Linda vann en måttsydd bh från Miss Marys ateljé | Miss Mary of Sweden
Hoppa till huvudinnehåll
Refunded Returns

Linda vann en måttsydd bh från Miss Marys ateljé

Linda vann en måttsydd bh från Miss Marys ateljé

Att få en kvalitets-bh uppsydd efter sina personliga mått av en professionell bh-tillverkare är något av en dröm för många. När vi för ett tag sedan anordnade en tävling var det därför många som ville vinna. Här är dagen då vinnaren Linda kom till vår ateljé och även historien om en misslyckad muta…

Det blev Linda Fritz utanför Motala som vann tävlingen där första priset var ett besök på vår designavdelning och bh-ateljé i Borås för att få en valfri bh uppsydd av oss efter sina personliga mått. Det var väldigt svårt att välja en vinnare då vi fick otroligt kreativa och välformulerade motiveringar, många som vi berördes mycket av. Det var många som aldrig provat en Miss Mary bh men önskade att få göra det, medan andra var trogna kunder sedan lång tid. Linda tillhörde den senaste kategorin.

”Sedan dess har jag aldrig sett tillbaka” Linda om när hon upptäckte Miss Mary.

Anledningen till att Linda började använda Miss Mary var att hennes tidigare favorit-bh som var från en annan leverantör hade slutat tillverkas och att hon därefter hade svårt att hitta en ny bh som satt och kändes riktigt bra. Linda testade sig friskt fram bland andra märken och snart upptäckte hon Miss Mary. ”Sedan dess har jag aldrig sett tillbaka” säger hon med ett leende. 

Linda tittar på när våra direktriser skär ut mönsterdelarna till den bh hon ska få uppsydd. För att allt ska gå så effektivt som möjligt under besöket hjälper alla till.

Efter en presentation av sortimentet är det dags för en rundtur i lokalerna där hon får träffa övriga i personalen inkluderat våra direktriser (mönsterkonstruktörer) Ing-Marie, Marie Louise och Anne samt vår provsömmerska och sömnadstekniker Eivor som är den som ska sy upp hennes plagg. På vår designavdelning finns också vårt materialförråd med tygrullar från golv till tak, en fullutrustad maskinpark med alla sorters tillskärnings- och symaskiner som behövs för att tillverka olika sorters underkläder. 

Ett gäng glada miner. Från vänster: Direktriserna  Anne och Marie Louise, vinnaren Linda, direktrisen Ing-Marie och sömnadsteknikern Eivor.

När man får ett helt sortiment att välja från är det förstås inte helt lätt att fatta ett beslut. Linda ville gärna pröva någon ny stil som hon inte brukar använda. Hennes nuvarande vardagsfavorit är vår formpressade bygel-bh med keep fresh material som hon redan äger i vitt, svart och beige. Linda frågade lite försynt om hon får välja två olika bh:ar om hon betalar för den ena. Självklart får hon välja båda, men betalt ville vi inte ha för någon av dem! Det är ju trots allt lika roligt för oss att träffa en trogen Miss Mary kund i verkligheten och höra vad hon tycker om våra produkter, som det är för henne att komma till vårt kontor. Och våra direktriser passade ju förstås också på när de fick chansen att få se sina mönster bäras av ytterligare en kvinna. Vi avprovar ju noga varje kupstorlek på en testgrupp med kvinnor, men varje par bröst är unika och en och samma bh ser olika ut på varje individuell kropp, så det här var ett ypperligt tillfälle. 

En bh kommer till. Ing-Marie justerar mönsterdelarna på den bh-modell Linda valt så att de passar hennes mått.

Direktriserna stängde in sig i provrummet tillsammans med Linda och mätte fram hennes storlek. Linda provade lite olika modeller för att känna den perfekta känslan och passformen för just henne. 80% av alla kvinnor bär fel storlek, men Linda är en av dem som bar rätt och visste sin rätta storlek. Man vill ju också förstås hitta en bh-modell som passar ens personlighet och känns riktigt bekväm. Linda föredrar bygel-bh och då hon har en stor byst önskar hon en stödjande bh med extra bred rygg eftersom den då ger ytterligare stöd. Våra direktriser tipsade och rekommenderade de perfekta Miss Mary modellerna just för henne. Ingen känner ju till varje bh:s passform bättre än våra direktriser som ritat mönstret till varje modell.

”Ibland handlar det inte bara om storlek.”

Linda valde att få Floral Sunsamt Curly uppsydd efter sina personliga mått.

Det första valet föll på bygel-bh:n Curly som är en av nyheterna i vinterkollektionen och som finns med i den senaste katalogen. Den är helfodrad med extra mjukt foder och har extra breda komfortaxelband. Den andra bh:n Linda valde blev Floral Sun, en broderad bygel-bh med skira lager-på-lager effekter, designad av Lars Wallin för vår Visionary kollektion.  Denna modell har en extra bred rygg med hela fem hak-& hysk i höjdled. 

Linda med sin uppsydda version av Floral Sun som hon fick med sig hem efter besöket

Varken Curly och Floral Sun finns i Lindas storlek, så våra direktriser justerade det befintliga mönstret för att den skulle passa hennes större byst. De gjorde även axelbanden 5 cm kortare eftersom hon brukar ha dessa maxförkortade på alla sina bh:ar. Detta är väldigt individuellt kvinna från kvinna och beror förstås på hur lång eller kort man är samt hur högt eller lågt bysten sitter. 

Mönsterdelarna till Curly är utskurna och väntar på att bli ihopsydda.

Från det att alla mönsterdelarna var utskurna och accessoarer valda - Linda valde en annan rosett än den som vi brukar ha på Curly – kommer det nu att ta ett par timmar för Eivor att sy ihop bh:ns alla delar till ett komplett plagg. 

”Det omisskännliga ljudet från en symaskin brummar tyst i bh-ateljén när Eivor syr ihop Lindas bh.”

Med pressarfoten och nålen redo, de första stygnen ska påbörjas på Lindas måttanpassade bh.

Det omisskännliga ljudet från en symaskin brummar tyst i bh-ateljén när Eivor syr ihop Lindas bh. Det gäller att ha rätta känslan i fingertopparna, materialen som sys ihop är väldigt olika varandra. Elastiska tyger ska sys ihop med stumma, glansiga med matta, tjocka med tunna. Det är även mycket småpill och moment som behövs göras för hand. Eivor har arbetat i 20 år med underklädessömnad och är en av branschens bästa provsömmerskor. Läs gärna hennes egna funderingar om underklädessömnad i hennes artiklar här på bloggen. 

Det är inte många företag i Sverige idag som har provsömnaden kvar i huset på det sätt som Miss Mary har. Vi är oerhört stolta över vår bh-ateljé och är helt beroende av den i vårt daglig arbete. För oss är det en förutsättning för att kunna göra ett optimalt arbete med att få fram rätt passform och den kvalité vi vill ha. Direktriserna kan se resultatet nästan direkt efter att de ritat mönstret. Hundratals timmar ligger bakom direktrisernas storleksgradering för varje bh-modell.  Läs mer om vår avdelning här. 

”Det är inte många företag i Sverige idag som har provsömnaden kvar i huset på det sätt Miss Mary har.”

Eivor syr in bågbandet kupan på Curly. De vita byglarna ligger än så länge lösa längst ner till höger på bordet.

När man syr en bh är det inte bara en typ av symaskin man använder. Vår maskinpark är full av maskiner  och alla har de olika syften och behövs för underkläder. En vanlig 1-nålsmaskin med raksöm är den vanligaste typen av symaskin som används. Det är också den som är den vanligaste för hemmabruk. Även om man här förstås använder en industriell variant som är starkare, kraftigare, snabbare och klarar att sy i fler lager än en för privat bruk. Eivor brukar kalla 1-nålsmaskinen för sin ”hemmamaskin”. Förutom denna krävs också två olika 2-nålsmaskiner, det vill säga en maskin som har dubbla nålar i sig och som syr två parallella sömmar samtidigt. En av dessa – den så kallade bågbandsmaskinen - använder man när man syr in bågbandet, den kanal där man sedan trär in bygeln. En zigzag maskin behövs också. Den använder man när man exempelvis ska sy resårbanden i bh:ns underkant och rygg. Ibland används också en trestegs-zigzag. Även en fransk overlock samt en vanlig overlock är standardmaskiner vid bh-sömnad. Sedan behövs en tränsmaskin för att exempelvis sy fast axelband och försluta bågbandet så att bygeln inte ska glida ur kanalen.

Det andra valet blev nyheten Curly i engelsk röd från senaste katalogen.

När Linda får sin uppsydda bh i handen närmar sig dagen sitt slut. Vi hade alla sett fram emot denna dagen och var glada att den blev så lyckad. Lindas tonårige son hade däremot inte sett fram emot den lika mycket. Att ens mamma vinner pris är ju förstås toppen, men när priset är en måttsydd bh och mötet skulle fotas och filmas kändes det mindre bra. Tanken på att kanske behöva se foton på sin mamma i bara bh spridas på nätet var nog allt annat än lockande. Ett motdrag gjordes kvickt i form av en hundring till mutförsök för att hindra mamma Linda från att åka hit. Hon nappade dock inte på erbjudandet och det är vi glada för! För trevligare dag har vi inte haft på länge, och det är en win-win för alla parter inkluderat hennes son. Han fick ju behålla sin hundring och vi fotade som vi hade planerat - Linda hållande sitt pris i handen, inte iklädd i det. 

Tack för att du kom hit idag, Linda! Och tack Lindas son för att du inte har en framtid som en framgångsrik mutare. Och till er andra, håll ögonen öppna här på bloggen eller på vår Facebook efter nya tävlingar.

Kommentarer

Petra Söderberg

E kupor ca. MEN olika. Svårt att få tag på rätt modell med breda och kortare axelband. Men här finns dom visst.

Eva Takács

Fantastisk trevligt att se dessa bilder och läsa vad ni hör bysthållare.

Skriv en kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.