Spetsar och spetskompetens… | Miss Mary of Sweden
Hoppa till huvudinnehåll
Refunded Returns

Spetsar och spetskompetens…

Spetsar och spetskompetens…

Har ni någon gång tänkt på hur spetsar på underplagg är gjorda? Jag menar, verkligen tillverkade. Har ni tittat noga på en spets och nästan med lupp synat var och hur olika trådar i spetsen går för att skapa dessa vackra mönster med blommor, rutor i olika former, slingor med öglor med mera? 

Ibland får jag någon sådan spets, eller brodyr, i mina händer som jag blir verkligt nyfiken på hur sjutton trådarna går egentligen, för att skapa just detta mönster. Då sätter fantasin i gång, att jag följer en bestämd trådslinga och tillverkar mönstret med mina egna händer, den tråden går så och den tråden går där över och så kommer det ytterligare en tredje från ett annat håll, och så plötsligt har jag skapat en sådan blomma som finns i spetsen. I mitt huvud alltså! Tyvärr inte på riktigt. Det är väldigt spännande att tänka så här, för spetsar och brodyrer arbetar jag med dagligen, fast jag har ingen aning om hur tillverkningen går till. Jag är inte så dum att jag tror att några, (förmodligen kvinnor(!)) sitter och vrider och vänder på trådar och knyter knutar vid behov med sina blotta händer för att tillverka en färdig spets eller brodyr. 

”Vackra spetsar på våra plagg kan göra att vi kvinnor känner oss ännu vackrare”

All spets är inte blommig – det finns en oändlig mängd spetsmönster

Naturligtvis är de gjorda maskinellt, men det är ändå ganska fascinerande att tänka att en maskin gör alla dessa invecklade vridningar, vändningar och knutar, och så helt plötsligt ligger där flera meter färdigt material som jag sedan får sy i!

”Spetsarna måste kunna klara av de stora bh-storlekar som vi oftast går upp i.”

Men innan jag får lägga händerna på spetsen måste förstås designerna, som jag jobbar med, välja ut vad som ska komma att göras plagg av. Detta görs på olika mässor de åker till och även när leverantörerna kommer till oss med provbitar på nya material. De måste då tänka på att materialen, företrädesvis spetsarna, ska kunna klara av de stora storlekar som vi oftast går upp i. Det händer ibland att jag och min kollega i sysalen får säga stopp till någon spets, för att den helt enkelt inte fungerar så bra i maskinerna, det kan vara någon tråd i mönstret som är för lös och lång, så att den fastnar och dras upp och därmed drar till hela mönstret, eller också är det för stora hål (medvetna hål!), som kan ställa till det i sömnaden, vi har ju ganska små smala sömsmånar när vi syr, och är hålmönstret större och bredare än vad sömsmånen är, då håller det inte att sy med en sådan spets. Ibland kan vi förebygga liknande problem med att lägga ett tunt foder på baksidan, men det är också en merkostnad att lägga till ett material, både för detta nya materialets kostnad plus att det även kräver en tråckling, som naturligtvis också kostar pengar. Ibland måste en spets plockas bort, för att det är för hårda upphöjda partier, som gör det svårt att hantera i symaskinerna. Hamnar en nål precis i en sådan hård upphöjning, är det ganska troligt att nålen kan gå av eller att det blir hoppstygn, och vi vill inte att varken det ena eller det andra sker, det skulle kunna bli en väldig störning i produktionen, där det ska gå undan hela tiden.

”Jag brukar inte springa omkring halvnaken bland folk”

 

Det är många aspekter som måste täckas in för att vi ska kunna tillverka underkläder, materialen ska   t.ex. klara tvättar utan att missfärgas eller krympa, det är därför viktigt att plagg som sytts kollas upp noga med bl. a tvätt, det har hänt att vi fått överraskningar efter en sådan. Även tvätt av materialbitar görs, för att kolla att materialen inte krymper senare. 

Sedan har vi förstås valet av spets, ska det vara stumt eller elastiskt? Oftast blir valet en elastisk spets, den formar sig lättast efter bysten och så beror det också på hur plagget ska användas, är det ett plagg som passar till lite finare tillställningar eller kanske bara ett superbekvämt vardagsplagg, eller vad? Tanken är ju att det ska vara både vackert, bekvämt och funktionellt. 

Alla dessa bitar ligger inte i huvudsak på mig som sömmerska att grunna på, men eftersom jag syr alla typer av plagg, blir jag ändå involverad i den här indelningen och tankarna i mitt huvud är ju förstås medan jag syr, när jag själv skulle kunna tänka mig att använda just det här plagget. Även om det bara är jag själv som skulle veta vad jag har på mig närmast kroppen (jag brukar inte springa omkring halvnaken bland folk!) så vill man kanske vid vissa tillfällen känna sig extra fin med en vacker bh på sig med vackra spetsar på, man får onekligen en finare hållning på kroppen om man känner sig extra vacker på grund av ens kläder. Våra vackra spetsar på våra plagg kan göra att vi kvinnor känner oss ännu vackrare, och det är inte dåligt det!

”Tanken är ju att det ska vara både vackert, bekvämt och funktionellt.”

Det finns en oändlig massa variationer av spetsmönster, som jag redan berört, bågspetsar, kant-spetsar och jag vet inte allt. Ibland placerar vi t o m spets på våra axelband, för att dekorera annars helt släta axelband. En vacker spets på en ganska alldaglig bh kan göra plagget så mycket mer tilltalande och lockande att vilja ha på sig, och jag som ser hur designerna provar sig fram för att hitta till rätt kombinationer av material, kan ibland också komma med tips och på så vis kanske ett nytt plagg föds.

Jag skulle inte för något i världen vilja byta bort den här möjligheten att vara bland de första som får vara med när ett nytt plagg kommer till. Det är lika spännande varje gång, det är nästan som att känna den välbekanta förväntan som jag alltid har inför julen och Kalle Anka! Och förstås älskar jag Kalle Anka!

Skriv en kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.