60-talets underkläder – en tillbakablick

13 Dec 2019 07:19
Annica Svensson

Visste du att Miss Mary of Sweden har tillverkat underkläder sedan början av 60-talet? Följ med oss tillbaka till hur allt startade en gång i tiden och se hur vår första underklädeskollektion såg ut.


Idag tillverkar vi endast underkläder men så har det inte alltid varit. När företaget grundades 1957 hette vi Marys Mode och tillverkade klänningar, kappor, blusar och annan damkonfektion.

Så här såg katalogen ut hösten 1962. Det var den första som innehöll underkläder.


Under flera decennier sålde vi också barn- och herrkläder. Men inte nog med det, vi sålde också smink, parfym och hemtextiler. Vår första underklädeskollektion lanserades i katalogen för hösten/vintern 1962/63 och gjorde en fantastisk succé redan från första början.


Sedan 2005 har det varit fullt fokus på underkläder som vi numera är mest kända för.


Underkläderna gör entré


För att se hur de första underkläderna såg ut letade vi upp våra gamla kataloger ur arkiven. Så här såg det ut när de första Miss Mary underkläderna såg dagens ljus. De bestod av bh, korsetter och gördlar och plaggen fick tre uppslag i katalogen.

Enligt klassiskt 60-tals manér var kuporna på bh och korsetter extremt konformade med mycket fyllningar och kupinlägg. Nästan alla bh:ar hade justeringen uppe på axeln. Kupkonstruktionerna är intressanta att se. Kuphålet (där bygelkanalen går) var ibland triangelformat! Det som numera är vårt signum, de breda, vadderade komfortaxelbanden, fanns över huvud taget inte vid denna tid.

Gördlar och korsetter var förstärkta med stumma framplattor som likt ett pansar höll in mage och midja. Det var plaggen och inte din kropp som styrde din siluett. Numera är våra plagg betydligt mer tillåtande och skönare. Men på 60-talet var det en helt annan visa.

Den enda färgen som erbjöds i den första kollektionen var vitt men redan följande år fanns det fler färger då vi även erbjöd vissa plagg i ljusrosa och ljusblått!

En serie som återkom under senare hälften av 60-talet var en lyxig franskinspirerad serie tillverkad av röd och purpurfärgad spets och ”exklusiv amerikansk nätnylonresår”.

Eftersom det vid den här tiden var väldigt vanligt med att bära nylonstrumpor till kjol och klänning, försedde vi alla våra gördlar och korsetter med funktionella strumpebandshållare. Klippet nedan är från 1963.

På de vita plaggen som vi använde under fotograferingarna sydde vi stickningarna längs med sömmarna med grå tråd. Detta gjordes för att det tydligt skulle synas hur förstärkningarna gick. På de färdiga plaggen som kunderna fick hem var sömmarna sydda med samma färg som själva plagget.

Kupstorlekarna gör entré


1962 använde man sig inte av det dubbla storlekssystemet på bh med band och kupstorlek som är dagens standard. Det man mätte var bara måttet över själva bysten.

På bilden nedan ser du en bh som vi kallade ”universalkupa som passar de flesta bysttyper.” För att hitta rätt storlek till detta plagg mätte man sig under bysten.

Allt var liksom lite enklare för alla i underklädsbranschen innan det dubbla storleksystemet kom till. Ibland hette även storlekarna bara 1-2-3-4 etc. Under 1963 började vi så smått använda oss av kupstorlekar (men bara på vissa modeller). Genom hela 60-talet var den största kupstorleken C-kupa.


På 60-talet redovisades heller inte för vilka materialkompositioner som användes i underkläderna. Istället användes beskrivningar som nylonspets i kupan, plyschklädda byglar, svampgummistöd i kupan, bomullspoplin, resår i rygg, skir marquisette, nylonmarquisette, nylon-mesh, terylene-piké och satin.


”Rätt kontra fel”


Eftersom Miss Mary från början endast sålde via postorder var konstruktionen tvungen att tydligt framgå på bilderna. Risken att kunden skulle missförstå plaggets funktion eller passform behövde minimeras. Bilder på damer som visade hur man korsetterar ”rätt respektive fel” gjorde entré i mitten av 60-talet. Nedan klipp är från 1969.

En anekdot angående våra Före & Efter bilder är att vi faktiskt blev anmälda under 70-talet till konsumentverket eftersom vi skrev i katalogen att man omedelbart utan diet blir en storlek smalare av våra korsetter. Vår dåvarande ägare och VD Ingemar Rydström satte helt sonika på sig en korsett inför domaren och visade att hans midjemått faktiskt gått ner över en storlek! Vi friades därmed och därefter presenterade vi ”vår berömda korsettserie med skriftlig garanti att Ni blir slankare över midja, höft och stuss – utan att hindra Er rörelsefrihet eller minska Ert krav på bekvämlighet.”

Kanske kommer du ihåg denna tid eller kanske gör din mamma eller mormor det? I så fall, hör gärna av dig till oss med ditt tidigaste Miss Mary minne. Vi är så tacksamma för att så många av er har varit trogna Miss Mary kunder under många år. Har du nyligen upptäckt oss är vi lika glada och hoppas att få vara din bästa vän i underklädeslådan i många år framöver.


I vår första katalog skrev vi ”Vårt mål är att ge Er en så ärlig och rejäl behandling att Ni alltid förblir en storbelåten Mary-kund”. Visst formuleringen låter gammaldags och vi skulle inte uttrycka oss exakt med dessa ord idag men andemeningen förblir densamma.

You may also like