Utsikt från ett takfönster – eller kanske inte… | Miss Mary of Sweden
Hoppa till huvudinnehåll
Refunded Returns

Utsikt från ett takfönster – eller kanske inte…

Utsikt från ett takfönster – eller kanske inte…

Denna vecka står vår sömnadstekniker Eivor som författare här på Miss Mary bloggen. Hon kommer göra gästinhopp för att dela med sig av sina underfundiga funderingar och exklusivt bjuda in er i huvudet på en sömnadstekniker. Men först ut har hon en bekännelse att göra…

Jag har en bekännelse att göra: jag älskar att sprätta! Förstås inom rimliga gränser, jag är ju inte anställd på Miss Mary för att sitta och sprätta felaktiga sömmar hela dagarna, utan här är jag för att jag arbetar som sömnadstekniker kombinerat med provsömnad, och nej, det betyder inte att jag är provanställd, hit har jag kommit för att stanna. Jag har arbetat inom denna bransch med damunderkläder i över 20 år, så jag har väl skaffat mig en viss erfarenhet med åren.

”Mitt jobb är att ta ner 
direktriserna & designerna på jorden.

Jag arbetar med ett team, som minst har lika lång erfarenhet som jag, så vi vet verkligen vad vi gör när vi skapar nya modeller tillsammans. Direktriserna/designerna kommer med förslag och idéer och mitt jobb är att ta ner dem på jorden! Nej, nu ljög jag, så illa är det inte. Bara ibland. Vi jobbar väldigt tight med att göra nya modeller. Som sömnadstekniker kommer jag med förslag på hur olika sömmar skulle kunna göras, för att det först och främst ska bli så bekväma sömmar som möjligt, inget som skaver och gör ont någonstans. Utan helst ska kunderna knappt känna att de har ett Miss Mary-plagg på sig, för känner de att de har underkläder på sig, så är det nog någon annan tillverkare!

”Jag måste kunna föreställa mig 
vilka eventuella problem som kan uppstå”

I andra hand gäller det för mig som tekniker och sömmerska, att tänka ut och prova nya sömnadssätt, så att produktionen kan klara av att sy på det nya sättet, utan att det blir stopp när plaggen ska produceras. Jag måste kunna föreställa mig vilka eventuella problem som kan uppstå, men det kan ändå vara något jag missar eftersom produktionen har ett annat upplägg vid sömnadsarbetet än när jag syr. Jag syr alla sömmar och moment på ett plagg, medan produktionen har en sömmerska till i stort sett varje moment. De har också tillgång till mer hjälpmedel för att kunna framställa plaggen än vad en provsömmerska har. Det händer att jag för hand får hålla och styra nya resårband som ska användas. Skulle slarvigt kunna kallas för handsömnad, men då är vi inne på något helt annat, då handlar det om broderi, och det får jag syssla med på fritiden! 

”Tålamod och noggrannhet är en förutsättning”

Två ingredienser, som är en förutsättning att man har i sig när man jobbar som provsömmerska, är tålamod och noggrannhet. (Alla andra ingredienser som behövs får man hoppas finns där ändå, automatiskt.) Men har man inte de två första, då ska man nog tänka sig en annan karriär, för då står man inte ut (!). Det är mycket sprättande (härligt!), göra om igen, för att någon söm blev längre på ena sidan än vad den andra blev. T ex när jag syr resårband i ett plaggs övre kant, dvs ryggens övre kant och axelband, ska de båda sidorna på plagget mäta lika långt i längd. Blir det några millimeters skillnad är det ok att prova, utan att den som ska prova plagget kommer att känna någon skillnad, men någon cm i skillnad kan kännas. Den längre halvan blir då lösare och påverkar passformen, det är inte mer än så som behövs. Så det är av vikt att man sprättat och gjort om.

”Jag älskar att sprätta”

 Människor i min omgivning kan nog tycka ibland att jag är frånvarande (fast jag sitter vid min maskin och syr). Då har förmodligen min hjärna kommit igång att fundera på någon ny lösning på något, som legat och gnagt där inne ett tag. Det händer att jag sytt flera olika storlekar av någon modell, men något litet moment hakar upp sig för mig varje gång jag kommer till det momentet i sömnaden, något känns helt enkelt inte bra att sy och då skäms jag nästan inför direktrisen som gjort modellen, när jag i sista stund kommer och säger ”att det känns knas här” eller ” jag tror att du ska ha ett litet stämhack här i alla fall” och så pekar jag med ett nästan darrande finger, lite skamsen över att jag inte kläckt ur mig detta tidigare, men mitt jobb är så, allt är inte givet direkt, vissa saker måste mogna under arbetets gång. Som tur är, är mina kollegor vana vid mitt sätt att jobba, så de är inte förvånade när sådana saker inträffar.

”Människor i min omgivning 
kan nog tycka ibland att jag är frånvarande”

Häromdagen sydde jag en bh (nu lät det nästan som om det tar en hel dag att sy en bh, så är icke fallet, det blev några fler) som hade en storlek som skulle provas på en av företagets anställda. Det var nog den andra eller tredje av samma storlek och modell som jag sydde, då de tidigare inte hade blivit helt bra i passformen, utan direktrisen hade fått göra nya justeringar på mönstret och återigen skulle den sys upp. Då är det inte läge att som provsömmerska säga att ”den har jag ju sytt flera gånger redan, blir den aldrig bra??” Nej, här gäller det att ta sig an arbetet på nytt, som om jag aldrig hade sett den förut och sy lika noga som de övriga gångerna. Det kallar jag att ha tålamod!

”Jag är betraktad 
av stadens blinkande öga”

Slutligen vill jag återknyta till rubriken ”Utsikt från ett takfönster – eller kanske inte…, det handlar förstås om min arbetsplats, jag sitter på 4:e våningen mitt i Borås, alltså så högt upp i huset jag kan komma, såvida jag inte ska stå på taket!  Eftersom jag är höjdrädd är det ju bra att jag sitter inomhus. Sysalen har endast takfönster och utanför dem händer det inte så mycket, bara en himmel, ibland blå, ibland grå och ibland sveper en lyftkran över som används till ett intilliggande byggnadsprojekt. Sitter jag väldigt nära utgången från sysalen, kan jag också bli bevakad av stadens blinkande röda öga, som sitter högt uppe på ett torn. Jag har faktiskt några gånger fått en blinkning från ögat, som om vi hade en hemlighet ihop, bara vi två, och kanske vi har det…

Kommentarer

Pia Österberg

Hej! Finns det någon person som kan ta sig an mig, hjälpa mig att hitta rätt? /Pia

Annica Svensson

Hej Pia. Vi hjälper dig jättegärna att hitta rätt i vårt sortiment. Mejla kontakt@missmary.se så hjälper våra tjejer i kundtjänst dig med alal dina frågor.
MVH Annica / Miss Mary

Skriv en kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.