Hjärngympa bland underkläder | Miss Mary of Sweden
Hoppa till huvudinnehåll
Refunded Returns

Hjärngympa bland underkläder

Hjärngympa bland underkläder

Datanördar har man ju hört talas om, men det finns nördar även inom min bransch, tro´t om ni vill! Jag erkänner, jag är definitivt en nörd, totalt insnöad på detta med hur olika sömnadssätt ska utarbetas och hur det kommer att se ut när plagget är sytt. Det är lika spännande varje gång när jag testar något nytt, blir det som jag ”ser” det inne i mitt huvud eller blir det en överraskning, att det helt enkelt inte går att utföra?

Oftast kan jag ”se” varje moment inne i skallen, hur jag får det att gå ihop. Jag ”ser” varje liten detalj som ska utföras för att det ska bli det resultat som jag tänkt mig. När det gäller mitt arbete är jag nästan synsk, men endast då! Jag skulle vilja kalla det att jag ”syr inne i huvudet”. Sprättningsmomentet finns intemed i mina tankar då! Men när jag väl fått alla plaggdelar framför mig och ska sätta igång vid maskinerna och testa, då vill jag inte bli störd av andra oviktiga saker, såsom informationsmöten och matraster! Äta kan jag göra sedan, här ska det testas, för jag är ju själv lika nyfiken på om mina funderingar fungerar i verkligheten. Till verket! 

”Det är nästan så jag hör hur tyget protesterar 
när nålen går igenom tyget och punkterar det.”

I detta läget är det bäst att min kollega i sysalen inte är i vägen för mig, inget får störa min tanke just nu. Jag blir som ett barn som fått en ny leksak, med den skillnaden att jag inte ledsnar efter en stund utan kan leka hur länge som helst, hjärnan har gått igång och vilar inte förrän jag har en lösning. Det händer att den riktiga och bästa lösningen finputsas under en längre tid. Kanske har jag nästan en klar lösning på något problem, men den måste mogna under tiden vi arbetar på en modell.

”Jag blir som ett barn som 
fått en ny leksak”

Naturligtvis kommer jag ju att få sprätta en del, men en del material tål att sprättas i några gånger innan tyget är dödat. Av mig. Men det finns också material som knappt tål att en synål går igenom det, de tygerna får jag hantera väldigt varsamt. Det är nästan så jag hör hur tyget protesterar när nålen går igenom tyget och punkterar det. I sådana material blir det som en perforering och har jag då inte varit noga med att byta till finare nålar, så är jag inte glad över, om jag måste sprätta för att något gått snett vid sömnaden. Allt kan ju hända; nålar går av, det kan bli hoppstygn, undertråden kan av någon anledning få för sig att den ska fastna i spolhylsan och gå av, undertråden kan vara slut på spolen mitt i sömmen, och alla dessa anledningar ställer till det för det fortsatta arbetet. Ibland, även om jag sprättat väldigt försiktigt, blir det ändå hål efter nålen och då finns det bara en sak att göra: be om en ny plaggdel från direktrisen som skär ut den åt mig.  Många spetsar och broderier som vi använder är också väldigt fina och kräver en försiktig hantering, det går inte att vara brutal med några av våra fina tyger, utan händer och fingrar måste vara väldigt mjuka och nästan slappa, men ändå måste det finnas en viss styrka och bestämdhet när jag hanterar de olika materialen, det är ju ändå händerna som ska styra materialen och plaggen genom de olika maskinerna.

”När det gäller mitt arbete är jag nästan synsk, 
 men endast då!”

Som provsömmerska arbetar jag ju vid en massa olika maskiner innan plagget är klart, jag sitter inte så långa stunder vid varje moment, (utom de gånger jag måste sprätta!). Jag syr ett moment, går till nästa maskin, syr det momentet, och kanske ska jag tillbaka igen till den första maskinen. Så gå på något gym, det behöver jag inte! Här får jag röra på mig tillräckligt ändå. 

Hemmabasen, om jag ska kalla det så, är 1-nålsmaskinen, det har jag och min kollega var sin och vid den börjar arbetet med en ny modell, inte alltid sömnadsmässigt, men därifrån går startskottet. Detta är inte något maraton, om nu någon trodde det! Men vid 1-nålsmaskinen sätter jag mig när jag tagit nästa jobb till mig och ska gå igenom vad som ska sys, vilka nålar behöver jag till exempel och vilka eventuella svårigheter har denna modell. Det är som om jag stoppade in en diskett med upplysningar i huvudet, så jag vet vilket upplägg jag ska ha till just denna modell. Tillsammans med delarna till det plagg som ska sys får jag också en skiss på hur plagget ska se ut när det är färdigsytt. Här lämnas inget åt fantasin! På skissen står vilka olika resårband och andra band som ska finnas på plagget och var de ska sitta, vilka olika typer av sömnadssätt det ska vara och all annan information jag behöver för att färdigställa plagget.

” Min roll som provsömmerska sätts på prov.”

Det tar naturligtvis lite olika tid att få färdigt ett plagg beroende på hur mycket sömmar det är på plagget, en bh som har mycket tråcklingar och många pilliga sömmar kan mycket väl ta mycket längre tid än en hel body av någorlunda enkel modell. Sedan spelar ju materialet en ganska stor roll i hur svårt det är att få ihop delarna. Två delar som ska sys ihop har kanske helt olika egenskaper, det ena mjukt och löst och det andra stummare och mindre elastiskt. Där sätts min roll som provsömmerska på prov. Det är mitt jobb att berätta för direktrisen hur det känns att sy och att mönstret borde vara si eller så för att kunna stämma ihop. Som sagt, det är ständig gympa på jobbet. Är det inte de grå cellerna som får jobba, eller spring mellan de olika maskinerna, så ska munnen gå också, när man ska formulera sig begripligt för direktriserna!

Skriv en kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.