BH:ns anatomi och alla dess delar

30 Aug 2019 07:39
Annica Svensson

Vinge, apex och leotardrygg. Visste du att om du plockar isär en bh består den av omkring 35 delar och 60 sömmar – alla med varsin funktion. Kupa och axelband är kanske de mest välbekanta, men har du koll på bh:ns övriga delar och vad de är till för? Här är bh:ns anatomi.

1. Överkupa, ibland även kallad toppkupa. Toppkupan hjälper till att forma bysten, den hjälper också till att hålla bysten mot kroppen med hjälp av axelbanden. Är toppkupan gjord i ett elastiskt material som exempelvis stretchspets anpassar sig kupan ofta efter din egen byst och den ger lite mer storleksflexibilitet, vilket är bra om man exempelvis har olika storlek på brösten. Ibland sitter det ett tunt silikonband på insidan längs överkanten på kupor med elastisk spets. Detta är för att kupan ska var formbeständig och sitta på plats.


2. Underkupa, ibland även kallad nederkupa. Underkupan jobbar med att lyfta bröstet uppåt och är en viktig del i det stöd en kupa ger. Ibland kan underkupan vara förstärkt med foder eller vara vadderad. En underkupa som är tillverkad i stumt material ger bättre lyft än en kupa i elastiskt material.


3. Kupsida. Det är längs kupsidan som eventuella sidostöd finns. Kupsidan jobbar med att projicera bröstet framåt/mot mitten. Har kupan sidostöd hjälper detta att centrera din byst så att den inte ”flyter” ut mot armhålorna.


4. Sidsöm. På vissa bh:ar kan sidsömmen ibland vara förstärkt med en sidfjäder. Beroende på konstruktion så saknas ofta sidsömmen. Istället är sidan och ryggen gjord i ett stycke och bildar en så kallad vinge.


5. Vinge. Ett vanligare namn på denna del är sida/rygg.


6. Rygg / Bakstycke. Bh:ns bakstycke kallas vanligtsvis för rygg. Dennas utformning är avgörande för hur bh:n sitter omkring kroppen och står för enstor del av bh:ns stöd, faktiskt mer än själva kuporna. Ryggen är elastisk för att bh:n ska kunna kännas bekväm när man använder den och den ska ge stöd samtidigt som den ska anpassa sig efter kroppen. Ryggar är tillverkade i många olika material med olika grader av elasticitet och formbeständighet och kan därför ha olika längd om man jämför två olika bh:ar trots att de har samma storlek.


Ryggar finns i flera olika skärningar, se bild nedan. Från vänster rak rygg, u-formad rygg och brottar rygg. Den senare kallas ibland T-rygg eller racer back.

7. Leotardrygg kallas det när axelbandet fortsätter hela vägen ned till bh:ns hak- & hyskknäppning.


8. Mittdel, eller center gore som den ibland kallas efter sitt engelska namn. Mittdelen har olika höjd beroende på bh:ns konstruktion. Ibland är den större som i illustrationen här men andra gånger är den bara en liten del om bh:n är djupt urringad och saknar tyg under bågen. På vissa bh har mittdelen även en vertikal mittsöm beroende på skärningen.


9. Upphöjd nederkant. På vissa bh:ar, vanligtvis de med bygel, har nederkanten på bh:n mitt fram en svängd eller v-formad skärning. Detta ger ökad komfort när man sitter ner eller om man exempelvis har en hög mage. Den gör också att bygeln verkligen kan sitta tätt mot bröstbenet så att den får möjlighet att ge optimalt stöd till bysten.


10. Bygel/båge om bh:n har en bygel. Bygelbandet / bågbandet kallas den ”kanal” som bygeln är insydd i. Det finns bh:ar som bara har bygelband men ingen bygel istoppad.


11. Kupsömmar. Kupor finns med en mängd olika konstruktioner och skärningar. Vanligaste antalet delar är 2-3 delar men den kan även ha fler. Sömmarna kan vara vertikala, horisontella, diagonala, raka eller böjda, eller en kombination av dessa. En formpressad kupa saknar sömmar och består istället av en enda del.


12. Ring och spänne till reglerbart axelband. Dessa kan även sitta framtill på vissa bh modeller men vanligast är att axelband är reglerbara i ryggen då axelbandet går ner längre där och ger mer flexibilitet. Nackdelen med framreglerbara axelband kan vara att spännet ibland kan riskera att hamna mitt uppe på axeln beroende på hur löst eller hårt du behöver reglera bandet och hur lång du är.


13. Apex. Det område på en bh där axelbandet möter kupan.


14. Armhåla. Denna har olika hög skärning beroende på bh modell.


15. Dekolletage. Detta är inte en del av själva bh:n egentligen utan istället området på din kropp ovanför bysten. En bh påverkar hur dekolletaget ser ut beroende på hur den lyfter eller stödjer bysten.


16. Cradle. Framdelen som ligger nedanför och runt om kuporna. Då ”Cradle” inte är vanligt att använda på svenska brukar man kalla detta för lite olika benämningar som exempelvis ”framstycke”, eller ”under bysten”.

17. Bandmått är bh:ns hela längd, det vill säga omkretsen runt hela kroppen. Vanligare är att det kallas omfång eller omkrets, men den korrekta benämningen är bandmått.


18. Justerbar hak- & hyskknäppning. Vanligtvis är den justerbar med 3-steg på bredden. Höjden kan variera. Ofta när man pratar om hur bred en rygg är handlar det om hur många hak & hysk som finns i höjdled.


19. Axelband. Varierar i bredd mellan olika bh modeller. Finns med eller utan stretch, med eller utan vaddering. De flesta är reglerbara baktill men de finns även sådana som regleras framtill. Det finns även icke-reglerbara axelband.

You may also like