.


Själva bygeln är en tunn plast- eller metallbåge som är insydd i en kanal som följer längs sidorna och underdelen av kupan. Bågen börjar vid armhålan och slutar framtill mellan brösten. Byglar har använts i bh sedan början av 1900 talet, vidareutvecklades i flera versioner under 30-talet men blev inte riktigt kommersiellt populära förrän under 50-talet.

Modellen på bilden bär bygel bh:n Floral Sun i design av Lars Wallin för Visionary by Miss Mary


Bygeln har tre syften


Det finns flera praktiska fördelarmed en bygel bh. Framförallt har den tre funktioner: den lyfter, stödjer och formar på ett helt annat sätt än en bygelfri bh har möjlighet att göra. Själva bygeln är stöttepelaren i en bh:s stöd. Bygeln tar bystens tyngd och tyngden fördelas lika längs med bågen som sedan sprider den vidare till bh:ns övriga delar. Ju högre bygeln går upp i sidan och mellan brösten desto större yta har bygeln möjlighet att sprida vidare stödet på. Det är därför en bh med bred rygg och sida, samt en bh som går upp högre mellan kuporna ger bättre stöd än exempelvis en urringad bh.


”Bygeln omfördelar bystens tyngd till bh:ns övriga delar.”

Bygeln lyfter bysten och ger stöd, samtidigt som den omfördelar bystens tyngd och sprider ut den till bh:ns rygg, sida och mittparti. Ju högre bygel och ju bredare sida och rygg, desto bättre stöd.


Då bygeln omsluter bröstet ser den också till att bh:n verkligen sitter tätt mot bröstkorgen och separerar bysten. Separera innebär att bh:ns mittdel ligger tätt mot bröstbenet mellan brösten, och inte ”flyter ovanpå” så att bysten bildar en ”limpa” eller ”uni-breast”. Tack vare separationen får varje bröst individuellt stöd av bh:n och dessutom bildas en tydlig form av två olika bröst. Bågen hjälper också till med att ge bysten ett lyft uppåt och ser till att mindre tryck hamnar på axlarna.


Men hur ska bygeln egentligen sitta?


Bygeln ska omsluta hela underdelen av bröstet och aldrig trycka mot själva bröstvävnaden varken i sidan eller i mitten. Du ska kunna lyfta armarna uppåt utan att bygeln glider upp. Gör den det har du för stor omkrets på din bh.


Det finns också olika höjder på byglar. En del går högre upp mellan brösten medan en del slutar väldigt långt ner och används på så kallade plunge-bh med kraftig urringning.

”Bygeln har tre syften: lyfta, forma och stödja”


Hjälp! Min bygel bh känns obekväm!
En välsittande bygel bh ska aldrig vara obekväm att bära. Är den det så har du på dig fel storlek eller fel modell för just din kroppstyp. Den vanligaste orsaken om man upplever att en bygel bh är obekväm är att man har på sig fel storlek. Trycker den in i bröstet, exempelvis i sidan, så har du på dig en för liten kupa. Lämnar bygelformen röda märken efter sig på huden är chansen stor att du bär en bh med för tajt omkrets.


”Kupan ska omsluta hela bröstet och bygeln ska inte skära in i bröstvävnaden”


Upplever du att änden på bygeln petar in på ett obekvämt sätt mellan brösten så pröva en annan modell där byglarna slutar längre ner, eller där byglarna möts i en annan lutning. Det finns många olika skärningar på marknaden idag. Beroende på bröstkorgens och bröstens form och om de är placerade tätt ihop eller längre isär kommer en och samma bh sitta olika på varje kropp. Testa dig fram. Alla bröst är olika och unika.


”Om du har en breda bröst prova gärna en minimizer”


Om du exempelvis har bred bröstbas (oavsett kupstorlek) kan det vara en god idé att pröva en minimizer. Tvärtom vad många tror så är en minimizer-bh inte bara till för kvinnor med stor byst som vill ”platta till” sina bröst. Vad som kännetecknar en minimizer är att den har bredare bågform och grundare kupa än en traditionell bh.


”Alla bröst är unika. Samma bh kommer sitta olika på varje kropp.”

Vi är alla olika och varje par bröst är unika. Man ska inte stirra sig blind på storleken. Hur breda eller smala brösten är samt om de är placerade nära eller långt ifrån varandra har lika stor påverkan på hur bh:n kommer att sitta.


Om du däremot har en smal bröstbas eller har brösten tätt ihop kan det vara så att du behöver välja en bh där själva kupan sitter bra på din byst men där bh:ns omkrets egentligen sitter för tajt. För att kompensera den trånga omkretsen använd en bh-förlängare i hak-&hyskknäppningen istället för att gå upp en omkretsstorlek. Tack vare bh-förlängare kommer endast ryggbandet bli längre utan att det påverkar bh:n passform framtill eller hur kuporna sitter.


Finns det tillfällen när man inte ska använda bygel?
Varje kropp är unik (för att inte tala om tycke och smak!) och ibland gillar man helt enkelt inte bygel och då ska man lyssna på sig själv och köra bygelfritt. Du känner själv dig egen kropp bättre än vad någon annan gör. Även om en bygel-bh erbjuder bäst stöd och lyft ska du inte använda den om du verkligen inte tycker om den. Underkläder ska vara kul och du ska klä dig för din egen skull och känna dig både fysiskt och emotionellt bekväm i vad du har på dig. De finns kvinnor som kastar av sig bh:n det första de gör när de kommer hem innanför dörren efter en dag på jobbet, skolan eller på stan, och som älskar att softa i soffan med brösten helt i frihet under t-tröjan. De finns också kvinnor som bär bygel-bh när de är ute men byter om till en skön lounge-bh när de är hemma. Och slutligen finns det många kvinnor som exempelvis jag som bär bygel-bh:n hela dagen, just för de tycker att den är lika skön som vilken lounge-bh som helst eftersom de hittat rätt modell och storlek.

”Klä dig för din egen skull. Det ska kännas roligt med underkläder.”


Det finns några få tillfällen när man blir avrådd från att använda bygel-bh och det är om man precis har gjort en bröstoperation, exempelvis en bröstreduktion, mastektomi eller förstoring. Månaderna efter den här typen av operation bär man vanligtvis en post-operations-bh som är anpassad efter operationens syfte. Vid bystförstoring så bär man exempelvis en kompressions-bh som trycker in bysten.


Om du planerar eller om du nyligen har gjort en bröstoperation, rekommenderar vi att du konsulterar din läkare och frågar hur länge du behöver vänta tills du kan använda en bygel-bh (eller en vanlig bh) igen. Är man pacemaker-opererad är man också rekommenderad att använda bygelfri bh.


En sak är konstant…
Precis som med övriga kläder så har trender kommit och gått även bland underkläder. Vem kan exempelvis glömma strutformade bh:ar eller 70-talets kryss-bh. Numera finns det ett större utbud än någonsin med olika utföranden, material och färger. Men en sak har varit konstant och det är bygel-bh:n och inget tyder på att den kommer bli mindre populär de närmaste åren. Vilka typer av bh föredrar du helst själv? Med eller utan bygel eller kanske både och? Skriv gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan och berätta varför.

You may also like