Jag har aldrig sytt fast ett måttband! | Miss Mary of Sweden
Hoppa till huvudinnehåll
Refunded Returns

Jag har aldrig sytt fast ett måttband!

Jag har aldrig sytt fast ett måttband!

Det är alldeles sant, jag har faktiskt aldrig sytt fast något måttband i något plagg! Men det har hänt vissa kollegor. En del kunde till och med sy fast sig själva! Nu ska jag berätta hur spännande det kan vara i en sysal.

Med den sortens sömnad som jag utför idag borde jag märka väldigt fort om jag skulle råka sy i ett sådant, med tanke på de tunna tyger jag syr i. Nu är det ju inte meningen att jag ska sitta och sy i måttband heller, men det har hänt tidigare kollegor någon gång av misstag. Detta har förstås gett anledning till många glada skratt, när den som gjort det visar hur måttbandet sitter fast på baksidan av det som sytts. Vanligtvis brukar jag inte bära något sådant band runt halsen när jag håller på med underkläder, eftersom vi har ett fasttejpat måttband på de maskiner som kräver att man kontrollerar olika mått på plaggen. Men i min tidigare karriär då jag sydde arbetskläder, hängde det för det mesta ett måttband runt halsen. Och en sax i handen, den vanan följde med till Miss Mary. Man vet aldrig när man kan behöva klippa av någon tråd som hänger på något ställe där den inte ska vara och behöver klippas av.    

”Det finns förstås en hel del oskrivna regler som alla bör följa när man jobbar i en sysal.”

 

Det finns en del outtalade regler som man bör följa om man vill hålla sig väl med sin omgivning i en sysal. Bland de första regler jag fick lära mig när jag började i den här branschen, var att en sömmerska alltid sopar runt maskinerna varje dag innan man går hem, för det kommer inte någon städerska varje dag och städar och det kan vara förrädiskt halt om en bit av något band man använt under dagen hamnar under foten så man halkar och slår sig. Även en trasslig härva med trådar under foten kan bli väldigt halt.

Det finns förstås en del andra oskrivna regler som alla bör följa när man jobbar i en sysal, som man lär sig efter hand. T.ex. att aldrig lämna en maskin med en avbruten nål i, vill man göra någon kollega riktigt sur då ska man göra det. Det händer inte så ofta att detta sker i våra tunna tyger, men ibland är olyckan framme och nålen bryts av. För trevnadens skull bör den som råkar ut för detta göra i ordning maskinen till nästa person som ska dit. Det finns inga ursäkter heller för att slippa, det är bara att göra.

”En trasslig härva med trådar under foten kan bli väldigt halt.”

Eftersom vi bara är två som arbetar med maskinerna på Miss Mary är det ganska avslöjande vem som gjort vad med maskinerna, så detta händer aldrig här. Men när jag arbetade med arbetskläder, där vi var betydligt många fler som sydde, kunde det hända ibland att jag kom till en maskin som hade en avbruten nål, vem skulle jag säga till då? Naturligtvis var det ingen som visste något om detta. Det var bara att sätta sig ner och byta själv. 

En annan sak som kan vara väldigt störande är om någon klippt av trådar i en maskin för att flytta med sig trådrullarna till någon annan maskin, och det kanske inte finns tillräckligt av den färgen så det räcker till andra maskiner, och inte knutit i någon reservtråd. Kommer man då och ska sy med den tråd som är avklippt, upptäcker man ganska snart att hoppsan! där var den tråden slut!

”Då hoppas jag att det inte finns någon dold kamera någonstans, hur dum skulle jag inte se ut då?”

En del maskiner är lite luriga att trä tråden i, om man lyckats sy igenom trådarna och man måste trä om hela maskinen från början. Ibland kanske man dessutom har väldigt bråttom och egentligen inte har tid med allt detta arbete, och kommer det också stress in i bilden så blir det ännu svårare att pricka rätt med trådarna som ska träs, då verkar det som om varje nålsöga blundar! Det händer att man själv är mer än lovligt tankspridd och själv klipper av trådar för att byta färg, placerar ut den nya färgen på sina platser och glömmer knyta i den i resterna av den föregående färgen, då råkar man ut för samma dilemma, att helt plötsligt kommer ingen tråd i nålarna längre när man syr, trots att den nya färgens trådrullar står där de ska stå, men tråden har ändå tagit slut. Väldigt konstigt! Då hoppas i alla fall jag innerligt att det inte finns någon dold kamera någonstans omkring mig, hur dum skulle jag inte se ut då??

Men oftast kommer jag på varför jag var så disträ när jag skulle byta trådarna, troligtvis blev jag avbruten mitt i trådbytet av att någon kollega kanske frågade mig något just då, eller också funderade jag på något sömnadsproblem. Kanske jag helt enkelt bara tänkte på annat än sömnad, byta trådar gör jag så ofta att jag knappt borde behöva tänka ens medan jag gör det.

Endast en färg per spole, tack.

Något annat som inte är ok att göra i en sysal, är att spola på flera färger på samma spole. Spolarna vi använder är inte av genomskinlig plast, som fallet ofta är på den egna hemsymaskinen, då ser man ju snabbt om det är fler färger och jag delar inte min hemsymaskin med någon annan, så då kan jag göra lite som jag vill, men våra spolar är i metall, så det är först när man har sytt klart den första färgen på spolen som man plötsligt upptäcker att det blir en annan färg på undertråden, alldeles oombett.

”Oj! Vilka gräl det blev!”

En del maskiner fungerar så att de automatiskt snappar upp trådar från spolen och bara fortsätter med den nya färgen. Detta hände ibland på den fabrik jag arbetade på en gång i tiden och oj, vilka gräl det blev! I synnerhet om det var vita kläder som plötsligt fått en mörk tråd fastsytt i sig, även om man sprättade försiktigt, blev det gärna avtryck av den felaktiga trådfärgen på det vita tyget.

Nu kanske en del tror att eftersom jag gjorde som jag ville hemma så var jag nog skyldig till detta också, men se, på jobbet gäller andra regler, där finns det andra människor att ta hänsyn till och dessutom skulle jag själv inte bli särskilt glad om jag råkade ut för att det plötsligt blev fel färg på tråden, det skulle spoliera hela plaggets utseende. Så på jobbet skulle det aldrig falla mig in att göra en sådan sak ens. Det har sina fördelar att inte vara många som ska samsas om maskinerna, det är lätt att ha kontroll på skötseln av dem och det händer inte ens att sådant jag berättat om sker.

”Tidigare kollegor kunde sy fast sig själva i maskinen.”

Det finns säkert fler saker som jag aldrig har gjort, såsom sömnad i måttband som tidigare nämndes. Bl. a har jag aldrig sytt fast mig själv i någon maskin, det har hänt några tidigare kollegor och blodvite uppstod plus en avbruten nål! En del av nålen satt i fingret! Jag var inte i närheten då, så jag fick inte lära mig hur man inte ska göra i en sysal. Jag har heller inte brutit någon tå på någon maskin för att jag blivit arg på maskinen (!) och sparkat till den, det har jag bara varit vittne till en gång för många år sedan. Ja, ni ser, vad spännande det kan vara i en sysal!

Skriv en kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.