Ett lyft för kvinnan | Miss Mary of Sweden
Hoppa till huvudinnehåll
Refunded Returns

Ett lyft för kvinnan

Ett lyft för kvinnan

Vilken tur att jag får chansen att vara inblandad i detta lyft! Nu ska ni få veta vad mitt bidrag i den här saken består av.

Mjukis-bh eller bygel-bh, det är frågan, skulle Shakespeare ha sagt på sin tid. Fast på hans tid fanns varken det ena eller det andra förstås! Jag är inte så historiskt bevandrad i vad kvinnor hade på sig närmast kroppen på den tiden, men jag kan tänka mig att det inte fanns något som ens liknade det som vi idag kallar för bh.  När jag började min anställning på Miss Mary i början av 90-talet köptes den första bågbandsmaskinen in till fabriken, och företaget började på allvar introducera byglar av metall. Jag hade då arbetat på ett annat företag några år som sysslar med underkläder, och var van vid både hanteringen av maskinen och sömnadssättet.  

Miss Mary vintage bygel-bh

Katalogen från våren 1992 innehöll en av de första bygel-bh:na med metallbåge från Miss Mary. 

Vid sidan av byglar i metall gjordes också någon modell med avklippta hårda plastband, som vi fick knipsa av med en tång, minns jag. Detta var en mjukare variant, men jag kan inte tänka mig att de kunde bära upp och lyfta en byst på det sätt som byglarna i metall gjorde. 

Miss mary bh med bygel av plastInnan Miss Mary började med metallbågar använde vi mjuka plastbågar som knipsades av för hand. 

Den första bågbandsmaskinen var gjord så att det var en form av bandvikare som var placerad alldeles framför de två nålarna, det måste naturligtvis vara en 2-nålsmaskin som banden syddes på, då bågen sedan skulle träs i bandet mellan de två nålsömmarna. Vi hade ett ganska tjockt plysch-liknande material ytterst och inuti fanns en tunnare tygremsa. Tygremsorna veks på två ställen så en kanal bildades mellan sömmarna. Meningen var att sömmerskan skulle trä i bygeln så att den hamnade innerst inne i den tunna tygremsan, vilket kunde vara lite knepigt ibland. Där kom mina pilliga fingrar väl till pass! Det var väldigt viktigt att bygeln hamnade rätt, så att den inte senare skulle kunna krypa genom stygnen och ur banden, hände detta var det plötsligt inte en bygel-bh längre! En annan sak som skedde om bygeln inte hamnat rätt mellan lagren av material, var att bygeln kunde kännas väldigt mycket mot revbenen och det var inte så behagligt och minst sagt obekvämt. 

 Miss Mary bh tillverkningBåde under produktion och under provsömnad träs alltid bygeln in för hand genom bågbanden på alla Miss Mary bh:ar. 

För många år sedan ändrade vi sömnadssättet när vi syr bågband, numera har vi inte några remsor som ska vikas, utan vi har färdigvikta band som har en kanal inuti sig där det ligger en dubbelvikt tunn tygremsa. Det är dock fortfarande en 2-nålsmaskin som arbetet sker på. I detta band får man som tidigare trä i bygeln för hand, och det blev tyvärr inte lättare att trä i den rätt i detta.                                                                                                                                                                  

När jag syr bågband måste jag vara väldigt noga med att inte sträcka i själva plagget, för då blir spelrummet, alltså utrymmet för bågen, för stort. Ju mer jag sträcker ut desto mer band matas in i plagget och det är inte alls bra. I synnerhet inte bygelns plats närmast ärmhålet. Där kan plagget vika sig nedåt för mycket, för att bygeln inte stöttar upp bandet hela vägen och det kan bli riktigt smärtsamt för bh-bäraren. Det problemet har vi numera löst med hjälp av ett stumt band som måste sys på kuphålets sömsmån innan jag syr på bågbandet. Detta hindrar möjligheten att sträcka ut kup-hålet senare när bågband ska sys i. Det vill ju till förstås att kuphålet inte sträcks ut när det stumma bandet sys i, för då uteblir hela effekten med detta! Detta är lätt hänt om det är ett mjukare, lösare tyg i kuphålets sömsmån, så man får se upp med den hanteringen!  

”Vi har tre olika varianter av byglar, en extra låg, en mellanhög och en extra hög.” 

Vi har tre olika varianter av byglar, en extra låg, en mellanhög och en extra hög. Detta beror på vilken typ av bygel-bh som designern tänkt göra, den lägsta används förstås till bh:ar som är extra låga mitt fram mellan brösten, den modellen av bh är också något lägre i ärmhålet. Sedan blir det bygelvariant efter bh-modell. Den vi oftast använder är den mellanhöga bygeln. I landet Lagom är den mest användbar! 

”Ju större storlek på bh:n desto fler plaggstorlekar passar just den bygeln till.” 

Nu sitter nog någon och undrar hur jag vet vad som är fram och bak på bygeln, det ska jag avslöja, men tala inte om det för någon annan! Den del som alltid ska vara placerad framåt har en färg, färgen talar också om vilken storlek på plagget den bågen ska vara till. Denna ände är också alltid lite lägre i förhållande till den ofärgade delen. Tro nu inte för allt i världen att jag vet utantill vilken färg som betyder en bestämd storlek, nej, riktigt så enkelt är det inte.  

”Bågarna är färgmärkta så att man vet vad som är fram på bygeln samt vilken storlek den tillhör”  

Bygel till bh systerstorlekar miss mary 

När jag ska välja rätt båge går jag inte på färgen alls utan på registret vi har som talar om vilken bygel som passar till de olika plaggens storlekar. Det vill säga, om jag till exempel syr en bh med storlek 80B, tittar jag på registret och då vet jag att bygeln till den storleken även passar till storlekarna 85A och 75C. Väldigt smart system. Skulle jag sy en bh med storlek 75C tar jag alltså samma storlek av bygel! Ju större storlek på bh desto fler plaggstorlekar passar just den bygeln till. Samma bygel som behövs till plaggstorlek 100B passar till så många som ytterligare 6 plaggstorlekar enligt vårt register!  

”Klämmer plagget obekvämt kanske det helt enkelt är så att det är fel storlek man har fått på sig.” 

Nu syr vi också plagg som vi i dagligt tal kallar mjukis-bh. Då är bygeln utesluten, och vi använder antingen samma band som vi har i en bygel-bh, fast ingen bygel är instoppad i bandet, eller också bara ett tunnare 2-nålsband. Dessa är konstruerade på ett annat sätt än de som har båge. Den som tycker att en bygel klämmer kan alltså inte bara plocka ut bygeln ur bågbandet och hoppas på att ”klämmet” försvinner. Plagget är från början konstruerat för att få det där speciella lyftet som bara en bygel kan ge. Klämmer plagget obekvämt kanske det helt enkelt är så att det är fel storlek man har fått på sig. På både bh med bygel och mjukis-bh utan bygel, den variant då vi använder samma band som på bygel-bh men ingen bygel finns inuti, måste man avsluta med en träns i båda ändarna, på bygel-bh:n för att förhindra att bygeln kryper ur plagget och på den andra varianten för att bara göra ett snyggt avslut och slippa fransiga ändar. Sedan är det upp till var och en att välja vad man själv trivs bäst i, många gånger kanske valet faller på vad man har på sig närmast över bh: n. Huvudsaken är att det känns rätt för bäraren! 

  

 

Skriv en kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.