Så här ser du om du bär fel bh-storlek | Miss Mary of Sweden
Hoppa till huvudinnehåll
Refunded Returns

Så här ser du om du bär fel bh-storlek

Så här ser du om du bär fel bh-storlek

Det första många kvinnor gör när de stiger innanför dörren hemma är att slänga av sig bh:n. Men ska en bh verkligen kännas så obekväm att du inte vill ha den på dig? Nej, absolut inte. En perfekt sittande bh bör aldrig kännas obekväm. Idag går vi därför igenom hur en bh INTE ska sitta och hur du fixar problemet.

Det spelar ingen roll hur välgjord din bh är, bär du fel storlek kommer den aldrig sitta eller kännas bra på. Har du riktig otur kan en felaktig storlek både ge obehag och värk i axlar, byst och rygg. För att se om du bär rätt storlek, sätt på dig en bh och betrakta dig sedan i spegeln. Här är tecknen du ska leta efter för att kunna identifiera vad du behöver ändra på för att bh:n ska sitta riktigt bra. Hur du mäter fram din bh-storlek från storlekstabeller hittar du här.

TECKEN PÅ ATT DU BÄR FÖR STOR KUPA

Kupan rynkar sig. Bär du en ovadderad kupa kan materialet i kupan rynka sig om du bär en för stor storlek. Har du kraftig storleksskillnad mellan dina bröst kan tyget eller spetsen bli lös eller rynkig på det mindre bröstet och detta är förstås helt normalt. Men rynkar kupan sig på båda brösten, då använder du för stor kupa. Behåll omkretsen och hoppa ner en kupstorlek.

Bröstet vilar inte mot kupans nederkant. Kupans underkant - vare sig den utgörs av en bygel eller en vanlig söm - ska följa längs bröstets nederkant. Det får inte finnas ett tomutrymme nederst i kupan. Att bh:n sitter så här är framförallt vanligt bland mindre eller medelstora bröst som inte behöver jättemycket lyft. Bröstet oavsett storlek eller form måste kunna vila och få stöd av kupans nederkant. Sitter din bh så här ska du istället välja en bh med en mindre kupstorlek. 

TECKEN PÅ ATT DU BÄR FÖR LITEN KUPA

Det bildas en bulle ovanför kupans överkant. Om bröstet väller ut ovanför kupkanten så att det bildas en extra ”bulle”, ibland lite käckt kallat ”dubbelbröst”, är kupan för liten för din byst. Den ska varken svälla upp mellan axelbanden eller mot armhålan. Du kan behöva gå upp flera kupstorlekar för att fixa detta. Vissa kvinnor tycker att man får ett ”maffigare” dekolletage när brösten väller upp, men brösten får inte alls samma stöd från bh:n som de behöver och dessutom blir det väldigt uppenbart om man bär en tajt tröja att bh:n är för liten eftersom dubbelbrösten framträder extra tydligt då. Det ska vara en slät övergång mellan bh:n och dekolletaget.

Kupan omfamnar inte hela bröstet. Bygeln (eller kupsömmen om du bär en bygelfri bh) ska inte trycka mot bröstvävnaden i sidan, nertill eller i mitten. Hela bröstet ska få plats i kupan. Byglar som klämmer eller nyper i bröstvävnad är mycket obekvämt. Gå upp en eller flera kupstorlekar tills hela bröstet får plats i kupan.

Bygeln separerar inte brösten. Om du bär en bygel-bh och bygeln inte delar på brösten utan istället ”ligger utanpå” brösten är kupan för liten och för grund. Brösten pressas istället samman i mitten och pressar ut bh:n från kroppen. Bygeln ska alltid separera brösten och ligga tätt mot bröstbenet. Då erbjuder den optimalt stöd. Annars har bygeln ingen funktion om den bara ligger och flyter ovanpå. Prova en bh med större kupstorlek.

TECKEN PÅ ATT DU BÄR FÖR STOR OMKRETS

Ryggen dras uppåt. Om din bh-rygg glider uppåt och inte ligger i rak linje är omkretsen för stor och du har förkortat axelbanden för mycket så att de ansvarar för att lyfta brösten. Det är bh:ns rygg som ska stå för majoriteten av bh:ns stöd. Betrakta dig i profil och lyft armen och se att bh:n ligger i rak linje. Bandet ska inte vara högre i ryggen än det är under brösten. 

Brösten trillar ut nedanför kupan . Om kupan glider upp när du sträcker upp armarna så att brösten börjar krypa ut i nederkanten är bh:ns omkrets för stor. Bröst ska aldrig lyckas rymma ur en bh, varken upptill eller nertill, eller i armhålan. Tänk på en kupa som en rymningssäker cell, och omkretsen som låset. Om kupan sitter bra, löser du problemet genom att hoppa upp en omkretsstorlek samtidigt som du går ner en bokstav i kupstorlek, exempelvis från 80C till 75D. ;Läs mer här om förhållandet mellan kupa och omkrets och hur du hoppar mellan storlekarna. 

TECKEN PÅ ATT DU BÄR FÖR TAJT OMKRETS

 

Bh-ryggen skär in i din kropp. Om din bh gör ont och skär in i sidan, ryggen eller under brösten är omkretsen för tajt. Det får inte vara svårt att dra ett djupt andetag. En bh är inte ett tortyrredskap. Ryggen ska sitta tajt men inte så att den någonsin blir obehaglig. Testa med att dra ut bh-bandet i ryggen med fingret, sitter det lagom ska du lätt kunna dra ut det 5 cm från kroppen. Precis som i exemplet tidigare, gå upp en eller fler storlekar i omkrets. För varje storlek du hoppar upp, ska du även hoppa ner en kupstorlek.

TECKEN PÅ ATT AXELBANDEN ÄR FÖR LÖSA 

Axelbanden glider ner. Många kvinnor har problem med att axelbanden ständigt håller på att trilla ner. Detta beror nästan alltid på att axelbanden inte är tillräckligt hårt åtdragna eller att de tappat sin elasticitet och blivit uttöjda. Reglera axelbanden varje morgon. Envisas de med att bli lösa så fort du reglerat dem, är det dags att kassera bh:n. 

Är axelbanden för lösa kommer de oundvikligen glida ner och kupan kommer inte ligga tätt mot bröstet utan kan rynka sig och därmed ge intryck av att kupan är för stor. Reglera därför axelbanden först innan du testar att byta kupstorlek. Om du har mycket smala eller sluttande axlar kan ibland axelbanden glida ner ändå. Då finns det bh-modeller med ”no slip”-axelband som är sydda extra tätt i ryggen för att förhindra att de glider ner.

TECKEN PÅ ATT AXELBANDEN ÄR FÖR HÅRT ÅTDRAGNA 

Ryggen dras uppåt. Om bh-ryggen dras uppåt har du förkortat axelbanden för hårt i kombination med att bh:ns omkrets är för stor. Tumregeln är att vid lagom åtdragna axelband ska du med enkelhet få in ett eller två fingrar mellan axeln och bandet. 

Axelbanden bildar gropar i axlarna. För många storbystade kvinnor är axelband ett gissel, de skär in och lämnar gropar i axlarna som finns kvar även när de tar av sig bh:n. Problemet här är att man tror att det är axelbanden som ska ge bysten all stöd och lyfta dem och därför reglerar man axelbanden väldigt korta, istället för att använda en bh som sitter stadigare runt ryggen. Axelbanden ska endast stå för omkring 20% av bh:ns stöd, även när det gäller stora kupstorlekar. Det är bh:n runt kroppen som står för nästan 80% av stödet. Därför är det viktigt att bh:n sitter ordentligt runt kroppen.

Vi hoppas att med dessa enkla knep göra det lättare att identifiera vad som behöver åtgärdas för att hitta en bra passform på din bh. Har du ytterligare funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst, ring eller maila så hjälper de dig.

Kommentarer

Erene johansson

Undrar varför så få bh märken vid stor kupstorlek mycket sällan har omkrets mindre än 75 då många kvinnor är smala runt om å behöver kupstorlek DEF? Vid ålder numer 62 år har jag aldrig upplevt att de funkat med en storlek höhre i omkrets o mindre kupa, för då väller bröstet ut både fram o vid armhålet..
Tur vi har olika kroppar.
Tack för en bra info om storlek o besvär.. Delar den på fb vänligen erené

Annica Svensson

Hej Erene. Tack för de fina orden. Jag förstår att det måste vara besvärligt att hitta bh-storlekar när man har en liten omkrets (70 och mindre) och en större byst (D och uppåt), då detta är en relativt ovanlig storlek. Vi försöker inkludera så många som möjligt i vårt storlekspann så att de flesta ska kunna hitta någonting hos oss, men det är förstås omöjligt att göra något för alla. Våra Visionary kollektion har vi gjort  i omkrets 70 upp till F-kupa. De ger bra stöd och är väldigt bekväma. Och, ja visst är fantastiskt att vi människor finns i så många olika former och storlekar, precis som du säger.
Med vänliga hälsningar
Annica på Miss Mary

Ingping

Samma sak om man har liten kupa, men är stor runtom. Inte så lätt att hitta...

AnnaVick

Hej. Jag har märkt att byglarna på mina Bh:ar sticker upp fram mellan brösten, så det syns när man har linnen över. Vad beror det på?

Annica Svensson

Hej AnnaVick

Det låter som att du kanske använder för stor omkrets på din bh eller för grund kupa så att bygeln inte kommer tillräckligt nära mot kroppen, den ska sitta mellan brösten mot bröstbenet. Har man för liten kupa kan brösten trycka ut bygeln från kroppen. Formen på bröstkorgen varierar också mellan kvinnor. Bär du rätt omkrets på din bh kan problemet med bygeln bero på att du kanske borde använda en annan modell. Prova en bh som är mer urringad mellan brösten. Vi har byglar i tre höjder, det skiljer sig 2cm mellan vardera höjd. Den mellersta är den som är vanligast. Vi använder en lägre bygel på bland annat Floral Sun (art 8003).

MVH
Annica

AnnaVick

Hej. Jag har märkt att byglarna på mina Bh:ar sticker upp fram mellan brösten, så det syns när man har linnen över. Vad beror det på?

Eliin

Hej. Jag har 75B på min bh nu, kupan omfamnar inte hela bröstet och den glider upp när jag lyfter armarna, innebär det att jag behöver gå upp i kupa och ner i omkrets? D.v.s till 70C?

Ida kundtjänst

Hejsan Eliin. Vår kundtjänst hjälper dig mer än gärna att hitta rätt storlek. Kontakta oss å telefon  033-22 20 20 eller mejla på kontakt@missmary.se så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig. 

MVH
Ida

Skriv en kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.