Myt eller fakta – kan bygel-bh öka risken för bröstcancer?

20 Apr 2021 07:41
Annica Svensson

Med jämna mellanrum florerar det rykten i press och social media om att bh användning och då speciellt bygel bh orsakar bröstcancer. Vi undersöker hur det egentligen ligger till och kollar vad forskning visar.


Sedan 90-talet har det då och då dykt upp artiklar i media och social media om att bh användandet eller bh med bygel är en bidragande orsak till bröstcancer. Det sägs bland annat att kvinnor som använder bh mer än 12 timmar per dag löper större risk att få bröstcancer jämfört med kvinnor som inte använder bh och att bygel bh hindrar cirkuleringen och dräneringen av gifter som lymfsystemet försöker transportera bort. Då och då får vi förfrågan från oroliga kunder och vi vill därför passa på att kolla hur det egentligen ligger till och hänvisa till aktuell forskning som gjorts inom området.


Forskningsstudie från 2014
2014 publicerade ”Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention” en amerikansk forskningsstudie “Bra Wearing Not Associated with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case–Control Study” som undersökte sambandet mellan bh användande och risken för bröstcancer bland kvinnor. Denna forskningsstudie är den största som gjorts inom området bh och bröstcancer. I inledningen på rapporten skriver forskarna att de gjorde undersökningen just med tanke på de rapporter i media som hävdar att användandet av bh hindrar cirkulationen och dräneringen i lymfsystemet och därmed påverkar dess förmåga att transportera bort gifter och avfallsprodukter.


Kvinnor mellan 55–74 år som passerat klimakteriet undersöktes angående sina bh vanor genom livet. 1044 kvinnor som diagnosticerats med två typer av bröstcancer (IDC och ILC) och en kontrollgrupp med 469 kvinnor som inte hade eller hade haft bröstcancer deltog i undersökningen.


”Ingen aspekt av bh användning kan länkas med ökad risk för bröstcancer.”


Resultatet visade att ingen aspekt av bh användning kan länkas med ökad risk för bröstcancer. Detta inkluderar bland annat:
• Bröststorlek (Kupstorlek A, B, C, D eller större).
• Antal timmar man använder bh per dag per genomsnitt.
• Bh med bygel.
• Åldern man först började använda bh (12 eller yngre, 13–15, 15 eller äldre).
Ingen av faktorerna ger ökad risk för bröstcancer.


Tidigare studier inom området


I resultatet av rapporten skriver de att deras resultat sammanstämmer med en tidigare forskningsstudie från 1991 som publicerades i ”European Journal of Cancer and Oncology”. I den tidigare studien som också gjordes på kvinnor som passerat klimakteriet, hade dock kvinnorna som deltog i undersökningen endast klassificerats som bh användare eller icke bh användare. Studien tog inte hänsyn till vilken typ av bh (bygel / bygelfritt) kvinnorna använde eller hur länge de bar bh per dag.


Den tog hänsyn till kupstorlek och skriver att kvinnor som inte bär bh löper hälften av risken att få bröstcancer jämfört med kvinnor som bär bh. Detta beror dock på att kvinnorna som inte bar bh var smalare och hade mindre bröststorlek. Bland bh användarna var det kvinnor med större bröst som löpte risk för bröstcancer men detta berodde enligt studien på kraftig övervikt, inte bh användandet i sig. Så du kan med trygghet fortsätta att använda den bh som du föredrar.


Om du känner du osäker eller orolig för hur stor risken är för att du ska få eller om du har bröstcancer kontakta läkare eller annan specialist. Det är bra att känna till vad som ökar eller minskar risken för bröstcancer, det finns många faktorer som påverkar, men huruvida du använder bh eller inte har ingen påverkan.


Vi tycker dock att det är viktigt att du använder rätt storlek på din bh för din komforts skull. Är du osäker på vilken storlek som är rätt för dig kan du titta i vår storleksguide eller kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig att räkna ut din bh storlek.


Källor:
Lu Chen, Kathleen E. Malone, and Christopher I. Li. “Bra Wearing Not Associated with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case–Control Study.” Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, September 2014, Volume 23 Nummer 10. Läs forskningsartikeln här: https://cebp.aacrjournals.org/content/cebp/23/10.toc.pdf


Hsieh CC, Trichopoulos D “Breast size, handedness and breast cancer risk”. European Journal of Cancer and Onmcology 1991;27:131–5. Läs forskningsartikeln här: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/027753799190469T


https://www.center4research.org/can-wearing-bra-cause-breast-cancer/

You may also like