Varför finns inte bh:n i min storlek?

12 Nov 2020 10:18
Annica Svensson

Ibland får vi frågor om varför vi inte erbjuder vissa storlekar på vissa av våra bh:ar. Här undersöker vi varför man inte tillverkar alla storlekar och vad det är som påverkar utbudet.


När man väl hittat en bh som är snygg och verkar helt fantastisk, är det naturligt att man blir besviken om den inte finns i ens egen storlek. De har vi, andra bh tillverkare och återförsäljare full förståelse för. Inte sällan får man förfrågan om vi inte kan göra en bh i just deras storlek. Det är många saker som ligger bakom varför ett storleksutbud ser ut på ett visst sätt, både på sortiments- och produktnivå och det här är varför.

BRODERIE ANGLAISE finns från B till I-kupa i storlek 80-110.


En enda bh kräver enormt många lagerplatser


En bh finns i väldigt många storlekar tack vare det dubbla storleksystemet med kupa och bandstorlek. Om man exempelvis tillverkar en t-shirt i ett brett storlekspann från XXS-XXXXL kommer plagget totalt finnas i 9 storlekar. Bara av denna enkla anledning är det lätt att tillverka, hantera och lagerföra alla storlekar.


Skulle man däremot tillverka en bh i motsvarande brett storlekspann, det vill säga från en mycket liten storlek till en mycket stor storlek som exempelvis 65–125 i AA-K kupa innebär detta 156 storlekar bara för en enda färg! Helt plötsligt ställs det helt andra krav på lagerhantering, planering och administration.


”Lovely Lace finns i upp till 630 olika storleks- och färgvarianter ”

Bild från vårt lager. På bilden syns 140 plockfack, ett plockfack kan innehålla max en storlek. Bara LOVELY LACE utan bygel kan kräva 630 plockfack, det vill säga mer än 4 gånger större utrymme än vad som syns här i bild.


Vår omtyckta bästsäljare LOVELY LACE bh utan bygel finns i 63 storlekar i upp till 10 färger vardera. Det innebär att det krävs 630 olika lagerplatser bara för just LOVELY LACE. När man hanterar så många varianter av en enda produkt, måste man noggrant planera materialinköp och produktion och estimera vilka storlekar som kommer sälja bättre respektive sämre.


Köper du din bh från en fysisk butik har denna av naturliga skäl begränsat med utrymme både inne i butiken samt på lagret. Detta gör att en butik oftast måste begränsa antalet olika bh modeller de tar in.

LOVELY LACE finns i upp till 10 färger med upp till 63 storlekar vardera. En skön komfort bh som ger stöd upp till H-kupa men vars konstruktion med elastisk spets och bygelfri ovadderad kupa inte skulle ge tillräckligt stöd i exempelvis J-kupa.


En tillverkare eller återförsäljare vill inte riskera att sitta på ett lager med osålda artiklar när man har så många olika varianter. Det finns en tanke och anledning bakom varför storleksbredden ser ut som den gör. Säljer man nästan ingenting av en viss kupstorlek kommer den snabbt utgå ur sortimentet nästa säsong. Alternativt kommer storlekarna inte tillverkas från start eftersom man av erfarenhet vet att de helt enkelt inte säljer tillräckligt bra för att rättfärdiga det enorma arbete som ligger bakom varje storlek.


En webshop må ha nästan obegränsat med utrymme på själva hemsidan men även de måste ha ett fysiskt lager någonstans. En återförsäljare har antingen eget lager eller så vidarebefordrar de beställningen till bh tillverkaren, exempelvis oss, som sedan skickar bh:n direkt till konsumenten. Detta är så kallad drop-shipping och är ganska vanligt nu för tiden. Men var plagget än skickas från innebär det att det måste finnas ett fysiskt lager någonstans. Och när det gäller bh ställs det extra krav på hanteringen på grund av alla storlekar. För en så liten produkt som inte tar stort utrymme, krävs det ändå en hel del yta på ett lager.


Varför är en bh så svår att tillverka?


Det är inte bara lagerhantering som är komplicerat med bh utan även tillverkningen. Det brukar sägas att ju mindre ett plagg är desto svårare är det att tillverka, och det stämmer i synnerhet med bh. För att återigen ta en t-shirt som jämförelse, den består av totalt fem delar som ska sys ihop och det behövs bara två olika typer av material, tyg och halsmudd och sedan en handfull, mestadels raka långa sömmar.

En bh består av många olika små delar med udda former, betydligt mer komplicerat att sy ihop än en t-shirt.


En bh däremot består av mellan 20–35 delar, lite beroende på vilken modell och skärning modellen har. Oavsett modell är en bh alltid tillverkad av flera olika material. Även den allra enklaste modell består av åtminstone ett material i kupan, ett i axelbanden, ett i ryggen, resårband, hak- och hysk stängning samt spännen för att reglera axelbanden. Sedan kan foder och vaddering tillkomma. Inte sällan innehåller en kupa med sömmar två material som tyg och spets.


”Att tillverka en bh är ett precisonsarbete”


Under tillverkningen krävs flera olika maskiner, 1-nål-raksöm, 2-nål-raksöm, overlock, sicksack, tresteg-sicksack, träns mm. Materialen i bh:n är ömtåliga och delikata, speciellt spetsar och brodyr behöver hanteras varsamt. Just för att sömmarna är korta med mycket tid för start och stopp, momenten är många, det är cirka 60 steg att sätta ihop bh:ns alla delar, tar det längre tid att tillverka en bh. Den blir relativt dyr om man räknar produktionskostnad jämfört med många andra plagg. Under produktion samarbetar cirka tio sömmerskor för att sy en bh.


Med så många olika varianter krävs också noggrann produktionsplanering, materialinköp, läggskisser, tillskärning, paketeringar och etiketter. När man planerar produktionen gör man inte bara fem exemplar som saknas på lagret, man syr många per gång.

Bh delar för Cotton Dots innan de sys ihop under produktion. De buntas per storlek. Det krävs noggrann planering för att sy upp rätt antal när man behöver fylla på storlekar som börjar ta slut. Man syr inte bara upp fem exemplar som tagit slut på lagret.


Det enorma förarbetet innan produktion


Ett av de största jobben med storlekar är det jobb som läggs ner innan bh:n sätts i produktion. Det är oerhört komplicerat att göra mönsterkonstruktionen till en bh och göra storleksgradering, det vill säga anpassa bh mönstret till en större eller mindre storlek så att passformen ser lika bra ut i liten som stor kupa. På ett löst sittande plagg som en t-shirt kan man göra en automatisk gradering på mönsterdelarna i ett datorprogram men inte på en bh, åtminstone inte om man är noga med passform och kvalité som vi är här på Miss Mary.

Det krävs mycket manuellt arbeta för att göra mönsterdelarna till en bh. Varje extra storlek lägger på många timmar på förarbetet.


Bara för LOVELY LACE med sina 63 storlekar innebär det att vår mönsterkonstruktör manuellt har förstorat eller förminskat varje mönsterdel 63 gånger. Eftersom varje bh består av 22 olika delar, blir det mycket jobb bara för en enda storlek.


På Miss Mary avprovar vi varje storlek på provmodeller för att se att den kommer att sitta bra. Denna process är väldigt tidskrävande och pågår under lång tid eftersom man måste justera och ändra flera gånger under arbetets gång.


Betydelsen av vilket material som används

Många underklädesmaterial som spetsar är delikata och har begränsningar på vad de klarar. Kvalitetsmärken tillverkar bara de storlekar som materialen håller för och man måste ta hänsyn till det slitage en bh kommer utsättas för.


En annan sak som påverkar antalet storlekar är materialet tillsammans med bh:ns konstruktion. En stor byst behöver kraftigare stöd än en liten, vilket gör att en A-kupa inte behöver konstrueras på samma sätt som en större kupa. I praktiken behöver den inte samma stabila tyg eller breda axelband. Har man en liten byst har man friheten att välja mellan nätta bygelfria modeller i mjuka och skira spetsar, något som storbystade kvinnor ofta inte kan för att de helt enkelt inte ger tillräckligt med stöd.


”Stabila modeller som är konstruerade för att ge ordentligt stöd är sällan efterfrågade bland kvinnor med A-kupa”


Stabila modeller som är konstruerade för att ge ordentligt stöd har på motsvarande sätt inte haft samma efterfrågan bland kvinnor med A-kupa. Nätta modeller med smala axelband säljer däremot bättre i mindre storlekar än i stora eftersom storbystade kvinnor, åtminstone bland våra kunder, ofta önskar breda vadderade komfortaxelband som ska hjälpa avlasta axlarna från skav.

Breda vadderade axelband är efterfrågat bland kvinnor med tyngre byst jämfört med kvinnor som har mindre kupstorlek. På bilden syns mjuk bh:n DIAMOND


Praktiskt taget inga kommersiella bh tillverkare idag tillverkar sin egen spets eftersom det färdiga plagget då hade blivit oerhört dyrt. Spetsar som används till underkläder görs på metervara men har inte samma bredd som exempelvis ett spetstyg som används för en gardin och som kan vara 3 meter brett. Istället görs underklädesspets i långa spetsband, omkring 20–30 cm breda eftersom man oftast vill utnyttja de vackert vågformade kanterna på spetsen. Det är ofta denna vackra spetskant man ser på en kupa.

Det är de vågiga kanterna på spetsbanden som utnyttjas för en bh kupa. På bilden visas FLORA bh med bygel.


Det planeras noggrant vart på spetsen man ska placera mönsterdelarna för att spetsmönstret ska se bra ut i varje storlek. A-kupa eller en F-kupa kan därför upplevas väldigt olika utseendemässigt eftersom mer av spetsmönstret kommer synas på en stor kupa alternativt inte få plats på en liten kupa. Ibland vill man som designer bara visa en liten del av ett material, exempelvis en mesh som har en broderad blomsterkant. På en liten kupa kanske mönstret upptar hela överkupan medan på en stor kupa kommer blommorna bara synas på en liten del. Dessa delikata spetsar är ömtåliga och man tar hänsyn till detta när man planerar antalet storlekar. En stor storlek ställer högre krav på att materialet ska kunna ge ordentligt stöd till bysten.


Ett typiskt exempel på bh modell som har fysisk begränsning är t-shirt bh med formpressad kupa. De är svåra att tillverka i större storlekar än H-kupa utan att kupan riskerar att bli för grund i formen. Detta beror på att det finns fysiska begränsningar på hur mycket man kan töja/forma ett enda stycke tyg. Har man en väldigt stor byst rekommenderas därför kupor med sömmar eftersom det ger dig ett optimalt stöd. En kupa med sömmar ger stöd för alla bröststorlekar men framförallt till den stora bysten. På en bh med djupa kupor kommer bh:ns mitt sitta tätt mot kroppen mellan brösten vilket ger din byst ett bättre stöd.

En formpressad kupa, som här på STAY FRESH som går upp till G-kupa, är svår att göra i mycket stora kupstorlekar eftersom tyget har begränsningar i hur mycket det kan töjas utan att förlora styrka och passform. Denna bh har också ovadderat elastiskt material i kupan vilket inte skulle vara lämpligt för exempelvis en J-kupa.


Utbud och efterfrågan styr


Till syvende och sist handlar det om vilka storlekar som efterfrågas mest. Tittar man på statistik och undersökningar är den vanligaste storleken bland europeiska kvinnor idag 85D. Detta överensstämmer även när man tittar till vår egen försäljning. Den största majoriteten av våra bh:ar säljer vi i C, D och E-kupa. Vi försöker erbjuda både större och mindre storlekar och ha ett så brett spann som är möjligt för oss. I vårt sortiment erbjuder vi numera storlek 70–125 och A-J kupa men ingen modell finns i alla storlekar. Den största storleken vi har är J-kupa men eftersom just J-kupa efterfrågas så sällan av våra kunder har vi valt att bara ha en bh-modell i denna kupstorlek. Sedan har vi ett par modeller i I-kupa. Trots att vi säljer så få modeller i dessa storlekar försöker vi ändå ha några bh:ar med dessa kupstorlekar i vårt sortiment.


”Den vanligaste storleken bland europeiska kvinnor är 85D”


Förr i tiden erbjöd vi A-kupa i sortimentet på alla våra modeller men vi sålde så få av dem att vi tog bort dem ur sortimentet. När vi skapade vår Visionary-kollektion för några år sedan med lite nättare modeller återinförde vi A-kupan in i vårt sortiment efter några års uppehåll. Flera av våra storsäljare som LOVELY LACE, COTTON DOTS och BRODERIE ANGLAISE fanns tidigare från bandstorlek 75 men de försvann ur sortimentet då de inte sålde tillräckligt bra. Numera finns de i storlek 80 och uppåt.

Med de nätta Visionary produkterna förde vi in A-kupa igen i vårt sortiment efter ett långt uppehåll.


Som tillverkare uppskattar vi en nära dialog med de som använder eller vill använda våra produkter. Vi uppskattar feedback och att höra vad ni saknar i vårt sortiment, så fortsätt gärna berätta vad ni önskar se i vårt sortiment, i slutändan är det efterfrågan som påverkar utbudet. Vid flera tillfällen har vi utökat sortimentet efter de förfrågningar vi fått men det är inte alltid möjligt att göra beroende på vilken modell det är. Ett exempel på det är att vi utökade antalet bandstorlekar på flera produkter inom Visionary-kollektionen när det efterfrågades i större omkrets. Om man bara kommer sälja ett fåtal exemplar av en viss storlek är det tyvärr inte lönsamt att lägga ner all tid och arbete som krävs för att tillverka ytterligare storlekar.

You may also like